Blog > Komentarze do wpisu

Tort kasztanowy

Torcik, który jest tak delikatny, że natychmiast rozpływa się w ustach. Bardzo wilgotna, piankowo- biszkoptowa struktura o subtelnym aromacie kasztanów z lekką nutką kawy. Samo ciasto jest dość słodkie dlatego zdecydowałam się przełożyć je jedynie bitą śmietaną usztywnioną żelatyną. Całość stanowi niezwykły tort, który kompletnie zaskoczy wszystkich gości, szczególnie jeśli wcześniej nigdy nie próbowali puree z kasztanów lub pieczonych kasztanów. Ciasto można również upiec w większej, prostokątnej blaszce, pokroić na kwadratowe kawałki i udekorować jedynie kleksem ubitej śmietany.

ciasto kasztanowe chestnut cake

ciasto kasztanowe chestnut cake

Składniki( na 2 tortownice 20cm)

400g puree z kasztanów*(użyłam wersję słodzoną)
125g masła
125g cukru
4 jajka, osobno białka i żółtka
10g proszku do pieczenia
10g kawy instant, rozgniecionej na proszek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. 2 tortownice wysmarować odrobiną margaryny, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obsypać mąką.

Masło utrzeć z cukrem, wlewać po jednym żółtku. Następnie dodać puree oraz  proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno, wymieszać najpierw 3 łyżki piany, aby rozluźnić masę, następnie dodać resztę białek i delikatnie, ale dość szybko połączyć na jednolitą masę. Surowe ciasto przelać do 2 blaszek. Piec około 35-45 minut lub do suchego patyczka. Ciasto po naciśnięciu palcem powinno odbić do góry, jak biszkopt. Wyjąć z blaszki dopiero po ostudzeniu( ciasto jest bardzo delikatne)

Krem:

400ml śmietany 36%, dobrze schłodzonej
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dodać 3-4 łyżki śmietany i lekko podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny( nie doprowadzić do zagotowania!). Pozostałą część śmietany ubić na sztywno. Pod sam koniec wlać strużką letnią żelatynę i jeszcze krótko zmiksować.

Krem podzielić na 2 części. Użyć do przełożenia i udekorowania płatów ciasta kasztanowego. Opcjonalnie na górze posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Smacznego:)

ciasto kasztanowe chestnut cake

*nie wiem czy puree z kasztanów jest dostępne w Polsce, tu gdzie mieszkam jest ono niezwykle popularne jesienią. Można je kupić w kostkach, jak masło, w tubce lub w formie" kiełbaski" w plastikowym flaczku.  Puree jest gęste i sztywne, przypomina pastę. Najpopularniejszą chyba formą podania jest wyciśnięte przez praskę puree, które wygląda jak spaghetti, udekorowane bitą śmietaną lub lodami.

ciasto kasztanowe chestnut cake

Zdjęcie puree pochodzi z TEJ strony

Znalazlam 2 przepisy na domowe puree/pastę, ktore wygladaja bardzo obiecująco, jeśli ktoś chciałby wypróbować:  1: http://www.chefeddy.com/2009/12/chestnut-paste/  2: http://www.nigella.com/recipes/view/home-made-sweet-chestnut-puree-2674  Przyznam, że pierwszy wygląda dokładnie jak moje puree ze sklepu:)

 

czwartek, 23 października 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/10/23 11:10:44
Chętnie poznałabym smak tego tortu....
-
2014/10/23 11:29:27
Znalazłam przepis na domowe puree z kasztanow wiec jesli ktos ma mozliwosc kupic jadalne kasztany to mozna zrobic je samodzielnie w domu a pozniej zrobic torcik:))
-
2014/10/23 13:22:14
Wygląda obłędnie!
-
2014/10/23 16:45:15
Jakie wilgotne ciasto<3 Pięknie wygląda, bardzo ciekawi mnie jego smak; )
-
2014/10/23 16:51:25
Smak ciasta jak i samego puree jest bardzo delikatny,ciezko porownac mi do czegokolwiek innego.Trzeba zrobic:)
-
2014/10/23 22:42:14
Ależ jestem ciekawa jego smaku! Prezentuje się zabójczo :) (dla diety! :D)
-
2014/10/23 22:45:15
Smakowity i oryginalny.... chętnie porwałabym kawałek :)
-
2014/10/24 15:39:55
Uwielbiam kasztany, więc ten torcik to coś dla mnie
-
2014/10/27 18:06:02
Ten tort pobudza moją ciekawość smaku kasztanów. Muszę ich spróbować :D
-
Gość: Magda, *.bilgoraj.mm.pl
2014/11/01 12:36:05
Mam pytanko i bylabym wdzieczna za odpowiedz,zastanawiam sie,czy ten torcik mozna zrobic dyniowy zamiast kasztanowy i uzyc puree dyniowego? Czy wilgotnosc puree kasztanowego jest zblizone do dyniowego?
-
2014/11/01 15:04:19
Puree kasztanowe jest znacznie bardziej suche i zbite od dyniowego. Wydaje mi sie, ze moglby wyjsc z tego bardziej cos w typie flanu dynowego niz ciasta.
-
2014/11/13 15:17:10
Rewelacyjny ten tort, bardzo mi się podoba :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi