Blog > Komentarze do wpisu

Cannoli siciliani

Cannoli- sycylijski przysmak- doskonały na polski Tłusty Czwartek. Chrupiące, złociste rurki smażone na głębokim tłuszczu, nadziewane  serkiem ricottą z białą czekoladą, likierem amaretto i kawałkami ciemnej czekolady. Mmmmm mówię Wam... warto spróbować:) Na drugi dzień skorupka od środka trochę mięknie, ale nic a nic nie ujmuje im to smaku:)Rozpustne i przepyszne!

cannoli siciliani z białą czekoladą

cannoli siciliani z białą czekoladą

cannoli siciliani z białą czekoladą

cannoli siciliani z białą czekoladą

Składniki( na około 25 rurek cannoli )

175g maki pszennej
175g mąki chlebowej( można zastąpić pszenną)
30g cukru
szczypta soli
60g masła( w temperaturze pokojowej)
1 jajko
125g wytrawnego białego wina, Marsali lub rumu(90g rumu plus 35g wody)

dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia
odrobina białka do sklejania cannoli
rurki do formowania cannoli*

Przygotowanie:

Obie mąki przesiać razem, wsypać cukier, sól i wymieszać. Dodać pokrojone w kostki masło i rozetrzeć w palcach do uzyskania bardzo drobnej kruszonki. Wbić jajko, wlać alkohol i wymieszać a następnie zagnieść( dość krótko) do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być elestyczne, wilgotne, ale niezbyt klejące. Masę przykryć folią i odstawić na 30 minut.

W średnim garnku olej nagrzać do około 180-1900C. Poziom oleju powinien być około 2 cm ponad cannoli.

Po 30 minutach ciasto rozwałkować na 2-3 milimetry**(można robić to w 2 turach, z połowy ciasta), lekko podsypując mąką w razie potrzeby. Wycinać kółka o średnicy około 10 cm. Ciasto nakładać na tuby do cannoli, krańce posmarować odrobiną białka i mocno docisnąć do siebie. Wrzucać na rozgrzany olej*** i smażyć, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Tuby wyjąć ostrożnie z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku, gdy trochę przestygną rurki cannoli zsunąć z foremek. Całkowicie ostudzić na kratce.

cannoli

Nadzienie****:

750g serka ricotta( koniecznie w temperaturze pokojowej)
180-200g białej czekolady
6-10 łyżeczek likieru amaretto( według uznania)
40g ciemnej czekolady, drobno posiekanej lub mini dropsów czekoladowych

dodatkowo do dekoracji

około 30-40g pistacji, 40g mini dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady

Przygotowanie:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W dużym naczyniu umieścić ricottę, dodać białą czekoladę i likier amaretto. Dokładnie połączyć, pod koniec wsypać drobinki czekolady. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub worka do mrożenia z odciętym rogiem. Kremem nadziewać rurki cannoli. Krańce udekorować pistacjami, czekoladą lub pozostawić bez niczego.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

*Jeśli nie macie specjalnych metalowych rurek do smażenia cannoli w internecie znalazłam kilka propozycji jak je zastąpić: drewniane kołki o średnicy około 1,5- 2 cm, wielokrotnie zwinięta lub dobrze zgnieciona folia aluminiowa, rurki makaronu cannelloni lub inny makaron z grubymi rurkami.

**Ciasto warto naprawdę cienko rozwałkować, ja po wycięciu kółek, rozwałkowywałam je dodatkowo jeszcze raz, aby były cieńsze.

***Wrzucałam miejscem sklejenia cannoli do dołu, 2 razy wrzuciłam odwrotnie i rurki się otworzyły

****Kremu starcza dokładnie na 23 obficie nadziane rurki, nadzienie alternatywne: zamiast białej czekolady dodać: 200-300g przesianego cukru pudru( do smaku), 1 i 1/2- 2 łyżeczek cynamonu, otartą skórkę z dużej cytryny lub około 45g drobno posiekanej pomarańczowej lub cytrynowej skórki kandyzowanej.

cannoli siciliani z białą czekoladą

 Źródło: Wayne Gisslen "Professional Baking"

wtorek, 25 lutego 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2014/02/25 11:07:00
Dla mnie pychota!
-
2014/02/25 12:15:36
Wstyd się przyznać, że ich jeszcze nie próbowałam! Do nadrobienia :)
-
2014/02/25 13:49:23
Cudne !!! Ależ mi smaKA NAROBIŁAś,JUż WIEM CO BęDę PIEKŁA NA TŁUSTY CZWARTEK OPRóCZ TRADYCYJNYCH PąCZKóW:)
-
2014/02/25 16:44:01
O mamuniu, to musi być obłędne:)
-
2014/02/27 15:39:41
A ja mam w książce przepis na takie cudeńko tylko z cookie dough w środku, teraz to mnie dopiero kusi. :D
-
2014/02/27 18:11:58
Czyzbys miala ta sama ksiazke co ja:)?( the cookie dough lover's cookbook?)
-
Gość: joanna skorzewska, 52.199.18.95.dynamic.jazztel.es
2014/03/05 22:29:51
Jest bardzo prosty sposób na to, żeby na drugi dzień cannoli nie miekly, "wysmarowywane" są w środku gorzka czekolada. Odstawia się je później do wyschnięcia i gwarantuje że po wypełnieniu z
Kremem z ricotty juz nie zmiekna nawet na drugi dzień. Gratuluję wypieku, wygląda doskonale i tak jak te robione na Sycylii
-
2014/03/06 10:12:24
Świetny pomysł- dziękuję za radę:) Chociaż mi nie przeszkadzało, ze trochę zmiękły, ale następnym razem zrobię z czekoladą:)


Świąteczne ciasta, torty, pierniki i serniki. Kliknij na Reniferka:)




Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi