Blog > Komentarze do wpisu

Miodownik (Stefanka) z kremem grysikowym

Miodownik- jedno z najlepszych ciast jakie istnieją:) Ma wiele nazw( stefanka, grysikowiec), wersji i wariacji; różne kremy,  mniejszą lub większą ilości warstw, inne polewy itp. Nie jest jednak ważne jak będzie zrobiony, istnieje prawe 100% pewność, że miodownik będzie mi smakować! Dziś prezentuję miodownik z klasycznym, przynajmniej dla mnie, kremem grysikowym o bardzo delikatnej nutce cytryny.  Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby płaty ciasta zmiękły, wówczas miodownik jest cudownie miękki a każdy kęs dosłownie rozpuszcza się w ustach! Jest to rodzinna, duża porcja idealna na wszelkie święta i uroczystości. Polecam!

miodownik (stefanka)

miodownik (stefanka)

Składniki (na blaszkę około 25x30 cm*)

Ciasto:
600g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody
300g cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
2 żółtka
300g margaryny lub masła( użyłam masło)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Blaszkę( lub blaszki jeśli mamy ich więcej) wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia( papieru będą potrzebne 4 arkusze).

Mąkę wymieszać z sodą i cukrem. Wrzucić pokrojone w kostki masło i posiekać drobno nożem lub rozetrzeć w palcach do uzyskania grubej kruszonki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto.
Podzielić na 4 równe części**. Jedną porcję ciasta rozwałkować na wielkość blaszki( najlepiej robi mi się to bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym rysuję wymiar blaszki).

Piec przez 9-12 minut, do brązowo-złotego koloru. Ciasto przestudzić i ostrożnie wyjąć z blachy. W ten sam sposób upiec pozostałe płaty.

*płaty ciasta piekę zazwyczaj odrobinę mniejsze niż wielkość foremki

** jeśli ciasto zrobi się za miękkie i ciężkie do rozwałkowania warto włożyć je na 20 minut do lodówki

Masa grysikowa:

1 i 1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
250g masła
1 cukier waniliowy albo jeszcze lepiej ziarenka z 1 laski wanilii
15-17 łyżek kaszy manny
skórka otarta z 1 cytryny( opcjonalnie)
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny( również opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem oraz cukrem i wanilią. Energicznie mieszając wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu, aż masa wyraźnie zgęstnieje, cały czas mieszając, alby nie zrobiły się grudki. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Krem odstawić do ostygnięcia( może być letni) a następnie podzielić na 3 części i równomiernie przełożyć nim płaty miodownika.

Polewa czekoladowa:

4 łyżki masła
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao

Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej polewy- jeśli będzie za rzadka dodać trochę kakao, jeśli za gęsta odrobinę mleka więcej.
Masę lekko ostudzić i polać nią górę miodownika. Opcjonalnie posypać 5-6 łyżkami płatków migdałowych.

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed konsumpcją:) Ja przechowuję miodownik w lodówce, szczególnie kiedy zrobi się już miękki.

Smacznego!

miodownik (stefanka)

miodownik (stefanka)

Przepis na płaty ciasta i polewę czekoladową pochodzi ze strony  Śladami Słodkiej Babeczki

środa, 12 listopada 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/11/12 10:57:15
Bardzo lubię to ciasto, czasem łączę też placki z kwaskowatym dżemem....
-
2014/11/12 12:12:26
Jakie idealne warstwy! Mniam :)
-
2014/11/12 14:16:47
Apetycznie wygląda :) Piękne, równe warstwy. Strasznie dawno go nie jadłam. Może przygotuję go na święta? :)
-
2014/11/12 20:55:29
Jakie piękne warstwy!: )
-
2014/11/12 21:13:44
Uwielbiam to ciasto. Wygląda pięknie(zresztą jak wszystkie twoje wypieki). U mnie na blogu jest podobne ciacho,pod nazwą Placek czeski. I trzeba przyznać, w porównaniu z twoim cudem u mnie jest placek ;)
-
2014/11/12 21:20:15
u mnie też zawsze z nutą cytrynową :), super Twój wygląda!
-
2014/11/13 07:52:20
Wspanialy! Cale wieki nie jadlam juz miodownika. A szkoda, bo uwielbiam to ciasto :)
-
Gość: Suwalczanka, *.suwalki.vectranet.pl
2014/11/15 15:22:19
Bardzo apetycznie wyglada zrobię go na swieta
-
Gość: gina, *.suwalki.vectranet.pl
2014/11/15 17:16:35
Bardzo ładne i apetyczne zjadłabym kawałek
-
Gość: Ania, 93.105.28.*
2014/11/16 14:36:52
Bardzo rowniutkie warstwy chyba spróbuje zrobić bo wyglada apetycznie
-
2014/11/20 09:15:25
Z tym miodownikiem przypominają się moje "bliskie spotkania" z czekoladowym stefankiem. Jak dotąd myślałam, że nie ma żeńskiej odmiany Stefana, ale dla takiej Stefanki chyba warto odstawić przedświąteczną dietę :).
Aha. Jestem miłośniczką miodu, szczególnie tego w formie pitnej, ale ciastami również nie pogardzę.
-
Gość: milka, *.dynamic.chello.pl
2014/11/25 19:36:40
a co z masłem do kremu? kiedy dodać i w jaki sposób? bo chyba zapomniałaś napisać... ;)
-
2014/11/25 20:09:13
O mamo! Faktycznie zjadlam!:) maslo rozpuscic z mlekiem i cukrem. Zaraz dopisze:) dzieki za zwrocenie uwagi:)
-
Gość: Rysiaa, 91.229.22.*
2014/11/27 16:22:03
Witam! W masie grysikowej wyszczególniłaś masło, mam pytanko w którym momencie je dodać do masy?
-
2014/11/28 12:31:10
Na samym poczatku: 'Mleko zagotować z masłem oraz cukrem i wanilią'
-
Gość: Alexandra, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/19 22:14:50
Ciastko super, już piekłam, wyszło jak Twoje. Na święta też robię, tylko dodam między ciastem, a kremem powidła śliwkowe, które sama robiłam. Dzięki za przepis ciasto naprawdę pychota.
-
2014/12/19 22:51:19
To swietnie:) powidla faktycznie idealnie tu pasuja. Pozdrawiam
-
Gość: Minnie, *.icpnet.pl
2014/12/21 11:14:25
Pysznie wyglada, kiedy najlepiej zrobic przed swieta? Bylabym wdzieczna za odpowiedz. Juz umieram z glodu :)
-
2014/12/21 13:25:42
Platy ciasta mozna upiec nawet dzis lub jutro, odstawic w suche miejsce. Przelozyc we wtorek i w srode bedzie pieknie rozplywac sie w ustach:) smacznego!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi