Blog > Komentarze do wpisu

Czarne łabędzie z 2 kremami czekoladowymi

Ptysiowe łabądki wypełnione kremem czekoladowym ze smażonych bananów  oraz z awokado. Pod skrzydłami ukryłam ćwiartki orzechów włoskich a całość oprószyłam kakao. Czarne łabędzie świetnie smakują, oba kremy doskonale pasują do tego deseru, a przy okazji nie zawiera on cukru. Wykorzystałam mój ulubiony przepis na ciasto parzone wg Mary Berry, po upieczeniu ptysie zachowują długo chrupkość, dlatego można zrobić je dzień wcześniej a nadziać przed samym podaniem.

łabędzie z ciasta parzonego

 łabędzie ptysiowe z kremem czekoladowym

łabędzie z ciasta parzonego

łabędzie z ciasta parzonego

Ciasto parzone( choux dough)

Składniki( 12-14 sztuk, w zależności od wielkości):

175ml wody
75g masła
100g maki
2-3 szczypty soli
3 jajka

Przygotowanie:

W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Krótko gotować, do rozpuszczenia masła. Następnie garnek zdjąć z palnika i natychmiast wsypać cała mąkę. Bardzo energicznie mieszać drewnianą łyżką, jednocześnie postawić garnek ponownie na palnik. Masę odparować kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 2000C. Dwie duże blaszki wyłożyć mata silikonowa lun posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do chłodnego ciasta wbić jajka i zmiksować, na gładka masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego( lub woreczka foliowego z odciętym rogiem) i formować okrągłe ptysie. Z około 1/4 ciasta( lub nawet trochę mniej) uformować łebki. Piec około 15-18 minut, aż nabiorą równomiernego jasno- brązowego koloru. Odstawić do ostudzenia.

Krem czekoladowy ze smażonych bananów

Składniki:

2 bardzo duże, dojrzałe banany( lub 3 średniej wielkości)
1-2 łyżki kakao do pieczenia( do smaku)
8-12 łyżeczek mleka( może być też mleko owsiane, migdałowe sojowe itp.)

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórek, pokroić w plasterki i podsmażyć z kilkoma kroplami oleju  np. kokosowego albo odrobinie masła( opcjonalnie) na patelni( najlepiej z powłoką nieprzywieralną), do momentu, aż lekko zbrązowieją  i będą wyraźnie miękkie. Owoce przełożyć do miseczki, dodać kakao i około 8 łyżeczek mleka. Całość dokładnie zmiksować, jeśli krem będzie zbyt zbity dodać trochę więcej mleka do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krem czekoladowy z awokado

Składniki:

1 duże, dojrzałe awokado
5-7 daktyli suszonych( do smaku)*
1-2 łyżek kakao do pieczenia( do smaku)

*można oczywiście zastąpić cukrem pudrem lub miodem.

Przygotowanie:

Daktyle zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać miąższ  awokado oraz kakao i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy.

Wykonanie łabędzi:

dodatkowo 12-14 połówek orzechów włoskich
kakao do pieczenia

Ptysie przeciąć mniej więcej w połowie, górną część przekroić na pół. Dół wypełnić jednym z kremów( nie przepełnić), po bokach ułożyć 2 ćwiartki orzechów i przykryć rozciętymi skrzydełkami. Na przodzie umieścić główkę. To samo powtórzyć wykorzystując drugi krem. Oprószyć kakao. Łabędzie najlepiej przygotować krótko przed padaniem a później pozostałości przechowywać w lodówce.

Smacznego!

łabędzie z ciasta parzonego

łabędzie z ciasta parzonego

czwartek, 27 marca 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/03/28 07:37:56
Bardzo oryginalny deser Anahitko!
-
2014/03/28 09:48:54
A dziekuje bardzo:)
-
2014/03/31 20:51:17
Ale cudeńka. Zazdroszczę! Ja nie mam ręki do takich super dekoracji!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi