Blog > Komentarze do wpisu

Tort Andaluzja

Bardzo elegancki i wykwintny tort. Połączenie wilgotnego migdałowego ciasta z mocno czekoladową, aksamitną masą oraz ożywiającym całość warstwą kremu cytrynowego. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i wydaje mi się, że smakować będzie bardziej dorosłym niż dzieciom, ze względu na dość wytrawnie czekoladowy posmak. Tort Andaluzja wydaje się skomplikowany do wykonania, ale przy odrobinie zorganizowania można go przygotować w ciągu jednego dnia lub półtorej. Jedynie z polewą z oryginalnego przepisu miałam problem( i z tego co czytałam nie tylko ja) dlatego zamieniłam ją na tradycyjny ganache, tort nic na tym nie stracił:)
Idealny deser na szczególne okazje:)

Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Składniki( na tortownicę 24cm)

Ciasto migdałowe( składniki na 3 blaty):

10 białek
160g zmielonych migdałów
160g cukru pudru
125g drobnego cukru do wypieków
37g kakao

Piekarnik nagrzać do 2000C.Trzy tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na dnie a boki wysmarować masłem. Jeśli nie posiadacie tylu tortownic, można przygotować każdy blat osobno. Surowe ciasto może również czekać na upieczenie poprzedniego.

Kakao i cukier puder przesiać razem przez sitko i wymieszać z migdałami.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Gęste, lśniące białka delikatnie wymieszać z suchymi składnikami, do połączenia.
Gotowe ciasto rozdzielić między 3 tortownice, wyrównać.

Piec przez około 15- 17 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Blaty wychodzą dość cienkie( po pieczeniu opadają), ale tak ma być;)

Masa cytrynowa:

2 cytryny
70g drobnego cukru do wypieków
40g masła
2 żółtka
1 jajko
6g żelatyny
75g śmietany kremówki( 30% lub 36%)

Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do szklanej miski wlać sok z cytryny wraz z otartą skórką dodać cukier, masło, żółtka, jajko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z parującą wodą (miseczka nie może dotykać wrzącej wody), czyli przygotować tzw. kąpiel wodną. Składniki w miseczce ubijać delikatnie, końcówką do białek, aż masa zgęstnieje. Wsypać żelatynę. Szybko wymieszać, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową. Ostudzić, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu( zapobiegnie to powstaniu kożucha) włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia.

Bezpośrednio przed wykonaniem tortu wyjąć krem z lodówki. Jeśli będzie bardzo ścisły, zmiksować  na jak najbardziej gładką masę np. blenderem. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z kremem cytrynowym. Natychmiast nakładać na tort.

Masa czekoladowa:

250g gorzkiej czekolady( zawartość kakao około 60%)
100g śmietany kremówki( 30% lub 36%)
80g masła, w temperaturze pokojowej
100g śmietany kremówki(30% lub 36%)

Czekoladę posiekać, włożyć do rondelka. 100g śmietany kremówki doprowadzić prawie do wrzenia i natychmiast wylać na czekoladę. Odczekać 30 sekund, aby czekolada lekko zmiękła i dokładnie wymieszać. Po chwili zacznie powstawać aksamitna, czekoladowa masa. Odstawić aby masa zupełnie ostygła i lekko zgęstniała.

Z gotowej i chłodnej masy odważyć 250g( resztę odłożyć na bok). Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami masę czekoladową( 250g) i zmiksować, tak by powstał puszysty krem( jeśli masa czekoladowa będzie za gęsta, można ją lekko podgrzać nad kąpielą wodną). Śmietanę ubić na sztywno, 1-2 łyżki dodać do kremu i wymieszać, aby go lekko rozluźnić. Następnie dodać pozostałą część śmietany i delikatnie wymieszać.

Wykonanie tortu:

Na paterę położyć pierwszy migdałowy blat. Wokół niego zamknąć obręcz tortownicy, w której go piekliśmy( ja pominęłam ten krok, moje obie masy były tak sztywne, że nie wypływały po nałożeniu na ciasto). Na blat wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim migdałowym blatem. Wyłożyć masę cytrynową, przykryć ostatnim blatem migdałowym. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie na górze tortu rozsmarować resztę kremu czekoladowego, którą odstawiliśmy na bok. Ponownie wstawić do lodówki.

Kiedy masy całkowicie się schłodzą( po kilku godzinach lub całej nocy w lodówce), zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto oblać czekoladowym ganache. Dowolnie udekorować i ponownie schłodzić w lodówce( aż masa zastygnie).

Ganache:

225 g gorzkiej czekolady
180 ml śmietany kremówki

Czekoladę drobno posiekać i wsypać do miski. Śmietanę  doprowadzić prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odczekać pół minuty i zacząć mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić, aby ganache ostygło i lekko zgęstniało. Następnie rozprowadzić na cieście.

Tort najlepiej wyjąć z lodówki na około 20-30 minut przed podaniem, aby się lekko ogrzał.

Smacznego!

Tort Andaluzja

Tort Andaluzja

Źródło: Moje wypieki

czwartek, 16 stycznia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/01/16 10:40:25
Mmmmm... Ale pysznie wygląda. Nie wiem, czy to od widoku tortu, czy od cytryny na zdjęciu cieknie mi ślinka. Chyba taki zrobię. Pozdrawiam.
-
Gość: mirabelka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/01/16 12:56:01
Pięknie wygląda, jak z pracowni cukierniczej.
Idealny!
-
2014/01/16 16:19:41
Jest cudowny:)
-
2014/01/16 16:48:47
Prezentuje się pięknie! I ta masa czekoladowa...<3
-
2014/01/16 20:03:03
Cudowny i ta róża z cytryny ,pyszny z pewnością.
-
2014/01/16 21:18:48
Cudownie wygląda :) Pełen profesjonalizm :) Nie wiem czy uwierzysz, ale mam to ciasto na swojej liście do zrobienia już od dobrych pięciu lat. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, gdy znalazłam przepis na jakimś forum, ale do tej pory nie miałam odwagi się za niego zabrać :)
-
2014/01/17 15:11:10
Uwielbiam taką czekoladę.
-
2014/01/17 21:22:03
Ciasto wygląda bajecznie, szkoda że nie mam talentu kulinarnego;/
-
2014/01/19 14:38:38
Pięknie wygląda. Postaram się zrobić taki w tygodniu. Zobaczymy czy wyjdzie mi taki ładny.
-
2014/01/19 16:00:52
logo-alex,Gość: mirabelka,wiosenka27,Gość: ladylaura,Gość: Angie,Gość: Andrzej-dziękuję:)
wedelka- oj u mnie też długo to ciasto było na liście do zrobienia, chyba ze 2 lata,wydawało mi się bardzo skomplikowane, ale jak już się za nie zabrałam to nie było tak źle;)
ade-ll - udanego pieczenia w takim razie
-
2014/01/20 22:30:00
wygląda przepięknie, tak elegancko, posmak migdałowo- czekoladowy musi byc boski a do tego ożywcza cytrynka, po prostu odlot :):)
-
2014/01/22 17:23:22
O rany jak on cudownie wygląda! Zjadłabym z przyjemnością :)
-
Gość: Magda, *.finemedia.pl
2015/11/05 10:21:29
Witam
Planuje upiec ten tort na urodziny dla córki tyle że ma być biały :) Mam pytanie czy masę czekoladową oraz ganache mogę zrobić z białej czekolady? czy zachować takie same proporcje innych składników?
I jeszcze takie pytanie czy dekoracja- z taśmy cukrowej będzie się trzymać na ganache? ile godzin wcześniej przed podaniem mogę udekorować tort?

Pozdrawiam!
-
2015/11/10 23:07:55
Ganache mozna zrobic z bialej czekolady, chociaz ja przyznam,ze nigdy nie robilam- troche sie boje, Bo biala czekolada jest troche kaprysna i mnie nie lubi;) proporcje musza sie troche zmienic 210 czekolady na 100ml smietany, chociaz nie wiem czy dla pewnosci nie dodalabym jeszcze mniej smietany(80-90ml). Zmiana kremu i ganache na biala czekolade sprawi,ze tort bedzie baaardzo slodki:)
Tasma z masy cukrowej powinna sie trzymac ganache, jednak dodalabym ja zaraz przed podaniem jesli to mozliwe- tort powinien byc w lodowce a jesli mase cukrowa schlodzimy to pozniej ze wzgledu na roznice temperatur 'spoci sie'. Pozdrawiam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi