Blog > Komentarze do wpisu

Orkiszowe gofry dyniowe z curry

Szybki i prosty pomysł na przekąskę lub lekką kolację. Wytrawne, puszyste gofry orkiszowe, o pięknym pomarańczowym kolorze, który zawdzięczają dyni oraz przyprawie curry.   Doskonałe  z sałatką lub jogurtem naturalnym. Smak curry jest wyczuwalny, ale nie dominuje w gofrach.  Jak intensywnie będą one smakować zależy głównie od tego, jak mocną przyprawę mamy i  ile jej dodamy. Polecam:)

orkiszowe gofry dyniowe

orkiszowe gofry dyniowe

orkiszowe gofry dyniowe

Składniki( na 6 gofrów):

200g mąki orkiszowej jasnej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4-1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4-1 łyżeczki przyprawy curry w proszku( lub według upodobań)
170g puree z dyni
200-220* ml mleka
2 jajka
40ml oleju

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól, cukier, curry. W osobnym naczyniu połączyć: puree, mleko, jajka i olej. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie zmiksować.

Piec w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy, według instrukcji urządzenia, aż gofry zaczną odchodzić od grzałek i nabiorą brązowo-złotego koloru( u mnie około 4 minut). Najlepiej podawać jeszcze ciepłe, jeśli ostygną i stracą chrupkość można podgrzać je w piekarniku.

Smacznego!

*ilość mleka zależy od tego jak wilgotne będzie puree z dyni- wymieszane ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego

orkiszowe gofry dyniowe

piątek, 17 października 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/10/17 13:59:30
Pysznie wyglądają. Dynia ma bardzo dużo zastosowań!
-
2014/10/17 15:46:52
I ten cudny kolor! Uwielbiam dynię za to, że jest taka uniwersalna: )
-
2014/10/17 20:29:17
muszą być pyszne!
-
2014/10/18 18:12:53
dyniowe? bardzo bardzo lubię! fajny ten dodatek curry



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi