Blog > Komentarze do wpisu

Hiszpańskie ciasto pomarańczowe

Obłędne ciasto pomarańczowo- migdałowe. W Internecie spotkałam je również pod nazwą Hiszpańskie Ciasto Pomarańczowe.  Każdy kęs to eksplozja smaku pomarańczy w ustach.  Jest niespotykanie wilgotne a do tego dość lekkie. Tajemnicą tak charakterystycznego smaku jest dodanie całej, gotowanej pomarańczy, dosłownie całej- łącznie ze skórką. Dlatego najlepiej wybrać owoce cienkiej skórce a jeszcze lepiej jeśli są do tego organiczne lub" bio".  Poza ugotowaniem pomarańczy samo przygotowanie ciasta jest ekspresowe i bardzo proste. Koniecznie spróbujcie, ciężko poprzestać na jednym kawałku, u nas całe ciasto zniknęło w jeden dzień!:) Żałuję tylko, ze nie odkryłam go w grudniu, byłby to rewelacyjny świąteczny wypiek:)

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

Składniki( na tortownicę 18cm)

1 duża pomarańcza o cienkiej skórce( lub 2 małe, ja użyłam 1 i 1/2 średniej pomarańczy;)
3 jajka, oddzielić białka i żółtka
szczypta soli
120g cukru plus dodatkowe 2 płaskie łyżki
150g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W niedużym garnku umieścić wyszorowaną pomarańczę i zalać ją całkowicie wodą. Gotować*, aż będzie miękka, od 1h 15 minut do 2 godzin w zależności od wielkości( ja gotowałam 1h i 25 minut). Ugotowany owoc wyjąć z wody, pokroić na mniejsze części, usunąć pestki i pozostawić do ostygnięcia. Zimną pomarańczę zmiksować na papkę blenderem.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dno i boki tortownicy wysmarować odrobiną tłuszczu. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać zmielonymi migdałami.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru( 120g), aż masa będzie bardzo gęsta i lśniąca.

W oddzielnym naczyniu miksować 2-3 minuty żółtka z dodatkowymi 2 łyżkami cukru. Następnie dodać pomarańczową papkę, zmiksować. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do żółtek i połączyć łyżką. Do masy dodać 2 łyżki ubitych białek i wymieszać, następnie dodać resztę piany w 2 partiach i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.

Piec 1 godzinę do 1h 15 minut, do momentu, aż po sprawdzeniu ciasta patyczkiem nie pozostaje na nim surowe ciasto. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ciasto dowolnie udekorować pomarańczami, cukrem pudrem, kremem z mascarpone albo ricotty lub Nutellą( ja wybrałam Nutellę;)

Smacznego!

* w trakcie gotowania można wymienić 1-2 razy wodę, ja jednak tego nie robiłam

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

migdałowe ciasto z gotowanymi pomaranczami/ hiszpanskie ciasto pomaranczowe

Przepis, z malymi zmianami, pochodzi z książki: Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe.

środa, 29 stycznia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
Gość: Kaś, *.echostar.pl
2014/01/29 10:47:59
Myśli Pani, że to ciasto nadaje się pieczenia w silikonowej, okrągłej foremce?
-
2014/01/29 11:02:07
Chyba tak:) nie mam silikonowych foremek, poza muffinkowymi, więc nie wiem czy piecze się w nich jakoś inaczej? Uważałabym tylko przy wyjmowaniu z piekarnika,żeby się nie złamało i tym wypadku pominęłabym smarowanie i obsypywanie migdałami boków foremki.
-
2014/01/29 11:07:39
Ale ciekawy pomysł! Uwielbiam pomarańczowe wypieki, więc to ciasto na pewno by mi zasmakowało: )
-
2014/01/29 11:40:01
Wspaniałe ,koniecznie do wypróbowania!.
-
2014/01/29 11:54:58
Pyszniasto wygląda i w dodatku z migdałami!
-
Gość: Antenka, *.ists.pl
2014/01/29 13:43:03
obłędnie się prezentuje:) aż ślinka cieknie!
-
2014/01/29 14:33:26
Znam to ciasto, jest pyszne! Bardzo chętnie piekę słodkości z dodatkiem całej pomarańczy :)
-
2014/01/29 15:52:10
Robiłam takie ciasto, jest przepyszne!!!
Pięknie się u Ciebie prezentuje.
Pozdrawiam:)
-
2014/01/29 15:54:00
Często ostatnio spotykam ten patent z dodawaniem do ciasta całych cytrusów: widziałam już takie ciasto z cytrynami i mandarynkami. Teraz pomarańcze. Muszę się skusić i spróbować, czy naprawdę warto :)
-
2014/01/29 16:01:49
na pewno je kiedyś zrobię!
-
2014/01/29 18:47:01
A ja mam książkę inie wiem jak mogłam przegapić ten przepis.Wygląda bombowo !!! upiekę:)
-
2014/01/29 20:05:26
Cukiernik ze mnie kiepski, ale to z pewnością wypróbuję!
-
2014/01/30 09:41:09
Zaintrygowałaś mnie tym ciastem! Od razu odhaczyłam w głowie: 'do zrobienia'. Jestem strasznie ciekawa jak smakuje, bo wygląda obłędnie! :)
-
2014/01/30 09:47:45
Musiało pachnieć obłędnie! :)
-
2014/01/30 09:56:35
Ciasto jest pyszne. Moja rodzinka je uwielbia. Koniecznie wypróbujcie
-
Gość: Alex, 5.172.252.*
2014/01/30 19:15:40
Witam! Wlasnie siedzi w piekarniku ;) ciasto robilam w formie o srednicy 28cm. Skladniki odpowiednio zwiekszylam. Martwi mnie tylko smak goryczy surowego ciasta, ktore pozwolilam sobie sprobowac. Czy gorycz zniknie podczas pieczenia? Pozdrawiam serdecznie
-
2014/02/01 12:06:01
Wygląda smakowicie, a że jest weekend to kto wie, może już jutro będzie na talerzyku :)
-
2014/02/01 18:12:39
Gosc Alex, mam nadzieje, ze po upieczeniu goryczka zniknela? Powiem szczerze, ze nie probowalam surowego ciasta, ale sadze, ze moze tak smakowac wlasnie przez te gotowane pomarancze ze skorka. Po upieczeniu goryczka powinna w wiekszosci zniknac.
-
Gość: jola, 65.94.113.*
2014/02/03 00:56:44
jaki rozmiar tortownicy
-
2014/02/03 09:17:20
18 cm, jest napisane na poczatku przepisu;)
-
2014/02/03 16:03:51
Gratuluję talentu i cudownych przepisów:) Cieszę się ogromnie że trafiłam na tego bloga, uwielbiam piec więc często korzystam z tych przepisów...
Chciałabym zapytać o torty, a konkretnie o torty angielskie, czy dobrze rozumiem że pod masę cukrową dajesz masę marcepanową (i już się nie smaruje masą maślaną)? Zbieram przepisy i akcesoria, ponieważ chcę zacząć robić torty z użyciem masy cukrowej (którą tez chcę robić sama). Bardzo proszę o odpowiedź:)
Pozdrawiam ciepło!
-
2014/02/03 17:44:45
Dzięki za miłe słowa i cieszę się, ze przepisy się przydają.
Tak, pod masę cukrową daję masę marcepanową, chyba, że osoba zamawiająca nie życzy sobie marcepanu, wówczas kładę 2 warstwy masy cukrowej( pierwszą trochę cieńszą) lub w ostateczności jedną, grubszą warstwę masy cukrowej- wówczas muszę położyć grubszą warstwę kremu. Sam tort smaruję z zewnątrz cienką warstwą masy maślanej lub dżemem, głównie jako "klej" dla pierwszej warstwy. To jest preferowany przeze mnie sposób, dzięki temu torty są bardzo gładkie, ale są różne szkoły pokrywania tortów. Niektórzy wolą dać grubszą warstwę kremu i pominąć marcepan. Dla mnie taka wersja się szczególnie nie sprawdza, gdy nad ciastem pracuje się dłużej lub jest bardzo ciepło, wówczas wiadomo krem maślany przy pewnej temperaturze zmięknie i zacznie się rozjeżdżać i będzie widać wszystkie wgniecenia itd.
Marcepan w Polsce tani chyba nie jest, wiec spokojnie można go zastąpić dodatkową warstwą masy cukrowej.
Na filmach w tym wpisie widać jak posmarowany jest tort masą maślaną:
caketime.blox.pl/2014/01/Podstawy-dekorowania-tortow-film.html

Powodzenia i miłej zabawy:)
-
2014/02/04 12:35:09
Wygląda na prawdę dobrze. Pomarańczki na górze rozumiem że wytwarzają tylko sok, który aromatyzuje polewę czekoladową. Bo chyba raczej nikt ich nie zje ;)
-
2014/02/05 10:22:04
Pomarańcze na górze są głównie do dekoracji, ale jak ktoś lubi może też zjeść w całości( są ugotowane:)
-
2014/02/12 09:16:48
a czy migdały można by zamienić na orzechy włoskie?
-
2014/02/12 10:05:58
Sadze,ze tak:)
-
2014/02/12 13:13:00
Ciasto jest świetne. Próbowałem i jak najbardziej polecam. Dzięki
-
2014/02/12 16:43:35
dzięki za szybką odpowiedź :), chyba zrobię w weekend
-
2014/02/14 10:23:20
Ciasto wygląda na proste. Ciekaw jestem jak smakuje.
-
2014/02/18 08:58:06
Muszę spróbować to ciasto. Przepis wydaje się być prosty.
-
Gość: , *.sferanet.pl
2014/02/26 13:13:59
Czy zamiast mielonych migdałów można dodać mąkę pszenną?
-
2014/02/26 22:43:38
Oj chyba raczej nie, zupelnie zmieni to ciasto. Ja bym chyba nie ryzykowala, moze ewentualnie czesc migdalow bym zastapila maka, ale nie calosc.
-
Gość: poli, *.globalconnect.pl
2014/03/22 16:58:50
zrobiła dziś, pięknie urosło i zaraz opadło :( wyszedł brzydki (choć pyszny) placek :( czy ciasto po upieczeniu zostawia się w piekarniku do wystygnięcia czy wyjmuje z piekarnika?
-
2014/03/22 17:56:44
Ciasto powinno sie wyjac z piekarnika po upieczeniu i ostudzic( pozostawiajac w foremce). Mi powiem szczerze, ze bardzo minimalnie uroslo o ile w ogole.
-
Gość: poli, *.globalconnect.pl
2014/03/22 19:58:02
dzięki za odpowiedź, chyba spróbuję jeszcze raz :) smak jest intrygujący :)
-
2014/03/22 21:04:36
Mam nadzieje, ze nastepnym razem nie opadnie:) nie wiem czemu tak sie dzieje, ale juz w kilku miejscach czytalam w komentarzach do tego samego przepisu, ze niektorym to ciasto wlasnie rosnie a pozniej opada.
-
Gość: Zuza, *.dynamic.chello.pl
2014/05/13 15:25:28
To ciasto jest bez mąki ??
-
2014/05/13 15:32:05
Zgadza sie, nie ma w nim maki.
-
Gość: kinga, *.ip97.fastwebnet.it
2014/11/25 19:26:57
Witam.Mam zamiar upiec to ciasto w foremce w ksztalcie gwiazy(tak swiatecznie) i chcialam zapytac czy moge to ciasto przelozyc dzemem pomaranczowym,czy nie bedzie za slodko? Pozdrawiam.
-
2014/11/25 20:17:22
Za slodkie chyba nie powinno byc(dla mnie malo co jest za slodkie;)- zalezy tez od dzemu, zastanawiam sie jednak czy da sie ladnie przekroic do przelozenia, bo jest bardzo wilgotne. Mozna je ew. Posmarowac na gorze dzemem zamiast czekolady czy nutelli.
-
Gość: kinga, *.ip97.fastwebnet.it
2014/11/25 22:27:17
Dziekuje za odpowiedz.To moze faktycznie lepiej tylko posmarowac na gorze.Pozdrawiam
-
Gość: Sylonix, *.adsl.inetia.pl
2014/12/22 00:16:48
Czy zamiast migdałów, można użyć wiórek kokosowych?
-
2014/12/22 09:14:20
Chyba raczej nie
-
2015/02/10 15:42:30
Witam ciepło i proszę o radę: chcę upiec to ciasto, lecz nie mogę jeść migdałów, uczulenie. Czy można zastąpić migdały np. mąką, wiórkami kokosowymi lub czymś innym ? Uwielbiamy pomarańcze, ciasto chciałam upiec swojemu Walentemu na Walentynki więc czekam niecierpliwie na odpowiedź... Baśka
-
2015/02/11 17:50:13
Witam, migdaly zastapilabym innymi orzechami mielonymi np. laskowymi o ile mozesz je jesc. Ani maka, ani wiorki raczej nie wchodza tu w gre.Pozdrawiam:)
-
Gość: Marzena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/11 20:03:54
Witaj, robiłam ciacho już wielokrotnie ale zgubiłam przepis :), więc sięgnęłam do Twojego :) dla tych, którzy obawiają się goryczki: ja gotuję pod przykryciem dwukrotnie 15 min (od zagotowania), wodę wylewam oczywiście. Trzeci raz gotuję 90 min. pod przykryciem na małym ogniu. Po upieczeniu nie czuć goryczki :)))) ale trzeba mieć świętą cierpliwość w gotowaniu pomarańczowych łobuzów ;) serdecznie pozdrawiam
-
Gość: ala, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/21 19:21:56
Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie upiekę na Święta. P.S. Nie należy usuwać białej części pomarańczy?
-
2015/03/21 21:18:20
Nie, nic nie trzeba usuwac:)
-
2015/11/15 09:22:20
witam, ciasto wygląda mega apetycznie postanowiłam więc go upiec mam jednak pytanie - z termoobiegiem czy bez ?
-
2015/11/21 21:02:33
Ja pieklam bez termoobiegu



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi