Blog > Komentarze do wpisu

Chleb zmieniający życie

Sławny już, niezwykle zdrowy chleb zmieniający życie. Podbił serca wielu osób na całym świecie. Ma niezliczoną liczbę wariacji, z przeróżnymi dodatkami. Ja postanowiłam zacząć od oryginału 'Life-Changing Loaf of Bread' ze strony My new roots. Jest to chlebek zupełnie inny, składa się wyłącznie z nasion i orzechów, jest prosty do wykonania- wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki. Sporo osób ma problemy z jego krojeniem, przyznam, że mój bochenek kroił się całkiem dobrze, ale używałam niesamowicie ostry nóż, następnym razem dla pewności dodałabym chyba 3-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego.

A czy chleb zmieni faktycznie moje życie... chyba raczej nie...lubię pieczywo naładowane ziarenkami, ale ten wypiek to już dla mnie trochę za dużo radości, przynajmniej jako pieczywo śniadaniowo- kanapkowe. Za to  świetnie mi smakował jako batonik- przegryzka w ciągu dnia:)

chleb zmieniający życie

chleb zmieniający życie

Składniki( na keksówkę 25x11 cm-moża użyć mniejszej- chlebek będzie wyższy):

135g ziaren słonecznika( 30g słonecznika zamieniłam na pestki dyni)
90g ziaren siemienia lnianego- użyłam pół na pół ciemnego i złotego
65g orzechów laskowych lub migdałów-użyłam pół na pół
145g tradycyjnych płatków owsianych
4 łyżki nasion babki płesznik*
2 łyżki nasion chia( szałwia hiszpańska)-moża pominąć
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego lun syropu z agawy
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee( czyli masło klarowane)
350ml letniej wody

dodatkowy tłuszcz do posmarowania blaszki( masło lub olej kokosowy)

Przygotowanie:

Keksówkę wysmarować olejem kokosowym lub masłem i wyłożyć papierem do pieczneia.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu połączyć wodę, rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy. Płynne składniki wlać do nasion i dokładnie wymieszać(jeśli całość będzie za sucha dodać 1-2 łyżki wody). Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać i lekko wgnieść. Przykryć folią i odstawić na minimum 2 godziny lub całą noc/ dzień w temperaturze pokojowej( odstawiłam na około 6 godzin).

Piekarnik nagrzać do 1700C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 20 minut, następnie keksówkę odwrócić do góry nogami, wyjąć bochenek na blaszkę i piec kolejne 30-40 minut. Gotowy chlebek, gdy go postukamy powinien wydawać głuchy odgłos. Całkowicie ostudzić przed krojeniem. Przechowywać w pojemniku lub lnianym woreczku do 5 dni, można mrozić.

Smacznego:)

 chleb zmieniający życie

*  nasiona babki płesznik- kupiłam w pierwszym sklepiku ze zdrową żywnością do jakiego weszłam będąc w Polsce, można ją zastąpić preparatem colon c lub ispagul( dostępnymi w aptekach)-należy wówczas dodać 3 łyżki proszku, niektórzy polecając stosowanie również łupin nasienia babki jajowatej

środa, 24 września 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/09/24 10:39:09
Wyborny w smaku i bardzo zdrowy!
-
2014/09/24 11:17:39
zgadza się:)
-
2014/09/24 11:59:02
Muszę go w końcu zrobić. Może odmieni moje życie? :)
-
2014/09/24 12:36:28
o kurczę, nie słyszałam o tym, dzięki :)
-
2014/09/24 15:43:57
Też koniecznie muszę zrobić taki chlebek, jestem ciekawa, jak będzie mi smakował: )
-
2014/09/24 19:21:19
Jadłam w dwóch wersjach- słodkiej i wytrawnej- obie fantastyczne! Już nawet zakupiłam nasiona babki, ale jakoś zabrać się nie mogę za ten chleb :( Twój chlebek wygląda obłędnie!!! :)
-
2014/09/24 19:34:53
uwielbiam taki chlebek! a najlepsze jest w nim to, że można dowolnie modyfikować ziarenka zmieniając jego smak!
-
2014/09/25 10:27:12
Wygląda na bardzo, bardzo bogaty :) Muszę spróbować!
-
2014/10/02 11:42:36
Wow! On jest fantastyczny! :O
-
Gość: Karola7, *.dynamic.vectranet.pl
2014/12/21 09:10:59
Mam kilka pytań:
1) czy migdały/orzechy laskowe można zamienić na nerkowce;
2) czy zamiast ziaren słonecznika/dyni mozna dodać jagody goji i/lub wiórki kokosowe;
3) czy można wykorzystać małe silikonowe foremki i zrobić jakby ciasteczka/bułeczki?
-
2014/12/21 13:35:44
Odpowiedzi:)
1. Tak , orzechy laskowe i migdaly mozna zastapic nerkowcami
2. Rowniez slonecznik i dynie mozna zastapic innymi ziarenkami i orzeszkami czy wiorkami
3.. Wydaje mi sie, ze tak, chociaz nigdy nie probowalam. Trzeba tylko pamietac aby mocno je 'wbic' w foremki( a foremkina natluscic) Efakt powinien byc o tyle fajny, ze nie bedzie problemu z krojeniem:)
Wazne, zeby zachowac ziarna siemienia lnianego i babki plesznik bo one odpowiadaja za sklejenie wszystkich skladnikow lub uzyc jakiegos zamiennika o podobnym dzialaniu.
Dla pewnosci, ze nie bedzie sie rozpadac mozne dodac tez troche mielonego siemienia lnianego( 3-4 lyzki)
smacznego
-
Gość: Karola7, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2014/12/22 10:47:46
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi