Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Baileys z musem czekoladowym- najlepszy

Sernik marzenie. Najlepszy sernik z likierem Irish Cream jaki jadłam. Kremowa masa sernikowa o( naprawdę) wyraźnym smaku likieru Baileys, zwieńczona koroną z musu czekoladowego, z lekką kawową nutą. Sam sernik po upieczeniu jest równiutki, pozostaje ciężki i wilgotny a mus mimo, iż bez dodatku białek, jest delikatny i doskonale utrzymuje kształt. Ten sernik stanie się gwiazdą każdego spotkania:)Polecam!

irish cream cheesecake- sernik z likierem baileys

irish cream cheesecake- sernik z likierem baileys

irish cream cheesecake- sernik z likierem baileys

irish cream cheesecake- sernik z likierem baileys

irish cream cheesecake- sernik z likierem baileys

Składniki( na tortownicę 18cm):

Spód czekoladowy

200g ciasteczek digestive w czekoladzie
25-30g masła, rozpuścić
4 łyżeczki kakao

Tortownicę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka rozdrobnić w food procesorze/ malakserze lub w zamkniętym woreczku roztłuc je wałkiem:) Dodać kakao i rozpuszczone masło,  wymieszać do powstania "mokrego piasku". Następnie przesypać do foremki i wgnieść w dno oraz boki. Utwardzić i wyrównać dnem szklanki. Wstawić do lodówki.

Boki z tego przepisu będą trochę niższe niż na zdjęciu, do fotografowanego sernika użyłam spodu z herbatników maślanych( przepis znajduje się poniżej)*

Masa serowa:

200g serka kremowego typy philadelphia
200g twarogu potrójnie mielonego, z wiaderka
1/2 szklanki( 90g) cukru
2 jajka
2 łyżki z górką( 30g)  mąki ziemniaczanej
2  czubate łyżki( 70g) serka mascarpone
3/4 szklanki likieru Baileys( lub inny likier Irish Cream)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzać do 1500C.

Serek kremowy, twaróg, cukier i jajka zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną i połączyć. Wlać likier Baileys i ekstrakt waniliowy, zmiksować. W niedużej miseczce dokładnie wymieszać serek mascarpone z 3 łyżkami masy serowej a następnie dodać do pozostałej części masy i połączyć. Gładką masę wylać na przygotowany spód, wyrównać. Piec około 50-60 minut( do piekarnika warto wstawić również naczynie żaroodporne z wodą).Jeśli pod koniec sernik zacznie się za mocno rumienić, można przykryć go folia aluminiową. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Mus czekoladowy:

200ml schłodzonej śmietany kremówki, 30 lub 36%( jeśli używamy 30% można dodać również usztywniacz do śmietany)
125-150g czekolady ciemnej( minimum 60% kakao)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej( roztartej na proszek)- opcjonalnie
2 łyżeczki serka mascarpone, w temperaturze pokojowej

dodatkowo do posypania: 1-2 łyżeczki kakao

Czekoladę rozpuścić w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą w tzw. kąpieli wodnej. Dodać sproszkowaną kawę, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno.

Do przestudzonej czekolady( może być letnia)  dodać mascarpone i dobrze połączyć( jeśli serek będzie za zimny i czekolada za mocno zgęstnieje umieścić całość na moment ponownie nad garnikiem z gorącą wodą). Do czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany i dobrze wymieszać, aby rozluźnić trochę masę. Następnie dodać pozostałą część śmietany i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Gotowym musem** dowolnie udekorować zimny sernik( ja użyłam rękawa cukierniczego z dużą, gładką końcówką).  Oprószyć 1-2 łyżeczkami kakao. Całość schłodzić przed podaniem 1-2 godziny w lodówce.

Smacznego!

 

*spód można zrobić również z herbatników maślanych( ja użyłam pełnoziarnistych) należy wówczas przygotować: 200g ciastek, około 90g masła 6 łyżeczek kakao i 2 łyżeczki cukru. Postępować tak samo jak w przypadku pierwszego przepisu.
Sernik robiłam na jednym i drugim spodzie i jednak z ciasteczek digestive bardziej mi smakował, dlatego zamieszczam go jako główny:)

**mus można przełożyć do rękawa i schłodzić 10-15 minut przed zrobieniem dekoracji

irish cream cheesecake- sernik z likierem baileys



poniedziałek, 02 grudnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/12/02 11:26:00
Sernik wygląda bajecznie. Z pewnością go wkrótce wypróbuję
-
2013/12/02 12:11:42
Uwielbiam serniki w każdej postaci. Takiego jeszcze nie jadłam i będzie przepysznym dodatkiem do niedzielnego spotkania z rodzinką.
-
Gość: bohemianka, *.31-7-44.tkchopin.pl
2013/12/02 12:22:29
Wierzę Ci na słowo! Opis i zdjęcie są tak zachęcające, że zrobię go! To pewne. Pozdrawiam
-
2013/12/02 12:33:51
Przepiekny! To zdcydowanie moje smaki wiec wpraszam sie na kawaleczek :)
-
2013/12/02 14:49:01
Zrobię go w Mikołajki:) trzymajcie kciiuki, żeby tak wyszedł:)
-
2013/12/02 15:10:58
Łał, zdecydowanie robi wrażenie. Niezwykle elegancki, taki dostojny... Cudo!
-
2013/12/02 17:18:09
Uau! To istne dzieło sztuki. Podziwiam :)
-
2013/12/02 19:19:18
Piekny! <3
Chcialabym w tym roku zrobic na swieta sernik, ktorego wczesniej nie pieklam.
Bardzo dziekuje za inspiracje ;)
Baileys to moj ulubiony likier, wiec pokobminuje cos w ta strone :)
-
2013/12/02 19:57:31
Wygląda cudownie! Aż zgłodniałam na jego widok!
-
2013/12/02 19:59:45
Muszę go upiec przy najbliższej okazji ,albo i bez ,wspaniały.
-
2013/12/02 21:13:26
Wygląda obłędnie!
-
2013/12/02 21:24:50
O matko!!! Zjawiskowy, to mało powiedziane. Absolutnie niesamowity. Cudowny.

Zbieram szczękę z podłogi z wrażenia :)
-
2013/12/02 21:39:30
super zdjęcie, super sernik, a czym można zastąpić ciasteczka digestive, czy kruche ciasto może być niestety nie znam takich ciasteczek w wersji bezglutenowej :(
-
2013/12/02 22:43:38
Arcydzieło! :)
-
2013/12/02 23:37:33
Pięknie wygląda, obłędny :)
-
2013/12/02 23:43:38
Uwielbiam Baileys, więc domyślam się, że sernik przypadłby mi do gustu :) Pięknie wykończony :)
-
2013/12/03 00:24:37
Niesamowite. Jak w raju. Pięknie wygląda i tylko wyobrazić sobie mogę, jak smakuje. Dodaję do ulubionych.
-
2013/12/03 00:49:53
Wygląda rewelacyjnie! Na święta koniecznie musi być, idealnie będzie się prezentował. A smakuje zapewne pysznie... likier, mascarpone ... ach już mi ślinka ciekanie! Dziękuję za przepis :)
-
2013/12/03 09:33:13
Dzięki za świetny przepis. W ten weekend miałem okazję z niego skorzystać. Zaskoczyłem swoją dziewczynę, była niezwykle zadowolona.
-
2013/12/03 10:32:44
Uwielbiam serniki i robię często, ale takiego jeszcze nie widziałam ....cudo!
-
2013/12/03 10:54:13
Ale pyszności!! Jeszcze dzisiaj wypróbuje ten przepis i zobaczymy co moja Kochana powie :)
-
2013/12/03 11:05:56
Przecież ten torcik to jakiś kolejny cud świata! Genialnie wygląda, a smakuje zapewne jeszcze lepiej.. mniam :)
-
2013/12/03 12:09:10
Na samą myśl o tym jak może smakować ten serniczek leci mi ślinka.
-
2013/12/03 14:12:03
Kolejny sernik w Twoim wykonaniu, który wygląda zjawiskowo! Ślinka leci!
-
2013/12/03 21:11:14
Jestem zachwycona! Chciałam zrobić na święta tradycyjny sernik z brzoskiwinią, ale Twoja propozycja jest bardzo kusząca. Najapetyczniejszy sernik jaki widziałam! :)
-
2013/12/05 11:03:19
Idealny sernik na Barbary :D po jednym kawałeczku każdy od razu się uśmiechał :D
Niejednemu zakręciło się po nim w głowie :)))
Od momentu skosztowania, stał się moim ulubionym sernikiem :)))))
-
2013/12/05 12:46:01
Ale pyszności!!!Mniammmmmmmm:)
-
2013/12/05 18:25:49
Za taki sernik to nie powiem co można zrobić ;)
Jutro składam zamówienie u mamy :)
-
2013/12/06 00:21:31
Strasznie się cieszę, że tak Wam się spodobał sernik. Mam nadzieję, że równie mocno będzie Wam smakować :) Przepraszam, za takie opóźnienie w odpisywaniu na komentarze, ale w tym tygodniu mam urwanie głowy:/

jolabramczyk- ciasto kruche też może być, warto zrobić je również w wersji kakaowej:)
snowmaxpl- a jestes pewnien, że to ten przepis byl?;)
basiabipi- wow, super ,że smakował. A sernik ma kopa, oj ma;)
-
Gość: , *.net.pulawy.pl
2014/01/06 17:35:16
To będzie mój kolejny wypiek, bez dwóch zdań :) Wygląda ślicznie!
-
2014/02/12 00:04:14
wygląda rewelacyjnie! Ciekawe jak smakuje...
-
Gość: Bea, *.dab.02.net
2014/11/15 15:09:45
Ich habe diesen leckeren Käsekuchen nachgebacken und bin sehr zufrieden.
Danke für das tolle Rezept!!

Liebe Grüsse, Bea
irishpie.blogspot.co.uk/2014/11/baileys-cheesecake-mousse-baileys.html
-
2015/03/11 15:30:51
cudownie się prezentuje
-
2015/03/23 10:32:11
Witam, zrobiłam ten sernik krok po kroju, gram po gramie i nie wiem co jest nie tak, ale sernik jest płynny, nie chce się kroić, szczególnie na środku ciasta. Przetrzymałam go do 70 minut i nadal to samo. Jest też wg mnie zbyt słodki, ale to pewnie kwestia gustu. Chcę go powtórzyć i mam kilka pytań:

1. piekarnik z termoobiegiem czy bez?
2. składniki w temperaturze pokojowej czy z lodówki?
3. jaki najlepiej ser? podaj proszę marki składników - twarogu i mascarpone
4. spód ciasta bardzo przykleja się do dna formy, pomimo użycia tłuszczu i papieru, jakiś pomysł jak ładnie przenieść ciasta z formy na paterę i odkleić papier?

Sernik wygląda pięknie, smakuje bardzo dobrze, chociaż następnym razem dodam mniej cukru i mniej likieru, jednak cały czar pryska w momencie krojenia :( Proszę - doradź coś, chciałabym go powtórzyć na święta :/
-
2015/03/23 15:41:06
Witam,
Szkoda, ze sernik byl plynny, ale dobrze ze smakowal:) faktycznie moze byc dla niektorych za slodki, ale to zalezy tez troche od producenta likieru jaki sie trafi.
1. Piekarnik bez termoobiegu, tylko grzalki gora-dol.
2. Skladniki do masy serowej w temp. pokojowej( musze dopisac do przepisu bo zapomnialam)
3. Mascarpone z lidla, twarog - nie mieszkam w Polsce i nie ma tu typowo polskiego twarogu uzywam sera bialego, ktory przypomina twarog z wiaderka do sernikow, moze jest odrobine luzniejszy
4. Przyznaje, ze zazwyczaj przenosze serniki razem z blaszka na patere, ew. Wsuwam lopatke do ciast i duzy noz pod papier i delikatnie podnosze a druga osoba odrywa papier.

Nastepnym razem sprobowalabym przetrzymac sernik jeszcze dluzej, ale w polowie pieczenia przykrylabym folia aluminiowa i zostawila do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Sernik na nawet na srodku powinien byc sciety. Ew. Dodalabym jeszcze jedno jajko do masy, moze jajka byly za male?
Mam nadzieje, ze nastepnym razem wyjdzie jak powinien. Pozdrawiam
-
2015/04/12 16:11:11
zrobiłam fantastyczny,



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi