Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe zajączki

Wielkanocne, drożdżowe zajączki. Delikatne, puszyste, maślane bułeczki, które chętnie przykicają na świąteczny stół.  Ich ukształtowanie jest bardzo proste- z chęcią zajmą się tym młodsi domownicy.  Można upiec je w wersji śniadaniowej- wytrawnej jak również na słodko, polane lukrem i kolorową posypką.

maślane zajączki drożdżowe

maślane zajączki drożdżowe

maślane zajączki drożdżowe

Składniki ( na około 12 niedużych zajączków)

1,5 szklanki( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby( można zastąpić też zwykłą mąką)
1 szklanka( 150g) maki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste
2 spore szczypty soli( około 2-4 g)
2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki
7g suchych drożdży
1 jajko
1 żółtko
80-90g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
3/4- 1 szklanki letniego mleka

Przygotowanie:

W misce wymieszać oba rodzaje mąki, w jednym krańcu miski wsypać sól, w przeciwległym cukier i drożdże.  Następnie wlać chłodne masło, jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie można ukształtować je w kulkę, będzie wilgotne, gładkie i elastyczne. Masa powinna być dość miękka i może lekko kleić się do rąk. Czystą miskę posmarować niedużą ilością oleju lub rozpuszczonego masła, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką( tak aby nie dotykała ciasta). Odstawić w ciepłe miejsce* na około 1 godzinę, lub do momentu, aż podwoi swoją wielkość.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub wyłożyć matą silikonową.

Wyrośnięte ciasto krótko( 1-2 razy) wyrobić, aby je odpowietrzyć. Następnie rozwałkować** na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem pociąć ciasto na 13-14 pasków( 12 na zajączki, pozostałe na ogonki). Końcówki ciasta lekko pociągnąć, aby nadać im bardziej spiczasty kształt.  Paski zawijać w króliczki, jak na zdjęciu, w środek włożyć kuleczki( ukształtowane z resztek ciasta)- ogonki. Króliczki ułożyć na przygotowanej blaszce, zachowując odstępy.

drożdżowe zajączki

Piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzone można polać lukrem i dowolnie udekorować( w wersji słodkiej). Przechowywać w pojemniku lub pod przykryciem, aby nie wysychały. Najlepiej smakują w dniu pieczenia i następnym.

Smacznego:)

*Chyba już kiedyś o tym pisałam, ale ciasto drożdżowe najlepiej wyrasta jeśli wstawimy je do wyłączonego piekarnika i włączymy w środku lampkę piekarnika, powstaje wówczas idealna temperatura i wilgotność do wyrastania a jednocześnie nie ma ryzyka przeciągów itp.

**Ciasto drożdżowe najlepiej podsypywać jak najmniejszą ilością mąki podczas rozwałkowywania. Ja najczęściej używam odrobiny oleju. Jeśli dodamy za dużo mąki, ciasto będzie twarde i zbite.

maślane zajączki drożdżowe

drożdżowe zajączki

piątek, 11 kwietnia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/04/11 12:44:02
prześliczne!
-
2014/04/11 12:56:34
Jakie słodkie!
-
2014/04/11 22:32:01
Słodziutkie:)
-
Gość: Ela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/12 09:17:51
Superowe... pewnie skorzystam z tego pomysłu ! Miłego dnia :)
-
2014/04/12 10:11:09
i mam pomysł na dodatek do moich cateringów
-
Gość: ursa, *.telkomadsl.co.za
2014/04/15 23:27:26
Pomysł na takiego "skrętka drożdżowego" i do tego zajączkowo-wielkanocnego wart opatentowania :-)))))))). Genialność zawsze idzie w parze z prostotą. Dziewczyno, skąd Ty czerpiesz inspiracje? Twoje "triki" kulinarne (mam na myśli same pozytywy) "szokują" mnie coraz bardziej :-))))))))). Kurcze ten Twój Blog przyciąga jak magnes.....hihihi....:-)))))) Biję duże brawa, a nie pianę na wiatr :-). Dzięki za dzielenie się z nami takimi przepisami.
pzd, Ursa, Kapsztad.
p.s. zawsze miałam stracha przed "drożdżowym", ale te zające chyba go pokonają :-) U.
-
2014/04/16 22:41:57
O kurczaki, to oblalam sie czerwienia od gory do dolu:) dziekuje bardzo za takie komplementy!:) bardzo milo wiedziec, ze to co pokazuje na blogu podoba sie:)
podobnego zajaczka widzialam kiedys na jakiejs stronie, wiec niestety ja opatentowac go nie moge;) a inspiracje czerpie skad tylko sie da:) Mam nadzieje, ze jeszcze kilka razy uda mi sie zrobic cos zaskakujacego:)
A ciasta drozdzowego nie ma sie co bac, wystarczy pamietac ze lubi byc dobrze wyrobione, wyrastac w ciepelku i nie lubi byc za twarde od nadmiaru maki:)
Pozdrowienia:)
-
2014/04/17 21:06:55
urocze! ozdoba stołu wielkanocnego :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi