Blog > Komentarze do wpisu

Różowe lamingtons- czyli kostka kokosowa

Różowa odmiana australijskiej klasyki-  lamingtons. Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe maczane w tężejącej galaretce a następnie obtaczane w wiórkach kokosowych. Banalnie proste i smaczne ciasto, które można podać w formie pojedynczych kwadracików lub przełożyć ubitą śmietaną, dżemem itp. Oczywiście możemy użyć galaretki o dowolnym smaku/ kolorze lub przygotować naturalną galaretkę z domowego soku i żelatyny. Idealne ciasto na różowe przyjęcie dla małej księżniczki:)

lamingotns- różowa kostka kokosowa

lamingotns- różowa kostka kokosowa 

lamingotns- różowa kostka kokosowa

lamingotns- różowa kostka kokosowa

English Version( click here)

Składniki( na około 15-16 pojedynczych kwadratów)

6 jajek
2/3 szklanki( 150g) cukru
1/3 szklanki( 50g) mąki kukurydzianej( żółtej)
1/2 szklanki( 75g) mąki pszennej
1/3 szklanki( 50g)  maki self-raising( lub 1/3 mąki pszennej +1/4 łyżeczki proszku do pieczenia+1/8 łyżeczki sody)

dodatkowo

opakowanie( 80g) dowolnej galaretki

1 i 1/2-2 szklanek wiórków kokosowych

opcjonalnie: dżem lub ubita śmietana kremówka do przełożenia( około300ml)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę o wymiarach około 30x20 lub 30x25* cm posmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie rodzaje mąki przesiać razem przez sitko( najlepiej 2-3 razy). W osobnym naczyniu ubijać jajka( żółtka i białka) około 10 minut, do momentu, gdy będą gęste i kremowe. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować. Na koniec, w 2-3 partiach wsypać przesianą mąkę. Masę przelać na blaszkę, wyrównać. Piec około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu biszkopt przewrócić na kratkę do studzenia. Ostudzić.

Galaretkę przygotować zgodnie z  instrukcją na opakowaniu, przełożyć do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.

Ostudzone ciasto pokroić na dowolnej wielkości kwadraty. Każdy kawałek zanurzać w galaretce( najlepiej jeśli galaretka ma konsystencję białka) a następnie " panierować" w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Przed podaniem przekroić i przełożyć dżemem, bitą śmietaną lub pozostawić bez nadzienia.

Smacznego!

* użyłam blaszki 30x 25cm- ciasto było idealnej dla mie wysokości, szczególnie jeśli nie chcemy kostki kokosowe przekładać nadzieniem

lamingotns- różowa kostka kokosowa

Źródło: The Australian Women's Weekly " Classic cakes"

 

czwartek, 06 marca 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/03/06 13:59:08
Świetna alternatywa dla polewy czekoladowej. Bardzo podoba mi sie ta wersja:)
-
2014/03/08 14:10:26
O taaaaak.Kokos to zdecydowanie moja bajka....
-
2014/03/09 18:40:57
Jakie śliczne "włochate" cuda :) Bardzo efektowne!
-
2014/03/09 23:45:44
Fajna alternatywa dla bardziej kalorycznych kokosanek z polewą czekoladawą. Zdecydowanie do wypróbowania :)
-
2014/03/15 15:48:04
Oj, w Australii się zajadałam wersją w czekoladzie. :D Ale taka różowa podbija moje serce, są przepiękne <3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi