Blog > Komentarze do wpisu

Pebernodder- pieprzowe orzeszki

Duńskie pieprzowe ciasteczka- orzeszki. Szybciutkie do zrobienia i od razu gotowe do jedzenia:) Chrupiące z lekko korzenno- pieprzowym, rozgrzewającym smaku. Jak ostre będą Pebernodder zależy od upodobań. Ja swoje ukształtowałam w kuleczki lecz można zrobić je w kształcie podobnym do kopytek. 

pebernodder - pieprzowe orzeszki

pebernodder - pieprzowe orzeszki

pebernodder - pieprzowe orzeszki

pebernodder - pieprzowe orzeszki

Składniki( na około małych 200 ciasteczek):

125g zimnego masła
125g cukru
1 jajko
 1 łyżeczka sody oczyszczonej*
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki białego pieprzu**
275g mąki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą, przyprawami i cukrem. Dodać masło pokrojone w kostki i rozetrzeć palcami razem z mąką to uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę można owinąć  w folię i wstawić na 15-20 minut do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzać do 2000C. Płaską, dużą blachę wyłożyć matą silikonową lub wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć na posypana mąką stolnicę i ukształtować w dość cienki rulon( około 1-1,5 cm średnicy). Następnie kroić na niewielkie kawałki( moje miały około 1,5 cm). Opcjonalnie ukształtować w kuleczki. Surowe ciastka przełożyć na blaszkę zachowując odstępy. Piec 8-12 minut, w zależności od wielkości, aż orzeszki nabiorą złotego koloru.

Smacznego:)

*sody można dodać trochę mniej- 3/4 łyżeczki, lub zastąpić proszkiem, jeśli nie lubicie posmaku sody
**w zależności od upodobań i pieprzu można dodać mniej lub więcej

pebernodder - pieprzowe orzeszki

Źródło

środa, 18 grudnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/12/18 12:12:18
Jeszcze nie jadlam takich ciasteczek :) Wygladaja kuszaco. A jakie idealnie rowne...fiu fiu :))
-
2013/12/18 12:33:59
Ciekawa propozycja na świeta. Świetnie prezentują się na załączonych grafikach. Ostry smak pobudza apetyt.
-
2013/12/21 15:15:49
Nigdy nie jadłam takich ciasteczek - wyglądają bardzo kusząco :)
-
2013/12/22 19:40:44
Połączenie słodkiego i ostrego jest bardzo dobre chociaż ja ostatnio najbardziej lubię mieszać słodkie i słone - bombowy smak!:)
-
2013/12/31 13:00:43
ciasteczka super... ale ten renifer na słoiku... też dodaje uroku :)
-
2014/01/01 14:02:34
wystarczyło dodać mały element na słoiczek i od razu zrobiło się elegancko i świątecznie. Ciasteczka wyglądają podejrzanie doskonale, moje wyglądały nieco inaczej ale podobnie.
-
2014/01/03 09:59:47
Super propozycja podania :)
zwłaszcza słoik z reniferem bardzo stylowy. To własnej produkcji czy nabyte?



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi