Blog > Komentarze do wpisu

Oponki czekoladowe z Nutellą

Czekoladowo- nutellowe oponki. Przyznam, że oryginalnie nazywały się pączkami, ale  jeszcze nigdy nie spotkałam pieczonych pączków, które smakują jak prawdziwe więc przemianowałam je na oponki;) Oponki są mięciutkie, delikatnie czekoladowe z nutką Nutelli i rozpływającymi się w ustach kawałkami czekolady. Polane pyszną glazurą z Nutelli stanowią słodką pokusę nie do odparcia. Jeśli nie macie foremek do pieczenia pączków, zróbcie je w formie babeczek i udekorujcie serduszkową posypką- będą stanowiły  doskonały walentynkowy prezent:)

oponki/ pączki czekoladowe z nutellą 

oponki/ pączki czekoladowe z nutellą

oponki/ pączki czekoladowe z nutellą

Składniki( na 9 sztuk):

1 i 1/4 szklanki mąki
1 czubata łyżka( 15g) kakao do pieczenia
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1/4 szklanki cukru
3 łyżki brązowego cukru( można zastąpić białym)
1/3 szklanki( 100g) Nutelli
3 łyżki( 50g) miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mleka
40g groszków czekoladowych do pieczenia lub posiekanej czekolady( opcjonalnie)
 
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Foremkę do pieczonych pączków wysmarować margaryną i oprószyć odrobiną mąki.

W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu krótko zmiksować cukier biały, brązowy, Nutellę i masło. Wlać wanilię oraz wbić  jajko, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodawać mieszankę mąki i kakao na przemian z mlekiem, w kilku partiach. Pod koniec dodać czekoladowe dropsy( lub posiekaną czekoladę). Masę przełożyć do worka cukierniczego( lub worka do mrożenia z odciętym rogiem) i wyciskać do przygotowanych foremek( można zrobić to łyżeczką, ale worek cukierniczy przyspiesza i ułatwia proces).

Piec około 10-12 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polać glazurą.

Glazura z Nutelli:

4-5 łyżek Nutelli
2-3 łyżki cukru pudru
4-6 łyżek mleka

Dodatkowo: kolorowa posypka, posiekane orzechy lub migdały itp.

Nutellę, cukier i mleko umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia Nutelli i połączenia się składników. Glazurą polewać oponki ( lub oponki maczać w polewie). Udekorować posypką cukrową lub posiekanymi orzechami.

Smacznego:)

oponki/ pączki czekoladowe z nutellą

 Źródło

czwartek, 13 lutego 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/13 15:02:23
Rozpłynęłam się... Pychota! :)
-
2014/02/14 09:27:17
Bardzo smakowite!
-
2014/02/14 10:18:19
Oponki wyglądają świetnie. Przypuszczam, że też tak smakują.
-
2014/02/18 08:53:27
Wygląda pysznie i pewnie tak też smakuje.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi