Blog > Komentarze do wpisu

W-Zka na kwaśnej śmietanie

Klasyczne ciasto W-Z. Dla mnie tak powinna smakować prawdziwa Wuzetka:) Ja pamiętam W-Z jako dość zbite, kakaowe ciasto z kwaskowatą, ale nie cytrynową masą, która zdecydowanie nie była ubitą śmietaną kremówką. I taką właśnie wersję postanowiłam stworzyć.  Przepis na spód podpatrzyłam na stronie Słodka Magia od Kuchni, ale krem to już zupełnie moje wariacje:) Zapraszam do wypróbowania!:)

W-Z na kwasniej smietanie

W-Z na kwasniej smietanie

W-Z na kwasniej smietanie

W-Z na kwasniej smietanie

W-Z na kwasniej smietanie

Składniki:

Ciasto kakaowe

230g miękkiego masła lub margaryny
110g cukru
6 jajek( oddzielnie żółtka i białka)
60g ciemnego kakao (roztartego w 1/2 szklanki wrzącej wody)
230g mąki pszennej( w oryginale była krupczatka*)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*robiłam obie wersje i bardziej smakowało mi ciasto na mące pszennej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blachę o wymiarach około 35x25 cm posmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło z żółtkami i cukrem utrzeć lub zmiksować na jasną, puszystą masę. Ciągle ucierając dodać roztarte, lekko przestudzone kakao oraz mąkę z proszkiem pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy 2-3 łyżki piany, wymieszać, aby rozluźnić ciasto a następnie dodać pozostałą część białek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. do tzw. suchego patyczka. Całkowicie zimne ciasto przekroić na pół wzdłuż.

Ja przygotowałam ciasto na 2 razy, aby piec każdą warstwę oddzielnie- nie mam zaufania do swoich zdolności w krojeniu na pół takiego dużego płata ciasta. Czas pieczenia skróciłam od około 25minut, do suchego patyczka.

Krem( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
400ml creme fraiche *( można zastąpić kwaśną śmietaną 18%)
400ml  gęstej kwaśnej śmietany 18%)
6-8 łyżek cukru pudru( lub do smaku)
2 łyżki żelatyny
2-3 łyżki wody

Żelatynę wsypać do niedużego garnuszka, zalać 2-3 łyżkami letniej wody, odstawić, aby spęczniała. 2-3 łyżki kwaśnej śmietany dodać do  żelatyny i podgrzać na małym ogniu tylko do całkowitego rozpuszczenia( absolutnie nie doprowadzić do zagotowania). Odstawić, aby lekko przestygła.

Kwaśną śmietanę i creme fraiche dobrze wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem( nie musi być bardzo sztywna). Obie mieszanki połączyć. 
2 łyżki masy śmietanowej wlać do letniej żelatyny i wymieszać( jeśli żelatyna ostygnie za mocno i po dodaniu śmietany zrobią się grudki- lekko ją podgrzać). Następnie  energicznie, dokładnie połączyć rozrobioną żelatynę z pozostałym kremem śmietanowym. Wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała.

Tężejącą masę śmietanową wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, zostawić około pół centymetra od brzegu. Na nadzienie położyć drugi płat ciasta i lekko go docisnąć, aby masa doszła do brzegów placków. Polać polewą czekoladową lub dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa

200g czekolady deserowej
1/4 szklanki kremówki lub mleka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru( opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając. Przestudzoną, gęstniejącą masą polać ciasto i wyrównać.

W-Z schłodzić 3-4 godziny, do całkowitego ścięcia się masy. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!:)

* creme fraiche-to kwaskowata, gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu( moja miała 30%)

W-Z na kwasniej smietanie

W-Z na kwasniej smietanie

 

poniedziałek, 04 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/04 11:57:48
W życiu nie widziałam tak idealnej W-Zki. Cudna jest:)
-
2013/11/04 12:51:27
Wyglada rewelacyjnie. I jak rowniutko przycieta! Pysznosci :)
-
2013/11/04 13:04:40
Chyba kroiłaś laserem :))
Piękna
-
2013/11/04 14:17:23
właśnie taką wzk-ę pamiętam z dziecinstwa, miała tylko jeszcze warstwę dżemu
-
2013/11/04 14:40:11
Jakie to wszystko rowniutkie! Swietne zdjecia, a ciacho na pewno pyszne.
-
2013/11/04 14:56:22
Jest idealna, jak z najlepszej cukierni!
-
2013/11/04 15:04:18
Wygląda perfekcyjnie! :)
-
2013/11/04 15:23:00
Och, perfekcyjna! Wygląda fantastycznie!
-
2013/11/04 15:43:19
Wygląda idealnie! :)
-
2013/11/04 16:25:22
Perfekcyjna ! Jak z obrazka :)... zjadłabym taką domowej roboty :)....
-
2013/11/04 18:02:34
OMG, cudowna! :D
-
2013/11/04 18:03:58
Wygląda po prostu niesamowicie!!
-
2013/11/04 18:31:44
Idealna!I jakie równe kawałki. Zazdroszczę, bo ja zawsze mam problem z ładnym pokrojeniem ciasta:)
-
2013/11/04 18:45:58
wygląda idealnie jak z najlepszej cukierni:)
-
2013/11/04 18:46:59
Wygląda idealnie :)
-
2013/11/04 21:39:42
oj, jak pysznie wygląda :) będę musiała w nadchodzący weekend coś takiego zrobić :)
-
2013/11/04 23:14:55
Jejku, wygląda po prostu rewelacyjnie :) Zdecydowanie najbardziej urodziwa wuzetka jaką kiedykolwiek widziałam :) Równiutka, elegancka..nic tylko podziwiać :) Gratuluję wypieku :)
-
2013/11/05 00:15:38
Wyjątkowo elegancka i dostojna :)
-
2013/11/05 12:07:22
Ślicznie dziękuję i cieszę się, że tak się spodobała moja w-ztka:) Mam nadzieję,że będzie również smakować:)
Przyznam szczerze, ze chyba pierwszy raz w życiu tak równo udało mi się pociąć wszystkie kawałki ciasta:D
Piekłam w-ztkę rówież z połowy składników na dwie tortownice 20cm- jako okrągły torcik też świetnie się prezentuje:)
-
2013/11/05 20:30:52
O rany! Wygląda idealnie, pięknie, cudowna... Szok! Brawa dla Ciebie :) Dla mnie mistrzowska W-Zka!
-
2013/11/06 11:43:47
Piękna! Muszę wypróbować :)
-
Gość: norbi, 217.153.118.*
2013/11/08 11:46:50
wygląda super. Tylko czy ta żelatyna nie powoduje. że nadzienie jest konsystencji zastygniętej galaretki ?
-
2013/11/08 12:22:05
Dzieki dodaniu ubitej smietany kremowki nadzienie nie ma konsystencji galarerki,ale jednoczesnie przez duza zawartosc kwasnej smietany jest ciezsze niz sama kremowka z zelatyna.
-
2013/12/03 14:11:38
Upiekłam i wyszła przepyszna! Dziękuję za przepis:*
-
Gość: Magda, *.cm-6-7d.dynamic.ziggo.nl
2013/12/06 09:38:15
Zrobiłam, ale ciasto wyszło strasznie twarde. Co mogło pójść nie tak?
-
2013/12/06 10:17:40
jeju a co wyszło twarde? Ciasto robiłam na rożnych mąkach i nigdy nie było twarde.A wyrosło normalnie? Ciasto jest cięższe niż biszopt,ale nie powinno być twarde. Może za długo się piekło? Jeśli biała masa była za twarde to obstawiałabym, że śmietana była za mało ubita.
-
Gość: Magda, *.cm-6-7d.dynamic.ziggo.nl
2013/12/09 15:29:07
Krem śmietanowy był bardzo fajny, tylko ciasto za twarde (cięzko było przekroić widelcem). Nieszczególnie wyrosło w zasadzie. Mąka zwykła pszenna do ciast ale nie tortowa. Dzięki za odpowiedz :)
-
Gość: Magda, *.cm-6-7d.dynamic.ziggo.nl
2013/12/09 15:31:49
u Ciebie widać na zdjęciu, że fajnie się je widelcem kroiło a moje się całe "rozplaćtało" zanim widelec przez nie przebrnął, więc pewnie coś nie tak w przygotowaniu zaważyło o konsystencji.
-
2013/12/09 17:04:51
może proszek byl zwietrzały? lub białka zupełnie straciły objętość? Ja makę też pszenną zwykłą,a nie tortową używałam. Cieszę się, że chociaż krem smakował:)
-
Gość: Anka, *.sta.asta-net.com.pl
2014/02/13 11:40:48
Mam szybkie pytanie. Piszesz, że robiłam to ciasto w dwóch turach, więc moje pytanie - składniki podane na ciasto są na właśnie jedną taką porcję ? czy na dwie i trzeba sobie samemu podzielic ? :) będę wdzięczna za szybko info. Pozdrawiam
p.s. obłędnie wygląda XD
-
2014/02/13 12:13:40
Przepis jest już na dwie warstwy, czyli jeśli wolisz ,tak jak ja, piec na 2 razy to ilość składników trzeba podzielić na 2. W oryginale z tych składników pieczony byl jeden, duży biszkopt i przecinanay na pół więc jeśli dobrze Ci idzie rozcinanie ciast to spokojnie można upiec je w calości:)
-
Gość: Anka, *.sta.asta-net.com.pl
2014/02/13 13:23:18
Dzięki z całego serducha za błyskawiczną odpowiedź :D dzisiaj zamierzam robić !! :D
-
Gość: Aga, *.adsl.inetia.pl
2015/03/26 21:44:01
Ciasto wygląda jak z katalogu cukierniczego:) ja mam tylko jedno pytanko, czy dobrze zrozumiałam, że dodajemy 2 x śmietanę 18 jeśli nie mamy tego cudeńka z francuska brzmiącego?
-
2015/03/26 22:48:32
Tak, zgadza sie- dodajemy wowczas dwa razy smietane:)
-
Gość: Katalog Smakow, *.dynamic.chello.pl
2015/07/22 18:07:30
Witaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
Zaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy prawie 100 tys przepisów i prawie 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
Pozdrawiamy!
katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
-
Gość: Aga, *.google.com
2015/10/02 10:28:48
Crme fraîche to kwasna smietana tyle ze po francusku. Jak mozna wiec pisac zeby zastapic kwasna smietane kwasna smietana ?
-
2015/10/06 22:38:59
coz u mnie w sklepach jest i kwasna smietana i crme fraîche. Z mojego doswiadczenia crme fraîche jest specyficznym rodzajem kwasnej smietany o bardzo wysokiej zawartosci tluszczu( nawet do 45%), z tego co pamietam w Polsce kwasna smietana ma 12 lub 18% ,no chyba ze ostatnio cos sie zmienilo.
-
Gość: AGUS, *.70-255-62.static.virginmediabusiness.co.uk.70.255.62.in-addr.arpa
2016/03/20 20:51:41
Witam, piekne ciacho. Czym je kroisz ze wychodzi tak idealnie rowne? :)
-
2016/03/23 09:06:59
Ostrym nozem:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi