Blog > Komentarze do wpisu

Tort Kajmakowy 20-to warstwowy

Kolejny z moich wielowarstwowych tortów. Tym razem dla odmiany zrobiony nie z naleśników a pieczonych, cieniutkich płatów ciasta.

Tort niezwykle delikatny w smaku( dla mnie nawet może ciut za delikatny, następnym razem dodałabym do nadzienia trochę alkoholu). Mimo, że do kremu dodana jest cała puszka masy kajmakowej nie jest on przesłodzony, jest za to aksamitny i bardzo bogaty- ciężko zjeść więcej niż jeden kawałek. Owoce na górze ciasta doskonale ożywiają jego smak. Po porządnym schłodzeniu doskonale się kroi a placuszki ciasta nasiąkają wilgocią kremu i rozpływają się w ustach.

Przyznam, że trochę oszukiwałam i zużyłam jedynie 16 warstw, po takiej ilości tort za bardzo się rozjeżdżał i nawet umieszczenie w środku patyczka do szaszłyków nie ustabilizowało konstrukcji. Jest jednak na to bardzo prosty sposób- wystarczy po przełożeniu 10-12 płatów wstawić tort do lodówki, aby stwardniał a następnie kontynuować układanie kolejnych warstw. 

tort kajmakowy 20 warstwowy

20 warstwowy kremowy tort kajmakowy

20 warstwowy kremowy tort kajmakowy

20 warstwowy kremowy tort kajmakowy

English version (click here)

Składniki( najlepiej pracę nad ciastem rozłożyć na 2 dni):

Ciasto:

80g masła, w temperaturze pokojowej
100g cukru
2 jajka, w temperaturze pokojowej
300-350ml mleka( użyłam 300ml)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
800-900g mąki

Przygotowanie:

Masło i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka i dokładnie połączyć. Wlać mleko i zmiksować. Około 150g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, wymieszać. Następnie stopniowo wsypywać pozostałą część mąki i wyrabiać( ja użyłam miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, ale można zrobić to łyżką a następnie rękoma),aż do momentu gdy ciasto przestanie być klejące( ale nie może być też za twarde). Gotowe ciasto przykryć folią i pozostawić na 30 minut( w temperaturze pokojowej).

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą gładką blachę( lub nawet 2)wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową.

Masę podzielić na 20 równych porcji. Rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki, przenieść na blachę( lub rozwałkowywać bezpośrednio na blaszce ), ponakłuwać widelcem i piec 4-9 minut, do momentu, aż lekko zrumienią się na brzegach( najlepiej kilka pierwszych placków obserwować, aby wiedzieć jak długo piec, w oryginalnym przepisie podano 4-5 minut ja musiałam piec około 9 minut a gdy piekłam 2 blachy jednocześnie nawet 11 minut)). Można piec 2 blaszki jednocześnie. Z jeszcze gorących placków wycinać koła o średnicy około 18-20( użyłam do tego dna jednej z tortownic oraz nóż do pizzy). Płaty ciasta ostudzić, ścinki pozostawić do ozdobienia tortu!!

tort kajmakowy 20 warstwowy

Krem kajmakowy:

500g masy kajmakowej( ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego)
700ml śmietany kremówki( 36%)
500ml mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka

Przygotowanie:

Jajka  dokładnie połączyć z mąką ziemniaczaną. Do dość dużego garnka wlać mleko i podgrzewać. Gdy mleko będzie letnie, wlać do niego jajka. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, jak budyń. Przestudzić.

Do letniego budyniu dodać masę kajmakową i dokładnie zmiksować. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę. Około 4-5 łyżek śmietany wymieszać z masą kajmakową, aby ją rozluźnić a następnie dodać pozostałą część śmietany i wszystko dobrze połączyć.

tort kajmakowy 20 warstwowy

Płaty ciasta przekładać kremem( używałam około 2 czubatych lub 3 płaskich łyżek kremu na każdą warstwę). Jeśli tort podczas przekładania zacznie się rozjeżdżać należy schłodzić go w lodówce a następnie kontynuować z kolejnymi warstwami. Krem, który pozostanie rozsmarować po bokach ciasta. Ścinki z placków pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i udekorować nimi boki. Górę tortu udekorować owocami np. malinami.

Ciasto schłodzić przed podaniem minimum 6-8 godzin a najlepiej całą noc.

Smacznego!

20 warstwowy kremowy tort kajmakowy

20 warstwowy kremowy tort kajmakowy

Źródło przepisu

Jeśli nie macie ochoty piec tylu placków polecam podobne torty w wersji naleśnikowej:

tort naleśnikowy tort nalesnikowy jasny tort nalsenikowy czerwony

Tort Naleśnikowy Ciemny  Tort Naleśnikowy Jasny    Tort Naleśnikowy Red Velvet

wtorek, 11 marca 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/03/11 10:32:08
Wygląda niesamowicie! Musi być przepyszny!: )
-
2014/03/11 12:20:22
Wow!
Imponujacy <3
-
2014/03/11 12:39:18
No proszę. Ja jeszcze w lodówce mam bardzo podobny. Przełożony cream patissier.
Cudowny wypiek! :)
-
2014/03/11 12:58:57
Wygląda oszałamiająco!!! Nie wiem, czy mam tyle cierpliwości do pieczenia tych blatów:(
Pozdrawiam!
-
2014/03/11 14:02:53
Ale się napracowałaś z tymi plackami :) Przyznam że efekt jest WoW!
-
2014/03/11 15:51:47
Świetny :) Mnie by pewnie brakło cierpliwości :)
-
2014/03/11 21:46:47
ojojoj, jakie cudeńko!
-
2014/03/12 14:18:52
Wygląda baaardzo imponująco
-
2014/03/12 15:17:08
Łał... Robi wrażenie, wygląda po prostu fenomenalnie :) Podziwiam :)
-
2014/03/12 17:20:25
Genialny ! Robi wrażenie :)
-
Gość: Westowydom, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/03/19 16:28:09
Obawiam się, że za chwilę dostanę ślinotoku.....ale mniamuśne.
-
Gość: zimorodka, *.internetia.net.pl
2014/04/02 16:53:19
zaintrygował mnie krem , mają być calutkie jajka ? nie tylko żółtka? :)
-
2014/04/02 17:24:52
Tak, tak cale jajka:)
-
Gość: Lilka, *.range217-43.btcentralplus.com
2014/04/07 11:13:26
Mam pytanko - czy te płaty ciasta mogę zrobić dzień wcześniej? czy za bardzo stwardnieją?
-
2014/04/07 11:26:45
Mozna spokojnie upiec dzien wczesniej i zawinac w woreczek, ja swoje tez robilam dzien wczesniej. One sa twarde zaraz po upieczeniu, juz bardziej raczej nie stwardnieja:) miekna, po kilku godzinach, po przelozeniu kremem.
-
Gość: Lilka, *.range217-43.btcentralplus.com
2014/04/07 11:32:27
i jakiej mąki w UK mam użyć?
-
2014/04/07 11:55:27
Najzwyklejszej, pszennej- plain flour
-
Gość: Lilka, *.range217-43.btcentralplus.com
2014/04/07 12:31:40
dzięki bardzo :) wychodzi jakieś 6-7 szklanek maki tak?
-
2014/04/07 13:44:41
Tak, mniej wiecej 7 szklanek( do max 7,5 ) o pojemnosci 250ml.
-
Gość: Lilka, *.range217-43.btcentralplus.com
2014/04/08 10:20:59
Zrobiłam - wyszedł bardzo dobry! Niebo w gębie :)
-
2014/04/08 11:03:46
wow!! super, cieszę sie bardzo, że smakuje:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi