Blog > Komentarze do wpisu

Kruche razowe ciasteczka (bez cukru)

Wspaniałe, kruche ciasteczka o delikatnym aromacie kardamonu, z lekko orzechowym posmakiem- dzięki użyciu mąki razowej. Są idealne do chrupania, bardzo wciągające. Moje były w wersji wytrawnej, bez cukru- doskonałe jako dodatek do patery z serami, ale można przygotować je również na słodko.

razowe ciastka z kardamonem

razowe ciastka z kardamonem

razowe ciastka z kardamonem

Składniki ( na 17-20 ciastek)

125 g masła, w temperaturze pokojowej
1  jajko
3 spore szczypty soli
250 g mąki orkiszowej razowej( lub pszennej razowej)
1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
2- 3 łyżki mleka
120 g miałkiego brązowego cukru (lub cukru pudru)- w wersji słodkiej

Przygotowanie:

Maslo zmiksować na puszystą masę( w wersji na słodko masło zmiksować z cukrem), dodać sól, wbić jajko i stopniowo dosypywać mąki. Wlać 2 łyżki mleka( jeśli masa będzie za sucha i za krucha- dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Krótko wyrobić na jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 20 -30 minut.

Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. 

Schłodzone ciasto podzielić na 17-20 części. Każdy kawałek ukształtować w niewielką kulę, spłaszczyć ręką a następnie mocno odbić oprószony w mące stempelek do ciastek( lub całe ciasto rozwałkować na około 3-4 milimetry i wycinać dowolne kształty wykrawaczką do ciastek). Ciastka ułożyć na blaszce, w niedużych odstępach.

Piec około 15-17 minut, do zbrązowienia brzegów ciastek. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.

Smacznego!

razowe ciastka z kardamonem

razowe ciastka z kardamonem

Źródło: "Moje wypieki i desery" Dorota Świątkowska 

 

wtorek, 08 kwietnia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/04/08 11:45:39
Piękne, stemplowane!
-
2014/04/08 17:05:46
Kilka tych stempelkow mam to staram sie wykorzystac kiedy tylko moge;)
-
2014/04/08 17:59:45
Witaj :) Chciałam Cię poinformować, że nominowałam Twój blog do "Liebster blog award" - szczegóły tutaj : www.jakipiernik.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html Pozdrawiam :)
-
2014/04/08 18:38:37
wygląda bardzo smacznie:)
-
2014/04/09 12:18:07
Bardzo klimatyczne i takie domowe, aż miło popatrzeć :)
-
2014/04/10 12:07:52
Witam, a czy można je upiec z mąki kukurydzianej lub orkiszowej ? byłyby wtedy w miarę dobre również dla diabetyków i bezglutenowców ?
-
2014/04/10 12:23:06
W przepisie jest podana maka orkiszowa- razowa, co do maki kukurydzianej nie jestem pewna, ale wydaje mi sie,ze raczej nie. To znaczy moze ciasteczka wyjda, ale beda zupelnie inne.
-
2014/04/10 13:14:30
Prześliczne ciasteczka :)
-
Gość: Bardzo Docoekliwy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/09/13 14:20:29
A tak w zasadzie to dlaczego surowe ciasto musi poleżeć w lodówce? Co to daje i jakie procesy zachodzą w trakcie? Od dawna mnie to nurtuje.
-
2016/09/13 15:21:15
Maslo zawarte w ciescie twardnieje i dzieki temu ciastka lepiej trzymaja ksztalt i mozna odbic jakies wzorki, poza tym ciastka powinny byc dzieki temu bardziej kruche



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi