Blog > Komentarze do wpisu

Mandazi- afrykańskie pączki na mleku kokosowym

Nieubłaganie zbliża się Tłusty Czwartek, u nas w tym roku królować będą pączki:) Zaczęłam na rozgrzewkę od pieczonych a tym razem zapraszam na klasyczne, smażone pączusie z trochę egzotycznego, afrykańskiego przepisu. Mandazi  to wschodnioafrykańskie trójkątne pączki. Są popularne szczególnie na śniadanie, maczane w różnych dipach, sosach, zarówno słodkich jak i wytrawnych, podawane również jako przekąska a nawet dodatek do dań głównych. Pączki nie są zbyt słodkie, ale  dzięki dodaniu kardamonu, cynamonu oraz mleczka kokosowego są bardzo aromatyczne. Przygotowanie mandazi wydaje mi się jeszcze prostsze niż tradycyjnych pączków, można do niego użyć miksera wolnostojącego z hakiem do ciasta drożdżowego. Polecam:)

Mandazi afrykańskie pączki

Mandazi afrykańskie pączki

Mandazi afrykańskie pączki 

Mandazi afrykańskie pączki

Mandazi afrykańskie pączki

Składniki( na 24 sztuki):

3 szklanki mąki pszennej plus 1/4-1/2 szklanki w razie potrzeby
2 łyżeczki( 7g opakowanie) suchych drożdży
1/4- 1/2 szklanki cukru( według uznania, ja dodałam 1/4)
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2-3/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/4 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1 jajko
olej do głębokiego smażenia( np. rzepakowy)

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę( 2 i 3/4 szklanki do 3 szklanek), drożdże, cukier, sól( w przeciwnym krańcu miski, aby nie stykała się z drożdżami), cynamon i kardamon. Następnie wlać wodę, mleko kokosowe i wbić jajko. Całość wymieszać łyżką a następnie wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera, około 10 minut. Jeśli masa będzie zbyt luźna lub klejąca- podsypywać dodatkową mąką. Gotowe ciasto powinno być gładkie, sprężyste i lekko wilgotne, ale nie kleiste.
Ciasto uformować w kulkę, posmarować odrobiną oleju  i przełożyć od wysmarowanej olejem miski, przykryć folią lub ściereczką( aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, lub do momentu podwojenia wielkości.

Mandazi afrykańskie pączki

Wyrośnięte ciasto zagnieść 1-2 razy, aby je odpowietrzyć, a następnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich ukształtować w kulę i rozwałkować na nieduży okrąg o grubości około 1,5- 2 cm. Podzielić na 6 trójkątów. Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.

W garnku nagrzać olej do około 1750C. Mandazi smażyć po około 1,5- 2 minut na stronę, aż nabiorą intensywnego brązowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Podawać z jogurtem, dżemem, sosem czekoladowym, mlekiem kokosowym, lekko posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi wytrawnymi sosami.
Nam Mandazi najbardziej smakowały maczane w mleczku kokosowym, jak na zdjęciu.

Smacznego:)

Mandazi afrykańskie pączki

Mandazi afrykańskie pączki

Mandazi afrykańskie pączki

Źródło

wtorek, 18 lutego 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/02/18 11:48:52
Wyglądają podobnie jak beignets :)
-
2014/02/18 12:00:46
Zerknęłam u Ciebie i faktycznie podobne z wyglądu, tylko te jeszcze trochę przyprawione są:)
-
2014/02/18 13:07:20
Bardzo mi się podobają. Może się skuszę?
Pozdrawiam!
-
2014/02/19 10:36:29
Bardzo mocno rosną, uważajcie żeby nie zrobić zbyt grubych bo w ustach się nie mieszczą :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi