Blog > Komentarze do wpisu

Tort Alhambra

Wspaniały, bogaty w smaku, intensywnie czekoladowy tort, doskonały dla koneserów ciemniej czekolady. Zwarty biszkopt orzechowo- czekoladowy, mocno nasączony syropem kawowo- rumowymi, przełożony cienką warstwą aksamitnego ganache z ciemnej czekolady i oblany dodatkową porcją czekolady. Rozkosz w każdym kęsie. Polecam, szczególnie jako deser na nadchodzące Walentynki:)

mocno czekoladowy Tort Alhambra

mocno czekoladowy Tort Alhambra

tort alhambra

mocno czekoladowy Tort Alhambra

Składniki ( na tortownicę 20 cm)

Płaty orzechowo- czekoladowe:

135g miękkiego masła
110g cukru
5 białek
5 żółtek
60g cukru
40g mąki
40g kakao do pieczenia
55g bardzo drobno mielonych orzechów laskowych

Piekarnik nagrzać do 1600C. Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia( lub dno wyłożyć papierem a boki obsypać mąką).

Mąkę przesiać razem z kakao, dodać mielone orzechy i wymieszać. W osobnym naczyniu masło zmiksować z 110g cukru na puszystą masę. Dodawać pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Białka ubić na sztywno, pod koniec powoli dodawać 60g cukru i miksować do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Do jajek z masłem dodawać w kilku partiach, na przemian mieszankę mąki oraz sztywną pianę- zaczynając i kończąc na białkach. Całość mieszać szpatułką lub łyżką do uzyskania jednolitej masy. Surowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na pół.

Syrop kawowo- rumowy:

65g cukru
65g wody
5g kawy rozpuszczalnej( użyłam 3 czubate łyżeczki)
90g rumu

Wodę zagotować z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Zdjąć z palnika i dodać kawę, połączyć. Odstawić na 10 minut a następnie wlać rum. Syropem nasączyć dokładnie oba płaty ciasta.

Ganache:

145g ciemnej czekolady( minimum 60% zawartości kakao)
90g śmietany kremówki( 30 lub 36%)

Czekoladę bardzo drobno posiekać i przełożyć do niedużej miseczki. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia i natychmiast zalać nią czekoladę. Odczekać pół minuty, następnie dokładnie wymieszać do powstania gładkiej, lśniącej masy. Odstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała.

Wykonanie tortu:

Jeden z nasączonych płatów przenieść delikatnie na paterę. Rozsmarować na nim niezbyt grubą warstwę zgęstniałego ganache, pozostawiając około 1/4 masy. Nadzienie przykryć drugim płatem ciasta. Odłożoną część ganach rozsmarować cieniutko na bokach i górze tortu. Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa( chocolate glacage)*:

100g śmietany kremówki( 30 lub 36%)
130g ciemnej czekolady( minimum 60% kakao)
30g miękkiego masła, pokrojonego na małe kawałki

dodatkowo: 30g niesolonych pistacji, marcepanowe róże do dekoracji

Tak jak przy robieniu ganache, czekoladę drobno posiekać a następnie zalać doprowadzoną prawie do wrzenia śmietaną. Dokładnie połączyć na gładką masę. Następnie szybko dodać miękkie masło i mieszać do rozpuszczenia masła. Gotową masą natychmiast polać przygotowane ciasto. Około 1/4 pozostawić do wykonania napisu lub innych wzorków. Po oblaniu polewą tort wstawić na 10-15 minut do lodówki a następie wykonać napis lub dowolnie udekorować. Boki obsypać posiekanymi pistacjami. Tradycyjnie tort Alhambra dekoruje się również marcepanowymi różami, jak  prosto wykonać taką różę pokazywałam w TYM  filmiku.

Tort przechowywać w lodówce, ale około 30 minut  przed podaniem wyjąć, aby się rozgrzał( czekolada rozpływa się wówczas idealnie w ustach)

Smacznego:)

mocno czekoladowy Tort Alhambra

Źródło( z małymi zmianami) Wayne Gisslen "Professional Baking"

 

wtorek, 11 lutego 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
Gość: kasia, *.dynamic.chello.pl
2014/02/11 10:44:24
Przepiękny!!!!!!! :) Gratuluję talentu i wprawnej ręki. Mnie się nigdy nie udaje tak idealnie gładka glazura na powierzchni. :(
-
2014/02/11 10:44:48
Tort jest cudowny!
-
2014/02/11 10:52:39
Gość: kasia-dzięki, mi pierwszy raz taka gładka glazura wyszła i już wiem, że będę tylko ten przepis od tej pory stosować:)

mikimama- dziękuję :) smakuje równie dobrze:)
-
2014/02/11 11:23:39
Jak pięknie udekorowany: )
-
2014/02/11 12:17:47
Cudo nie tort! Wygląda oszałamiająco. W prostocie siła! Czy ten kawałek na talerzyku to dla mnie? :)
Pozdrawiam!
-
2014/02/11 12:34:09
Gość: Angie-:)

slodka.babeczka - alez oczywiście:) idealny kawalek do kawki:)
-
2014/02/11 13:24:37
Cudowny torcik, piękne wykonanie. Pozdrawiam :)
-
2014/02/11 18:48:23
piękny! Narobiłaś mi apetytu ;) pozdrawiam
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/11 21:17:08
cudowna prezentacja :) smak do przetestowania :) koniecznie! Gratuluję udanego wypieku :)))
Pozdrawiam
Inka
-
2014/02/12 12:53:19
Czekoladowa rozkosz :)
-
2014/02/12 13:06:59
Wygląda fantastycznie. ja akurat bardzo lubię czekoladę więc jestem pewien, że będzie pyszny.
-
2014/02/14 10:19:34
Tort pewne jest przepyszny,wygląda cudownie.
-
2014/02/18 08:54:44
Tortów generalnie nie lubię, ale ten wygląda przekonująco.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi