Blog > Komentarze do wpisu

Amarantusowe batoniki- zdrowe i pyszne

Po pączkowych szaleństwach pora na coś bardziej zdrowego. Lekkie, chrupiące batoniki amarantusowe, naładowane płatkami, ziarnami, pestkami, orzeszkami i czym tylko chcecie. Smakują 1000 razy lepiej niż wszelkie kupne batoniki  a do tego są superzdrowe:)

Amarantusowe batoniki z ziarnami, pestkami i orzeszkami

Amarantusowe batoniki z ziarnami i pestkami

Składniki( na około 10 batoników):

80g mąki orkiszowej, jasnej lub razowej
1/2 łyżeczki sody
80-100g poppingu z amarantusa( amarantus ekspandowany)
70-80g roztopionego masła( zastąpiłam olejem kokosowym)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g pestek słonecznika
50g ziaren jasnego sezamu
20g* ziaren chia
30-40g pestek z dyni
50g rodzynek
100g płynnego miodu lub syropu z agawy
1 duże białko( dodałam 2- miałam malutkie jajka)lekko roztrzepane
50g niesolonych orzeszków ziemnych( zastąpiłam pokrojonymi migdałami)
50g płatków owsianych
szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka może być większa lub mniejsza, jaką mamy- masę wystarczy rozłożyć cieńszą lub grubszą warstwą.

Mąkę wymieszać z sodą a następnie dodawać pozostałe składniki w podanej kolejności. Dokładnie wymieszać. Całość wysypać na blaszkę, równomiernie rozłożyć, wyrównać i mocno ugnieść( użyłam dna szklanki). Piec około 25 minut, aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć z foremki po całkowitym ostudzeniu. Pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego:)

*jakie ziarna i pestki czy orzeszki dodamy zależy tylko od nas, ja wrzuciłam to co akurat miałam pod ręką

Amarantusowe batoniki z ziarnami, pestkami i orzeszkami

Inspiracja

wtorek, 04 marca 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/03/04 10:46:40
Amarantus dopiero odkrywam. Ciekawi mnie. Zapisuję przepis :).
-
2014/03/04 10:53:19
Ja przyznaję,że to mój pierwszy przepis z amarantusem:) I jestem w nim zakochana, żałuję, że wcześniej go nie odkryłam:)
-
2014/03/04 10:58:32
Wiem jak wygląda roślina amarantusa, ale nigdy nie jadłam jego ziaren...
-
2014/03/04 11:10:22
Popping z ziaren świetnie smakuje, ja najbardziej lubię wyjadać go łyżeczką prosto z torebki, ewentualnie dodać do jogurtu:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi