Blog > Komentarze do wpisu

Babcina cytrynowa babka gotowana

Babka gotowana z przepisu mojej Babci. Jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Babka jest prosta do przygotowania, potrzeba jednak do niej specjalnej formy do gotowania( chociaż zastanawiam się, czy jakby zwykłą formę z kominkiem przykryć folią to efekt nie byłby ten sam, próbował może ktoś?). Ciasto jest delikatne, chociaż bardziej sypkie niż puchate, o wyraźnym smaku cytryny. Ja polałam je bardzo aromatycznym lukrem z prawdziwymi truskawkami, ale równie dobrze będzie pasować tu też lukier cytrynowy.

Babka gotowana- cytrynowa

Babka gotowana- cytrynowa

Babka gotowana- cytrynowa

Składniki( na formę z kominkiem o pojemności  około 1,4l )

100g masła, w temperaturze pokojowej
50g margaryny( można zastąpić masłem)
3/4 szklanki cukru
4 jajka, osobno białka i żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1 cytryny( około 55ml)
skórka otarta z 1/2-1 cytryny
3/4 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki( około 7-8g) proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Foremkę z kominkiem do babki gotowanej wysmarować dokładnie margaryną i obsypać bułką tartą. W dużym garnku zagotować wodę( taką ilość, aby sięgało około 2/3 foremki).

Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Wlać ekstrakt waniliowy i otartą skórką. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszankę mąki wsypywać w 3 partiach do  masy, na przemian z sokiem cytrynowym. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 2-3 łyżki do surowego  ciasta, aby je rozluźnić, następnie delikatnie wymieszać pozostałą cześć białek. Masę przełożyć do przygotowanej foremki, szczelnie zamknąć, garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu około 50 minut.

Po tym czasie foremkę można wyjąć, zdjąć pokrywkę i sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowa. Następnie włożyć blaszkę ponownie do garnka i pozostawić na około 10 minut, już bez przykrycia. Gotową babkę wyjąć z garnka, puknąć foremką kilka razy o blat, odczekać aby lekko przestygła, około 10-15 minut i wyjąć ciasto. Po całkowitym ostudzeniu udekorować lukrem. Przechowywać pod przykryciem.

Lukier truskawkowy:

1/2-3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki masła
3-4 truskawki

Truskawki  rozdrobić blenderem lub widelcem na papkę. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się nasionek i  większych kawałków. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, mus truskawkowy i wymieszać. Gęstość lukru można regulować odrobiną wody lub mleka. Lukrem polać babkę.

Smacznego!

Babka gotowana- cytrynowa

 

czwartek, 03 kwietnia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/04/03 11:15:36
W życiu nie gotowałam babki, a Twoja tak pięknie wygląda!
-
2014/04/03 11:22:27
Dzięki, to moja pierwsza gotowana:)
-
2014/04/03 13:01:19
Akurat w niedzielę, przy obiedzie, rozmawiałam z Mamą na temat pewnej Pani która piekła super ciasta drożdżowe. I Mama opowiadała, że nie tylko, że robiła super babkę gotowaną. Szkoda, że nie mam formy, bo Twoja wygląda obłednie.
-
2014/04/03 14:44:40
Wygląda suuuuper. Nigdy o czymś takim jak foremka do ciasta, do gotowania nie słyszałam. Już uruchamiam wyobraźnię czym by to zastąpić... garnek, garnek silikonowy, foremka przykryta folią alu... Niech ktoś z tym zrobi za mnie jakiś eksperyment :)
-
2014/04/03 14:57:20
foremka wygląda praktycznie tak samo jak zwykła forma z kominkiem ma tylko dobrze zamykaną pokrywkę :)Może już ktoś kiedyś eksperymentował z folią aluminiową i się podzieli doświadczeniami?:)
-
2014/04/03 15:34:06
Bardzo ładne zdjęcia, te kolory!. Proszę mi napisać w jakim programie obrabia Pani zdjęcia, ja dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
-
2014/04/03 16:02:10
Jak cudownie wygląda! Tak delikatnie i puszyście; )
-
2014/04/03 19:55:44
wygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)
-
2014/04/03 22:20:08
Wygląda absolutnie pięknie
-
2014/04/04 16:29:20
Gość: Inspirowane Smakiem, Gość: magma, Gość: Angie- dziękuję bardzo:)
Gość: Basia, My Tasty Kitchen- dziekuję, zdjęcia obrabiam w bardzo starym Photoshopie:)
-
Gość: Westowydom, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/04/10 13:45:10
... a na podniebieniu poezja...
-
Gość: , *.sta.asta-net.com.pl
2014/04/18 17:33:46
moja baba wlasnie sie gotuje ale zaciekawil mnie ten truskawkowy lukier ide po truskawki
-
Gość: , 5.174.117.*
2014/04/18 18:17:40
Robię taką babkę od 20 lat i nie ma lepszej i prostszej, polecam wszystkim. :)
-
Gość: morr, *.sta.asta-net.com.pl
2014/04/18 20:41:32
folia aluminiowa przy gotowaniu tej babki się nie sprawdzi ponieważ forma z ciastem musi być stabilna i z góry czymś obciążona bo pod wpływem wody forma pływa lub się przewraca. Moją formę z babką obciążam dwoma sporymi osełkami do noży lub odważnikiem wagowym



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi