Blog > Komentarze do wpisu

Podstawy dekorowania tortów - film

Przyznam się, że  kiedy powstał blog  zakładałam, że jego główną tematyką będą ciasta zdobione w stylu angielskim. Jak łatwo zauważyć koncepcja trochę się jednak zmieniła i pozostałam bardziej przy pieczeniu niż dekorowaniu:) Dlatego chciałabym, aby w tym roku na blogu pojawiło się więcej wpisów o dekorowaniu ciast. Nie wiem czy uda mi się to postanowienie zrealizować, ale będę się bardzo starała:)

Zacznę od podstaw czyli filmiku o pokrywaniu okrągłego ciasta marcepanem a następnie sugarpaste( lukrem plastycznym/ masą cukrową). 

Gładkie, równe pokrycie to podstawa sukcesu pięknie udekorowanego ciasta. Chociaż nie wiem jak piękne dekoracje, kwiaty zrobimy,  jeśli ten pierwszy krok jest wykonany niedokładnie, cały tort traci na urodzie.

dekorowanie ciasta masa cukrowa

Podstawowe zasady, które stosuję przy dekorowaniu:

1. Upewnić się, że masz odpowiednią ilość mas do pokrycia ciasta. Lepiej mieć małą nadwyżkę niż za mało( tabelę z orientacyjnymi ilościami znajdziecie TU)
2. Zawsze kładę dwie warstwy masy, mogą być to: marcepan i sugarpaste lub dwie warstwy sugarpaste, lub dwie warstwy marcepanu. Dzięki temu łatwo zamaskować wszelkie nierówności, wybrzuszenia i w efekcie otrzymujemy gładką powierzchnię.
3. Masy przed rozwałkowaniem muszą być dobrze wyrobione w dłoniach. Dzięki temu łatwiej będą się rozwałkowywać i nie będą pękać przy nakładaniu na ciasto.
4. Masy( szczególnie sugarpaste) nakładam natychmiast po rozwałkowaniu.
5. Ciasto powinno być posmarowane  na zewnątrz chociaż cienką warstwą kremu maślanego lub dżemu. Kremy na bitej śmietanie lub serku mascarpone rozpuszczają masę cukrową!

dekorowanie tortów narzędzia

Poza ciastem, marcepanem i masą cukrową przydatne będą:

1. Nożyk (palette knife)- do odcinania nadmiaru masy.
2. Nożyk do modelowania( blade - shell tool)- ułatwia dotarcie do małych zakamarów.
3. Kawałek masy cukrowej owinięty w folię spożywczą-  doskonałe narzędzie do wyrównywania nietypowych kształtów i małych przestrzeni, zastąpi również świetnie packę cukierniczą, jeśli jej nie mamy.
4. Packa cukiernicza( smoothers)- do wygładzania powierzchni tortu.
5. Obrotowa tacka( turntable)- niezwykle ułatwia pokrywanie i wygładzanie tortów, u mnie to najzwyklejsza obrotowa podstawka do kwiatów:)

Z wyżej wymienionych narzędzi niezbędny będzie jedynie: nóż oraz kawałek masy cukrowej owinięty w folię spożywczą lub packa cukiernicza. Pozostałe gadżety ułatwiają dekorowanie, ale można się bez nich obejść:)

 

Mam nadzieję, że ten mały instruktarz okaże się przydatny:)

 

Część 1 Marcepan

 

 

Część 2 Sugarpaste

 

 

poniedziałek, 13 stycznia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2014/01/13 13:22:01
Zrobienie takiej prostej i niepofałdowanej warstwy wcale nie jest takie proste. Próbowałem kilka razy i zawsze albo mi ten wierzch pęka, albo wychodzą fałdki, szczególnie po bokach. Mam wrażenie, że masa którą robię jest zbyt mało plastyczna. Możecie coś poradzić?
-
2014/01/13 15:02:43
Jeśli masa po dobrym wyrobieniu jest nadal mało plastyczna to zmieniłabym przepis( jeśli sama ją robisz). Najlepsze rezultaty otrzymasz jeśli masa cukrowa będzie miała w składzie żelatynę, glicerynę i glukozę. Dzięki tym składnikom sugarpaste jest bardziej elastyczna, rozciągliwa i wilgotne a przez to mniej pęka i łatwiej się z nią pracuje. Tu znajdziesz przykładowe przepisy: caketime.blox.pl/2011/03/Sugarpaste-domowej-roboty.html

Aby masa nie pękała -nie należy jej ściągać ku dołowi przy wyrównywaniu i układaniu, jeśli zabraknie nam kawałka na dole lepiej rozciągać sugarpaste poprzez ruchy koliste..
Falbankę najlepiej rozprostowywać co kawałek, tak jak jest to na filmie, jeśli jednak jest jej tak dużo, że nie da się jej zamaskować trzeba ja rozciąć, ściąć nadmiar i jak najrówniej zamknąć. Wiadomo, każde ciasto ma swój przód i tył;)
-
2014/01/13 21:18:41
bardzo przydatny film dla początkujących :) nie widzę jednak potrzeby robienia podwójnej warstwy marcepanu/masy cukrowej, wystarczyłaby jedna, minimalnie grubsza warstwa. Jak dla mnie podstawą jest precyzyjne, gładkie obsmarowanie tortu (najlepiej kremem maślanym - wtedy nawet bita śmietana w środku nie szkodzi masie cukrowej) oraz dokładne schłodzenie przed obkładaniem masą
genialny pomysł z wykorzystaniem obrotowej podkładki do kwiatów!!! od dłuższego czasu szukam czegoś mniejszego niż oryginalne podstawki do dekoracji tortów (cena!!!) oraz obrotowe deski do serów - obie mają po 30 cm średnicy
pozdrawiam
-
2014/01/19 16:13:00
Mnie uczono, że lepiej stosować dwie warstwy i tak mi zostało:). Raz czy dwa robilam tort z jedną, grubszą warstwą sugarpaste, jednak dla mnie efekt nie byl ten sam( szczególnie jeśli ciasto jest bardzo porowate lub na nierówne kształty), ale to tez kwestia co kto woli:) Poza tym w wiekszosci tortow jakie robię, zamawiający życzą sobie również marstwę marcepanu, wiec nie mam dylematu- automatycznie są dwie warstwy masy;)
Oj tak, podstwaki do dekoracji tortow maja ceny z kosmosu zazwyczaj, dlatego trzeba się posiłkować zamiennikami;)
Pozdrawiam:)
-
2014/01/19 16:52:19
Teraz widzę co i jak trzeba zrobić, żeby nie było falbanek ... bo ja z tymi właśnie miałam problem:) .... bardzo sprawnie Ci to idzie:) pozdrawiam
-
2014/01/19 16:57:26
cieszę się, że filmiki okazały się przydatne:) Szkoda,ze takiego przyspieszenia na żywo nie mam jak w filmie, przydało by się czasami;)
-
2014/01/22 17:27:18
Przejrzałam filmiki i dziękuję! Ja mam straszne problemy z dekoracją.
-
2014/09/11 17:19:41
Witam. Jestem początkującym "cukiernikiem". Może mi ktoś zdradzi dlaczego masa cukrowa na torcie robi się wilgotna, jakby pociła się. Pod masę daję ten sam krem co używałem do tortu, może on jest winny?
-
2014/09/11 18:31:49
Witam, krem raczej nie powinien byc winny, chyba ze jest to krem na bazie bitej smietany lub serka mascarpone- one rozpuszczaja lukier plastyczny, chociaz widzialam gdzies ostatnio jakas specjalna odmiane lukru, z innym skladem, ktore niby nie rozpuszczaja sie od smietany. Ja stosuje zazwyczaj kremy na bazie masla z roznymi dodatkami, typu dzem, nutella , ekstrakty czy masa kajmakowa oraz kremy czekoladowe typu ganache i nigdy nie mialam problemow z sugarpaste przy nich. Jedyne co mi przychodzi do glowy to roznica temperatur - dlatego oblozonego masa ciasta nie trzymam w lodowce,( dlatego rowniez nie uzywam kremow na bazie smietany, ktore musza byc w lodowce) bo po wyjeciu na 100% zrobi sie wilgotna. Jesli mozesz wylkluczyc te dwie przyczyny to zmienilabym producenta lub przepis na mase cukrowa . Mam nadzieje, ze troche pomoglam. Powodzenia:)
-
2014/09/11 22:23:04
Witam. Krem w tym wypadku nie ma najmniejszego znaczenia. To wina wilgoci w powietrzu- słoiki czy butelki wyjęte z lodówki też się 'pocą'. Niestety niektóre chłodnie również dają taki efekt. Pracowałam w cukierni i tam w dużej chłodni, gdzie często się wchodziło i przez to był dopływ ciepłego, wilgotnego powietrza, wszystkie torty się tak 'ślimaczyły'. A używane były 'profesjonalne' masy cukrowe różnych producentów. Pozdrawiam :)
-
2014/09/11 23:09:02
A gdzie trzymać tort z kremem na bazie masła i jajek, oczywiście w lodówce. Zrobienie np. zygzaka mcqueena pochłania trochę czasu i trzeba go zrobić dzień wcześniej. Lodówka wyciąga wilgoć to dlaczego w przypadku masy ma być odwrotnie. Masa powinna być plastyczna w temperaturze pokojowej czy po lekkim podgrzaniu.
-
2014/09/12 09:31:28
No tort z kremem na bazie jajek i masla trzeba trzymac w lodowce, dlatego takiego kremu nie uzywam to tortow angielskich a jedynie zwykly maslany. . Ja torty trzymam w chlodniejszym pomieszczeniu, w zimie wystarczy nawet pokoj z otwartym oknem. Przecietnie zrobienie bardziej skomplikowanego tortu zajmuje 2-3 dni i przy takim przechowywaniu nigdy nie mialam problemow z masa, nie pocila sie, ladnie wysychala i tak samo z kremem w torcie nic sie nie dzialo, nie wychodzil bokami. Jesli tort bedzie trzymany w lodowce po wyjeciu masa zawsze sie spoci, tak jak napisala mamamady cokolwiek bylo trzymane w lodowce po wyjeciu ze wzgledu na roznice temperatur pokryje sie kropelkami wody., nic nie da sie na to poradzic.
-
2014/09/12 16:07:31
masę przed użyciem należy uplastycznić przez zagniatanie, wtedy robi się bardziej miękka i możemy nią ładnie obłożyć tort lub zrobić ozdoby. w domowej lodówce raczej nie powinno się nic dziać, wręcz masa powinna lekko podeschnąć. Natomiast tak jak pisałam w dużej chłodni gdzie wchodziło się kilkaset razy w ciągu dnia torty pokryte masą cukrową 'ślimaczyły się' ale tak naprawdę albo pomagało to w przylepianiu dalszych dekoracji albo poprawiało wygląd końcowy (w tv widziałam jak cukiernik traktował tort na końcu parownicą dla nabłyszczenia powierzchni - tu efekt robił się sam). chociaż przy skomplikowanych dekoracjach jest to czasami spory problem
-
Gość: Basia, *.bb.sky.com
2014/12/05 18:53:28
Witam, czy pod masa marcepanowa moze byc krem na bazie serka mascarpone i nutelli?
-
2014/12/05 19:11:17
Nie robie nigdy kremow na bazie mascarpone do dekorowanych tortow, wiec nie jestem pewna jak sie zachowa w takim polaczeniu marcepan( jesli warstwa bedzie cienka i tort bedzie zjedzony w 2 dni to powinno byc ok, ale glowy za to nie dam;) Ja przelozylabym tort normalnie kremem z mascarpone i nutella a z zewnatrz, gore i boki posmarowalabym jedynie nutella ew. czekoladowym ganache. Mam nadzieje, ze cos pomoglam. Pozdrawiam
-
Gość: kasiia, *.gdansk.vectranet.pl
2016/01/01 19:06:45
czy masę marcepanową przed położeniem masy cukrowej trzeba czymś posmarowac? Czy one się złączą?
-
2016/01/03 20:39:59
Mozna posmarowac odrobina wody, np. Wilgotnym recznikiem papierowym lub rozpuszczonym, zupelnie gladkim dzemem morelowym. Jesli marcepan jest dosc wilgotny zazwyczaj skleja sie z masa cukrowa bez wspomagaczy.
-
Gość: dziubal1, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/09 22:47:39
Witam,
Prosiłabym o podpowiedź w sprawie wygładzania masy na torcie packą - dziś kładłam lukier pierwszy raz i kiedy chciałam wygładzić tort packą ta przykleiła się do lukru i z ledwością ją oderwałam - mało co córka nie miałaby tortu na 18-stkę :-( i teraz nie wiem czy kupiłam jakąś trefną packę (choć na opakowaniu info, że do wygładzania lukru) czy coś źle zrobiłam czy lukier nie taki (kupny). POMOCY bo za tydzień następna impreza i tort do zrobienia :-)
-
2016/01/10 00:04:53
Witam, jeszcze mi sie nie przytrafilo,zeby packa przykleila sie do tortu. Nic takiego raczej nie powinno sie stac, jedyne co moge doradzic to sprawdzenie czy masa cukrowa na torcie albo packa nie sa wilgotne, musza byc zupelnie suche. chyba,ze faktycznie z packa jest cos nie tak, ewentualnie prosze moze sprobowac wygladzenia kawalkiem masy owinietym w folie spozywcza( takim jak jest na zdjeciu powyzej we wpisie tylko wiekszych rozmiarow jesli tort jest duzy). Mam nadzieje,ze nastepnym razem nie bedze juz takich problemow. Powodzenia!
-
Gość: kornelia.kacala@gmail.com, *.dynamic-ra-2.vectranet.pl
2016/03/10 10:17:34
Witam,
Czy jeśli przełoże tort biszkopt masą śmietanową ale boki i górę pokryję dżemem i na to dam masę marcepanową to śmietana jej nie rozpuści ?
-
2016/03/14 00:17:48
nie uzywam mas smietanowych do tortow z marcepanem czy lukrem plastycznym, wiec nie jestem pewna. Moze zupelnie nie rozpusci marcepanu, ale moze zrobic sie bardziej miekki. Ja bym raczej nie ryzykowala, chyba ze tort bedzie przygotowany krotko przed podaniem.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi