Blog > Komentarze do wpisu

Maślane ciasteczka spiralki

Urocze, kolorowe ciasteczka spiralki. Są kruche, ale delikatne a do tego bardzo maślane( dla mnie nawet trochę zbyt maślane). Jeśli nie lubicie używać sztucznych barwników można przygotować je również w wersji kakaowej.

maślane ciasteczka spiralki

maślane ciasteczka spiralki

maślane ciasteczka spiralki

maślane ciasteczka spiralki

Składniki( na około 25 ciastek):

2 szklanki mąki plus dodatkowe 2 łyżki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki cukru
220-250g zimnego masła, pokrojonego w nieduże kawałki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka kropli olejku/ ekstraktu migdałowego lub innego( można pominąć)
kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego( użyłam w paście)

Dodatkowo:
dowalona posypka lub jadalny brokat do ozdoby boków
białko do posmarowania ciastek
 
Przygotowanie:

Mąkę( bez dodatkowych 2 łyżek), proszek do pieczenia, sól, cukier puder i zwykły cukier zmiksować razem w food procesorze/ malakserze. Dodać zimne masło, wanilię i zmiksować pulsacyjnie, aż masa zacznie się sklejać w grudki. Ciasto wysypać na stolnice lekko zagnieść razem i podzielić na 2 równe części. Jedną z nich ponownie umieścić w malakserze, dodać barwnik oraz dodatkowy aromat, 2łyżki mąki i pulsacyjnie zmiksować na jednolitą masę.
Białe ciasto umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 5 milimetrów, starając się zachować jak najbardziej prostokątny/kwadratowy kształt. Tak samo postąpić z czerwonym ciastem.Przygotowane masy( cały czas w papierze do pieczenia)przełożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

Po schłodzeniu, zdjąć górną warstwę papieru z ciast i wyrównać nożem boki obu kolorów. Następnie umieścić czerwoną warstwę na białym cieście( można jedną warstwę najpierw odrobinę zwilżyć wodą) i lekko rozwałkować 1-2 razy. Ciasto powinno już trochę sie rozgrzać i być bardziej plastyczne, jeśli tak nie jest, należy chwilę odczekać. Zwijanie rozpocząć od dłuższego boki,  dość ściśle. Kiedy całość będzie zrolowana, przyciąć nożem oba końce, aby je wyrównać. Następnie posmarować wałek ciasta roztrzepanym białkiem i obtoczyć w dowolnej posypce, lekko dociskając ją do masy. Ciasto owinąć w folię spożywczą i ponownie włożyć do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc.

Piekarnik nagrzać do 1700C.

Gotowe ciasto pokroić ostrym nożem na około 5-6 milimetrowe krążki. Umieścić je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Przed pieczeniem można wstawić je ponownie w chłodne miejsce np. na balkon, na około 20-30 minut. Piec 15-17 minut, do momentu, aż ciastka zrobią sie matowe i zaczną lekko brązowieć na brzegach. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym opakowaniu.

Smacznego!:)

maślane ciasteczka spiralki

Przepis pochodzi z książki:"SprinkleBakes: Dessert Recipes to Inspire Your Inner Artist" Heather Baird

środa, 04 grudnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/12/04 11:11:51
Wow..ale cudnie wyglądaja..
-
2013/12/04 11:33:52
Bardzo dekoracyjne!
-
2013/12/04 14:07:55
Naprawde urocze. Az szkoda ich jesc :)
-
2013/12/04 20:19:34
Wyglądają zjawiskowo! Idealne na świąteczny stół!
-
2013/12/04 20:50:38
Kolor mają zachwycający!
-
2013/12/04 22:46:01
ale fajne łakocie;)))
-
2013/12/05 10:45:33
Rewelacja :)
-
Gość: rehabilitacja oświęcim, 94.42.193.*
2013/12/23 17:51:16
pychota:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi