Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne markizy z advokatem i białą czekoladą

Mam nadzieję, że wszyscy byli grzeczni i Mikołaj zostawił Wam dziś prezenty?:) Ja mam dla Was słodki prezent- świąteczne markizy z kremem. Kruchutkie ciasteczka, pachnące przyprawą korzenną, przełożone delikatnym kremem  z lekką nutką likieru Advokaat, na bazie  białej czekolady i serka mascarpone. Są naprawdę niezwykłe i dosłownie rozpływają się w ustach. Przed podaniem należy je jedynie dobrze schłodzić. Polecam, szczególnie w okresie świątecznym:)

korzenne markizy z advocatem i białą czekoladą

korzenne markizy z advocatem i białą czekoladą

korzenne markizy z advocatem i białą czekoladą

korzenne markizy z advocatem i białą czekoladą

Składniki(na około 18-19 markiz)

Kruche ciasteczka:

250g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
200g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
100g cukru pudru, przesianego
szczypta soli
2 żółtka

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przyprawą i solą. Dodać zimne masło i rozdrobnić palcami do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść( im mniej wyrabiamy ciasto, tym lepiej). Kruche ciasto można również przygotować w food procesorze. Uformować w dysk, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.

Schłodzone ciasto wyjmować partiami( podzielić na 2-3 części) z lodówki i rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Odcisnąć dowolny wzór i wyciąć ciasteczka foremką. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Ciasto bardzo szybko się nagrzewa i mięknie, dlatego nawet niewykorzystane skrawki warto razem zagnieść i włożyć na chwilę do zamrażarki przed ponownym rozwałkowaniem. Wycięte ciasteczka ponownie schłodzić w lodówce( szczególnie ważne jeśli chcemy dobrze zachować odbity wzór) około 30 minut do godziny- aż  ciasto zesztywnieje.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Schłodzone ciastka ułożyć w niedużych odstępach, na dużej blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut, aż brzegi lekko się zazłocą. Ostudzić.

Krem*:

400g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
200g białej czekolady
4-5 łyżek likieru Advokaat( lub do smaku), w temperaturze pokojowej

Białą czekoladę rozpuścić w garnuszku nad gorącą wodą, w tzw. kąpieli wodnej.  Do czekolady wlać likier i zamieszać. Następnie dodawać porcjami serek. Jeśli masa zacznie mocno gęstnieć  najlepiej przenieść miseczkę ponownie nad garnek z gorącą wodą i cały czas mieszać, aż składniki kremu  dobrze się połączą.

Kremem przełożyć zimne ciasteczka, przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego( jeśli używamy rękaw masę warto chwilę schłodzić).Gotowe markizy przed podaniem schłodzić dobrze w lodówce.Przechowywać w lodówce.

Smaczneg!:)

*markizy można przełożyć również trochę cieńszą warstwą kremu i użyć: 300g serka, 150g czekolady i 3-4 łyżki likieru.

korzenne markizy z advocatem i białą czekoladą

korzenne markizy z advocatem i białą czekoladą

Przepis na kruche ciasteczka pochodzi z książki: "Ciasta pikantne i słodkie" Michel Roux

piątek, 06 grudnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/12/06 11:07:51
Wyglądają przepięknie!
-
2013/12/06 11:15:00
Takie niebanalne, wręcz zachwycające!
-
2013/12/06 11:49:44
Śliczne!
-
2013/12/06 16:16:05
Ależ są śliczne!
I w dodatku musiały smakować bosko - uwielbiam krem z advocatem :)
-
2013/12/06 21:45:36
To najładniejsze ciastka jakie w życiu widziałam! aż chce się JEŚĆ:)
-
2013/12/06 23:51:05
super są, a gdzie takie foremki można dostać ?
-
2013/12/08 12:05:29
Prześliczne ciastka :) a na pewno smakują jeszcze lepiej niż wyglądają :)
-
2013/12/08 14:18:31
Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie i na pewno skorzystam z przepisu!
-
2013/12/08 14:29:53
__________________________________________
PRZEPIS KAPITALNY I NIETRUDNY PRZECIEŻ! *****

ZDJĘCIA SĄ ARTYSTYCZNE BEZSPRZECZNIE.......

__________________________________________
-
2013/12/08 15:04:20
A jak zrobić, żeby tak ładnie wyglądały? Ale są przepyszne, troszkę pracy przy niedzieli ale efekt zadowalający:)
-
2013/12/09 11:58:47
Dzięki za miłe komentarze:D

darekstrzelczyk- foremki dostałam,ale pewnie na amazonie można je dostać:)
kierowca229- wystarczy użyć troche kolorowego lukru do dekoracji i już będą bardziej świąteczne:)
-
2013/12/09 21:40:34
Mmm... rozpływam się! Pychota!
-
2014/01/16 13:36:03
Twoje wypieki są niesamowite.
Zrobiłem kiedyś ciasto z pianką budyniową będąc we Włoszech i zrobiłem tym na nich wielkie wrażenie. Za to dzięki.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi