Blog > Komentarze do wpisu

Panettone- autentyczny włoski przepis

Tradycyjna włoska baba drożdżowa wywodząca sie z Mediolanu, niezwykle popularna szczególnie w okresie świątecznym. W sklepach, piekarniach można spotkać Panettone najróżniejszej wielkości, od miniaturek po kilkukilowe baby, z wieloma dodatkami, a nawet w wersji czekoladowej. W zeszłym roku miałam okazję próbować pierwszy raz autentycznego Panettone, z niewielkiej, tradycyjnej piekarni w Mediolanie i muszę powiedzieć, że była to najlepsza drożdżowa baba jaką jadłam:) Domowa wersja nie dorównuje może jeszcze tej z piekarni, ale jest również bardzo puszysta i pełna bakalii. Swoją niezwykłą lekkość zawdzięcza długiemu procesowi przygotowania i specjalnej metodzie studzenia. Chociaż przyznam szczerze, że nie wiem czy odważyłabym się robić ją, gdybym nie miała miksera orbitalnego(wolnostojącego)- ciasto samo w sobie nie jest ciężkie do wyrabiania, ale jest dość kleiste i trzeba je długo miksować. Mimo to polecam:)

Panettone 

Panettone

Panettone

Panettone 

Składniki( na dwie 13 cm formy do Panettone lub jedną dużą)

Ciasto początkowe:

80g mąki Manitoba*
15g świeżych drożdży lub 5g suchych( użyłam 7 bo przypadkiem wsypałam całe opakowanie;)
40g letniej wody

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać połowę mąki i zmiksować. Dosypywać po trochu resztę mąki i dokładnie zmiksować( lub wyrobić ). Włożyć do średniej miseczki i całość przykryć folią spożywczą( tak, aby nie dotykała ciasta). Odstawić w ciepłe miejsce( np. to piekarnika z włączoną lampką) na 4-8 godzin, aż podwoi objętość( u mnie było to około 2 godzin)

* Manitoba to specjalna mąka o bardzo wysokiej zawartości glutenu, jeśli nie chcecie jej specjalnie kupować można ją zastąpić mąką 00

Ciasto 1
 
90g ciasta początkowego( dodałam całe)
260g mąki: 60% Manitoba 40% mąki pszennej
70g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w małe kostki
70g cukru
2 żółtka
170g wody

Ciasto początkowe zmiksować( końcówką z hakiem do wyrabiania)z wodą w temperaturze pokojowej. Powoli wsypywać mąkę. Gdy mąka zostanie całkowicie wmieszana, dodać żółtka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, wsypać wówczas cukier. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodawać masło, po kilka kawałków na raz. Wyrabiać około 30 minut. Gdy ciasto będzie gładkie i wręcz półprzezroczyste przy rozciąganiu, miskę przykryć folią aluminiową i ponownie odstawić w ciepłe miejsce( proponuję, jak poprzednio, w piekarniku) na 4-8 godzin, aż potroi swoją wielkość( mojemu ciastu zajęło to około 3,5 godziny)
 
Ciasto 2
 
Całe ciasto 1
60g mąki:  60% Manitoba 40% mąka pszenna
20g rozpuszczonego masła
20g cukru
10g miodu
2 żółtka
3g soli
170g rodzynek( użyłam 200g)
85g kandyzowanej skórki pomarańczowej
85g kandyzowanej skórki cytrynowej( pominęłam)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Pierwsze ciasto wyrobić mikserem( z hakiem) razem z mąką i miodem. Dodać sól. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek, wsypać cukier i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać pojedynczo żółtka. Na końcu wlać ekstrakt waniliowy. Kiedy Panettone ponownie zacznie odchodzić od ścianek, wlać ostudzone masło. Wyrabiać mikserem około 20-30 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i półprzezroczyste przy rozciąganiu. Do tak przygotowanego Panettone wsypać rodzynki, skórkę kandyzowaną lub inne dodatki. Krótko zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę( dobrze podsypaną mąką, ciasto może się kleić)i kilka razy zagnieść, uformować w dużą kulkę. Przykryć folią i odczekać około 45 minut.

Następnie jeszcze kilka razy zagnieść ciasto i  w zależności od tego w jak dużej formie pieczemy, podzielić na części lub całość uformować w kulę. Przełożyć do formy do Panettone, lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia( z wysokim kołnierzem, bo ciasto mocno rośnie). Ciasto powinno sięgać około 1/3 blaszki. Przygotowane Panettone wstawić do piekarnika z włączonym światłem oraz naczyniem żaroodpornym z  wrzącą wodą.  Pozostawić do wyrastania na 6-8 godzin, aż ciasto wyrośnie prawie po brzegi formy( u mnie zajęło to około 3 godzin). Panettone wyjąć delikatnie z piekarnika.

W wersji dla odważnych ciasto należy naciąć np. żyletką na krzyż a następnie podcinać delikatnie ciasto pod wyciętymi kawałkami, tworząc jakby rozchylone płatki kwiatka. Rozcięto ciasto rozłożyć poza foremkę. Środek posmarować łyżką stopionego, ostudzonego masła.  Płaty ciasta ponownie złożyć do środka a ciasto z góry posmarować odrobiną masła.

W wersji dla mniej odważnych Panettone nie rozcinać, posmarować jedynie masłem.

W tym czasie nagrzać piekarnik na 1900C.( w czasie pieczenia zmniejszyłam do 1800C)
Uchylić na moment drzwi piekarnika a następnie wstawić przygotowane ciasto( piekłam na przedostatniej półce piekarnika). Piec około 25-40 minut( w zależności od wielkości). Jeśli zacznie za szybko ciemnieć- przykryć z góry folią aluminiową. Panettone powinno mieć intensywnie złoto-brązowy kolor.
 
Studzenie:

Zaraz po wyjęciu ciasta przebić je u dołu dwoma lub trzema długimi patyczkami bambusowymi lub metalowymi do szaszłyków( jeśli pieczemy w metalowej formie, należy wyjąć ciasto z formy). Następnie umieścić miedzy dwoma krzesłami lub garnkami, aby zwisało do góry nogi. Gdy całkowicie ostygnie babę zawinąć lub zamknąć w puszce na Panettone, aby nie wysychała. Ciasto można polukrować i obłożyć migdałami i perłowym cukrem.

Smacznego:)

Gorąco polecam skorzystanie z FILMU, który pokazuje krok po kroku przygotowanie Panettone

Filmik, jak i cały przepis pochodzi z rewelacyjnej strony z włoskimi przepisami: vivalafocaccia.com

Na Facebooku i Instagramie, możecie zobaczyć moje zdjęcia z pieczenia krok po kroku:)

Panettone 

Panettone 

 

wtorek, 10 grudnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/12/10 11:35:11
Pieknie Ci sie upiekly :) U mnie na blogu tez panettone, tylko w wersji uproszczonej i zmniejszonej (male panettoni:)
-
2013/12/10 11:46:07
widziałam, śliczne:) Razem miałybyśmy ładą drożdzową rodzinkę;)
-
2013/12/10 13:27:39
Zawsze kupowałam taką "włoską babę" w okresie bożonarodzeniowym u siebie w sklepie. Może teraz pokuszę się o samodzielne zrobienie. Aż ślinka cieknie...
-
2013/12/10 15:46:44
Hurrraaaa!!!Dzięki!Dzięki!dzięki!!!!! od miesiąca szukam PRAWDZIWEGO przepisu. Niestety nie znam włoskiego, a na francuskich stronach jest Panetonne ale "podróba". Przed wyjazdem do Polski już nie zdążę, ale po powrocie na pewno!Boże jak super! Nie ma jak to ludzie którzy dzielą się pasją!!Dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam serdecznie!!!
-
2013/12/10 16:34:02
Widziałam ostatnio takie w jednej z piekarni. Tobie pięknie wyrosły, wyglądają na ogromne; D
-
2013/12/10 19:26:12
Wygląda obłędnie! Na stole świątecznym zrobiłaby furorę... chyba się skuszę! :)
-
2013/12/11 09:51:40
Nareszcie coś odmiennego na stół świąteczny. Jestem jak najbardzie za nowymi rzeczami pod warunkiem trzymania się tradycji.
-
2013/12/12 00:15:32
Ciekawa :) Musze kiedyś wypróbować:)
-
2013/12/17 15:35:40
Przeglądam bloga, i nie mogę wyjść z podziwu :) naprawdę świetne wpisy! (smakowite)
-
2013/12/18 12:19:11
Czyli łącznie na całe ciasto 400 g mąki manitopa a można wiedzięc w jakiej formie(średnica i wysokośc) Pani piekła?
-
2013/12/19 12:05:52
Pieklam w 2 foremkach kazda miala 13 cm srednicy i 9,5 cm wysokosci ( to te widoczne na zdjeciach). Co do maki to 400g ale ogolne maki, w tym jest okolo 275-280g Manitoby a pozostala czesc to maka pszenna zwykla. Ciasto startowe to 100% Manitoby a ciasto 1 i 2 maja po 60% Manitoby.
-
2013/12/20 21:56:56
Witam dziękuję za odpowiedź. Czy mozna dodac maki tortowej czy raczej 650?
-
2013/12/20 21:57:55
Dodam,że mam manitobe
-
2013/12/20 22:00:45
Ja dodawalam najzwyklejszej pszennej ( u mnie to 450).
-
2013/12/21 21:50:43
Witam i dziękuje za odowiedź, prosze powiedieć po czym poznać że się upiekło, pieke w takich samych rozmiarowo foremkach
-
2013/12/21 22:05:30
Pieklam je okolo 30 minut, ale nastepnym razem skroce czas pieczenia o 5-8 minut, bo odrobine je przesuszylam. Kolor skorki powinien byc bazowy, dobrze wypieczony, ale nie za ciemny. Prosze pozniej napisac czy baby smakowaly:)
-
2013/12/22 12:15:47
Smakowały starszliwie wlasnie zajadał kolejny kawałek :), nie wiedziałam za bardzo czy jest juz upieczona i sprawdzalam patyczkiem i mi sie wydawało ze jeszcze i jeszcze i piekłam też z dobre 30 minut i są leko suche a skórka ciut przypieczona.Ona ma być lekko wilgotna? Jednak ten zapach i smak, poezja...Dzisiaj będę piekła kolejną tzn przygotuję ciasto. Filmik jest bardzo pomocny ale sie zastanawiam czy nie zamęcze swojego Kitchenaida wyrabiając 30 minut...Czy Pani tez wyrabia KA? Bardzo dziękuję za super przepis i Pani bloga, razem z MW mój ulubiony:)
-
2013/12/22 14:34:06
Strasznie mi milo i bardzo sie ciesze, ze smakowaly. Tak powinny byc lekko wilgotne w srodku. Mozlwe, ze jesli zapakowac by panettone w woreczek/ puszke to kilku dniach srodek bylby bardziej wilgotny- zazwyczaj baby z piekarni najlepiej smakuja po kilku dniach a nawet tygodniach, ale kto wytrzyma czekac;) u mnie obie baby zniknely w 2 dni. Cale szczescie na swieta bedzie jeszcze jedna:) tak ja wyrabialam w KA, nic mu nie bylo po pol godzinie( wyrabialam na predkosci 3 i 4) pozdrawiam:)
-
2013/12/22 17:46:08
1 ciasto rośnie, zrobię tym razem w jedej formie 15,5 wysokośc 11, mysli Pani że 40 minut wystarczy? Chyba od dzisiaj będę się żywić tylko panettone:) Może nastepny przepis na pandoro?
-
2013/12/22 17:49:45
40 minut spokojnie powinno wystarczyc. pandoro jest na liscie "do zrobienia":)
-
2013/12/24 12:50:09
Wyszło prawie idealne!Piekłam 40 minut w środku wilgotne, trochę spieczone z zewnątrz tylko zabrakło rodzynek i dałam morele ale pasują, Trochę krócej rosło więc nie jest takie puszyste, ozdobiłam pestkami moreli. Bardzo dziękuję i życzę Wesołych Świąt.
-
2013/12/31 13:02:02
genialne robisz te wypieki...
a zdjęcia.... gratuluje!
-
Gość: anika, *.215.202.239-internet.zabrze.debacom.pl
2015/03/19 23:05:55
Pierwszy raz ją zjadłam w Niemczech i jest super cudowna pycha polecam warta pieniędzy i wysiłku dobra pyszna wyśmienita
-
Gość: anika, *.215.202.239-internet.zabrze.debacom.pl
2015/03/19 23:07:03
teraz ją upiokę sama z tego przepisu ciekawe jak wyjdzie mam nadzieję ,że bedzie pyszna
-
Gość: kurpianka, *.core.ynet.pl
2015/04/03 08:58:48
Hmm. Robię wszystko dokładnie, jak w przepisie i jak waga przykazała, gdy tymczasem ciasto nr 1 po 30 minutowym wyrabianiu ma konsystencję, jak na naleśniki (?)
Coś jest nie tak, ale co ?
-
2015/04/03 17:09:05
Witam, przyznam, ze nie wiem zbytnio co moglo spowodowac taka konsystecje jesli wszysko bylo zgodne z przepisem:( na filmie: vivalafocaccia.com/en/2010/12/12/homemade-panettone-with-yeast/ widac dokladnie jak ciasto w danym momencie powinno wygladac.
Ja pewnie ratowalabym je dodaniem maki, ale jaki bedzie tego efekt, nie wiem:/
Mam nadzieje, ze jednak wyjdzie z tego panettone. Pozdrawiam
-
Gość: Madzik, *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/04/10 23:29:49
A czemu ciasto po ostudzeniu musi zwisać ? I czy ta woda musi być w piekarniku czy mogłabym porostu upiec normalnie
-
2015/04/11 16:27:00
Studzenie w ten sposob ma sprawic, ze ciasto bedzie jeszcze bardziej puszyste( w piekarniach panettone jest ponoc stale obracane ). Piec z woda nie trzeba, para ma pomagac w procesie wyrastania i zapobiegac zbytniemu wysuszeniu.
-
Gość: , 213.158.221.*
2015/05/10 10:57:58
Czy mogłabym zamiast mąki manitoba użyć mąki żytniej Chlebowej ??
-
2015/05/10 14:34:59
Nie wiem czy zytnia nie bylaby za ciezka. Nie spotkalam jeszcze przepisu z zytnia maka na panattone wiec nie jestem pewna jaki bylby efekt.
-
Gość: agii, *.wad.pl
2015/11/22 14:37:57
Ciasto piecze się z naczyniem z wrzaca woda?na filmu widac tylko wtedy kiedy ma wyrasnac a samo pieczenie bez wody przynajmniej tak zauważyłam proszę o odpowiedz
-
2015/11/22 22:03:06
Ja pieklam z naczyniem z woda. W przepisie ze zrodla nie znalazlam, zeby wyjac naczynie z woda wiec zostawilam do pieczenia, uchylilam na moment przed wlozeniem ciasta drzwiczki do piekarnika, aby wypuscic troche pary - tak jak to bylo w przepisie, ja to tak zrozumialam.
-
2015/12/09 23:29:31
Witam
od kilku lat kupuję panettone tuż przed świętami. Niestety w tym roku zmuszona zostałam do poszukania przepisu, gdyż sklep, gdzie zwykle zaopatrywałam się w to ciasto, przestał je zamawiać.
Na szczęście trafiłam na tego bloga i dziękuję bardzo za ten przepis. Czy zamiast mąki manitoba można użyć zwykłej pszennej?
Jak tylko upiekę dam znać jak wyszło :)
I jeszcze jedno pytanko, czy będzie może przepis na Pandoro?
-
2015/12/10 00:09:08
Witam, mozna uzyc pszennej zwyklej, chociaz mozliwe,ze ciasto bedzie trzeba ciut dluzej wyrabiac i moze byc troche ciezsze. W tym roku zdecydowanie nie bedzie juz przepisu na Pandoro:( powodzenia i mam nadzieje,ze bedzie smakowac:)
-
Gość: Marta, *.centertel.pl
2015/12/18 09:16:20
Dzień dobry, panettone z Pani przepisu wyszło na prawdę bardzo dobre. Dziś zamierzam zrobić je drugi raz i przechować na Święta i tu mam pytanie - w jaki sposób najlepiej je przechowywać, żeby było dobre za kilka dni? Pozdrawiam, Marta
-
2015/12/18 13:34:13
Witam, ciesze sie,ze smakuje. Najlepiej owinac je w papier do pieczenia a nastepnie zawinac w bawelniana sciereczke i wlozyc do woreczka lub duzej puszki. Ja tak przechowuje panettone. Smacznego i wesolych Swiat:)
-
Gość: Martyna, *.dynamic.chello.pl
2015/12/19 15:33:03
a czy można wyrabiać w maszynie do pieczenia chleba na programie do wyrabiania ciasta?
-
Gość: agii, *.wad.pl
2015/12/22 23:11:47
A mozna zrobic z samej Maki Manitoba bez uzycia Maki pszennej.?
-
2015/12/22 23:43:48
Gosc:agii przypuszczam,ze mozna uzyc samej manitoby

Gosc: Martyna - nie korzystalam nigdy z maszyny, ale wydaje mi sie ze mozna w niej wyrobic to ciasto
-
Gość: Martyna, *.dynamic.chello.pl
2015/12/23 07:57:22
dziękuję za odpowiedź - przetestuję i dam znać :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi