Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowy Budyń Owsiany (bezmleczny)

Dla osób, które nie spożywają mleka to pewnie żadna nowość, ale dla mnie to zupełnie odkrycie:) Budyń przyrządzony wyłącznie na mleku owsianym z dodatkiem kakao, wanilii i dowolnej substancji słodzącej. Można zrobić go w wersji owocowej, waniliowej, toffi i na co tylko mamy jeszcze ochotę. Budyń ma trochę bardziej kleistą  i ciągnącą strukturę od tradycyjnego, ale mi to zupełnie nie przeszkadza, ja kocham takie mordoklejki:) Polecam do spróbowania :)

budyn na mleku owsianym

budyn na mleku owsianym

budyn na mleku owsianym

Składniki na 3-4 porcje:

1 szklanka płatków owsianych( użyłam tradycyjnych)
3- 3 i 1/2 szklanek wody
3-4 łyżki kakao do pieczenia
dowolna substancja słodząca: może być cukier biały, cukier trzcinowy, miód, pasta z daktyli itd. (ja użyłam 3 łyżki pełnego cukru trzcinowego- vollrohrzucker)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szczypty soli

Przygotowanie:

Płatki zalać 1 szklanką zimnej wody( użyłam filtrowanej) i odstawić na całą noc lub na minimum 4-5 godzin.
Kiedy płatki zupełnie zmiękną dodać 1/2 szklanki wody i zmiksować, najdrobniej jak tylko się da, mikserem do drinków lub blenderem. Dodać 1 i 1/2 szklanki( lub 2 szklanki) wody i zmiksować do połączenia. "Mleko" owsiane odstawić na 15-20minut. Następnie odlać 1/4 mleka, dodać do niego kakao i dokładnie wymieszać*. Pozostałą część płynu ustawić na średnim ogniu, dodać wanilię, sól i cukier lub miód, do smaku. Część kakaową wlać do garnka i całość dobrze połączyć. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając a następnie gotować około 3-4 minut, lub do momentu, gdy budyń zgęstnieje( powinien być dokładnie tak gęsty lub nawet gęstszy od tradycyjnego budyniu)
Gotowy budyń przelać do miseczek**.
Posypać dowolnymi dodatkami: orzechami, czekoladą, owocami. Równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło:)

Smacznego:)

*kakao można też wsypać bezpośrednio do mleka bez rozrabiania, ja chciałam mieć pewność, że nie zrobią się grudki kakao
**Budyń niestety nie trzyma tak ładnie kształtów jak tradycyjny, dlatego lepiej podawać do w miseczkach lub pucharkach

 budyn na mleku owsianym

budyn na mleku owsianym

czwartek, 09 stycznia 2014, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
Gość: iss, *.internetia.net.pl
2014/01/09 10:47:07
a na mleku kokosowym tez wyjdzie??
-
2014/01/09 10:56:45
chyba raczej nie- mleko kokosowe chyba samo w sobie nie zgęstnieje po zagotowaniu, tak jak mleko zrobione ze zmiksowanych płatków owsianych
-
Gość: iss, *.internetia.net.pl
2014/01/09 10:58:39
dziękuje wczoraj robiłam domowe mleko kokosowe i szukam przepisów na wykorzystanie
-
2014/01/09 14:23:39
Kurczę, bardzo ciekawy przepis. Jestem zaintrygowana tym smakiem: )
-
2014/01/09 15:22:28
Cudne, cudne! Zapisuję i niebawem robię :)
-
2014/01/09 17:03:00
jeśli jest owsiany to jestem na tak, dużeee tak! uwielbiam takie smaczne pomysły :) do tego ten czekoladowy smak :)
-
2014/01/22 17:26:05
Wow, jak on genialnie wygląda! Pyszota!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi