Blog > Komentarze do wpisu

"Biszkopt" bez jajek

Specjalnie nazwę biszkopt napisałam w cudzysłowu, bo oczywiście nie da się upiec prawdziwego biszkoptu bez piany z białek( no chyba, że o czymś jeszcze nie wiem;) więc nie spodziewajmy się po tym przepisie tak lekkiego i puszystego ciasta. Mimo to, ten " biszkopt" doskonale nadaje się do tortów przekładanych np. kremami maślanymi, jest dość wilgotny, ładnie wyrasta i świetnie daje się kroić na cieńsze płaty. Trzeba jedynie pilnować, aby dobrze go wypiec i trzymać się przepisu- najlepiej sprawdzić czy nasz kubek, którym odmierzamy składniki, ma faktycznie 300ml!

biszkopt bez jajek

Składniki ( na tortownicę 20cm)

kubek ma tu 300ml!!

2 kubki mąki
3/4 kubka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka z niewielką górką proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
"nieco mniejsze pół" kubka oleju
1 łyżka octu( użyłam najzwyklejszego białego octu, ale może być i winny czy jabłkowy)
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego( można dodać również ziarenka z laski wanilii)
1 kubek mleka( można użyć kozie lub rozcieńczone roślinne)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę  wysmarować odrobiną margaryny, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką lub również wyłożyć papierem.

W większym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek i sodę. W osobnym  naczyniu zmieszać składniki płynne: olej, ocet, ekstrakt waniliowy, mleko i wlać do części suchej. Połączyć dokładnie, ale dość szybko.

Ciasto przelać do tortownicy i piec 45-60 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone, o intensywnym kolorze, do tzw. suchego patyczka.  Pod koniec pieczenia, jeśli środek będzie nadal niedopieczony a góra już dość ciemna, ciasto można przykryć folią aluminiową. Biszkopt powinien odchodzić od boków. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!:)

biszkopt bez jajek

 Przepis pochodzi ze strony Pinkcake

środa, 05 listopada 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/11/05 11:31:22
A jednak się da.... Ciekawy przepis!
-
2014/11/05 11:55:58
jak ktos chce to wszystko mozna;)
-
2014/11/05 12:32:15
Wypróbuję przepis ;)
-
2014/11/06 07:50:20
Cieszę się, ze mój przepis tak Ci przypasował. Ale to nie prawda, że szklanka MUSI mieć 300 ml. Nie, po prostu wszystkie składniki trzeba odmierzać tą samą szklanką. A jak się weźmie mniejszą szklankę, to trzeba dawać mniej czubate łyżki i ciasto wyjdzie niższe - do krojenia na dwa krążki, a nie trzy :)
-
2014/11/06 16:26:19
:) Ja sobie zdaje sprawe, ze kubek nie musi miec 300ml, i jesli uzyjemy mniejszy trzeba zmniejszyc proporcje innych skladnikow, podkreslilam to 300ml poniewaz w praktycznie wszystkich innych moich przepisach jest szklanka 250ml i zeby pozniej nie bylo problemow, ze komus cos nie wyszlo:)
-
Gość: Kasia, *.multi-ip.pl
2015/02/13 22:45:26
Super przepis, właśnie wyciągnęłam "biszkopt" z piekarnika i posmakowałam-PYCHA! :))
Od mąki odjęłam 4 łyżki i w to miejsce dałam 4 łyżki ciemnego kako :)
-
Gość: Ania, *.centertel.pl
2015/11/13 23:33:47
A ja dodałam do ciasta cynamonu i upiekłam babeczki cynamonowe. Pycha! dziękuję za przepis.
-
Gość: Amidala, 178.212.43.*
2015/11/21 19:45:55
Piekę tego "biszkopta" już któryś raz. Zawsze wychodzi pyszny. Polecam wszystkim miłośnikom ciast bez jaj. Moi goście często nie wierzą, że naprawdę nie użyłam jajek. Serdeczne dzięki za super przepis.
-
Gość: monika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/28 11:20:52
witam,

ile nalezy dodac mleka ryzowego ?
-
2015/12/28 11:48:14
1 kubek-300ml , tak jak zwyklego mleka.
-
Gość: wiola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/28 12:07:13
czy jak dodamy składniki mokre do suchych to należy wymieszac wszystko mikserem czy wystarczy łyżką ?
-
2015/12/28 17:21:15
Mozna i sama lyzka, wazne zeby bylo dokladnie:)
-
Gość: iknihnicka, *.dynamic.chello.pl
2016/01/03 18:43:48
Chciałabym zrobić według Twojego przepisu biszkopt dla mojej córki, która jest uczulona na jajka. Właściwie chodzi mi o tęńczowy tort z 4 kolorów. Jak myślisz o ile zmiejszyć składniki, aby nie był za wysoki? Muszę upiec 4 placki...
-
2016/01/03 20:27:10
Biszkopt w 20 tortownicy wyrasta na okolo 5 cm( nie liczas gorki, ktora powstanie) teoretycznie mozna go podzielic nawet i na 3 platy ciasta. Ja jednak zrobilabym z polowy skladnikow, w razie jakby warstwy byly za grube mozna je sciac, jesli bylyby za niskie ciezko bedzie juz cos poradzic.
-
Gość: wiola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/04 10:28:11
W przepisie jest napisane "1 kubek mleka( można użyć kozie lub rozcieńczone roślinne)" dziecko moje jmoze pić tylko mleko ryzowe, jakby mogła Pani podać w jakich proporcjach rozcieńczyć to mleko?
-
2016/01/10 00:19:26
Przyznam,ze pieklam na zwyklym mleku, zerknelam do zrodla przepisu i pisze tam dokladnie o lekkim rozcienczeniu, wiec sadze, ze 1/4 wody do 3/4 mleka ryzowego byloby ok.
-
Gość: Sugarfree, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/20 10:51:07
Witam! Czy moge wgl zrezygnować z cukru? Mam zamiar dodać tortu owoce i krem wiec i tak bedzie słodko ;) ale boje sie ze to jednak nie bedzie to samo...moge prosić o rade? Ktos juz próbował? Pozdrawiam!
-
2016/03/14 00:22:37
Oj nie wiem czy taki biszkopt bedzie dobrze smakowal nawet z duza iloscia kremu i owocow... Ja takiej wersji nie probowalam
-
Gość: czytelnik, *.dynamic.chello.pl
2016/05/01 14:47:48
Wow! Wszystko ok,ale jak mam nastawić piekarnik na 1800 C ? Ktos pomoze?
-
2016/05/01 18:28:08
Ja widze w przepisie 180 'stopni' C a z tym chyba nie ma problemu?;)
-
Gość: gość 064, 89.191.152.*
2016/06/11 17:15:30
Witam, chciałam się spytać czy smak octu jest wyczuwalny?
-
2016/06/22 20:38:15
ja nie wyczuwalam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi