Blog > Komentarze do wpisu

Tort Marcepanowy (Starowiedeński Tort Ponczowy)

Wspaniały marcepanowy torcik. Bardzo delikatny, puszysty a do tego wilgotny z wyraźną cytrusowo- marcepanową nutą. Idealny na święta, szczególnie jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnymi tortami z ciężkimi maślanymi masami. 

Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, jednak biszkopt z tamtego przepisu zupełnie mi nie wyszedł i zastąpiłam go biszkoptem z Ciasta Kubusiowego, który idealnie wyrósł i nie opadł.

tort marcepanowy- Starowiedeński Tort Ponczowy

 

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy

Składniki na tortownicę 18cm:

1. Biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Tortownicę wysmarować jedynie na dnie odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem. Boki zostawić nieposmarowane. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia dobrze wymieszać i odstawić na bok.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli cukier, miksować, aż całość będzie bardzo sztywna i lśniąca.  W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z octem a następnie wlać je do białek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąkę wsypywać stopniowo do masy i miksować na niskich obrotach, do połączenia składników.

Ciasto przelać do foremki, wyrównać i piec około 30-40 minut, aż nabierze brązowo-złotego koloru. Następnie wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami i ustawić na kratce do studzenia. Pozostawić w tej pozycji, aż biszkopt będzie zupełnie zimny. Ostudzone ciasto oddzielić od  boków blaszki jak najcieńszym nożem i wyjąć z tortownicy. Podzielić na 3 równe części( ja zrobiłam to przy pomocy nici)

2. Poncz:

sok z 1/2 cytryny
sok z 2 większych pomarańczy
1-2 łyżki cukru
50-60ml rumu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

3. Nadzienie marcepanowe

250g- 300g marcepanu
25-50 ml rumu( w zależności od tego jak wilgotny będzie marcepan i od upodobań;)
cukier puder do podsypywania

Marcepan rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów, podsypując niedużą ilością cukru pudru. Wyciąć koło średnicy naszego biszkoptu( czyli 18cm). Płat marcepanu przenieść na oprószony cukrem pudrem talerz i przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie wysychał.

Pozostałą część marcepanu( minimum powinno pozostać  80g, może być więcej) połączyć z rumem. Najpierw można rozgnieść widelcem a następnie rozdrobnić na papkę blenderem.

Pierwszy płat ciasta( ten górny) położyć "skórką" do dołu na paterze. Nasączyć go 1/3 ponczu. Następnie rozprowadzić delikatnie nadzienie marcepanowe. Może być dość ciężko, nadzienie może ślizgać się na biszkopcie. Należy nakładać małe porcje obok siebie i delikatnie je rozsmarowywać.
Pierwszą warstwę przykryć kolejnym blatem biszkoptu( środkowym) i również nasączyć 1/3 ponczu.

4. Nadzienie pomarańczowe:

2 łyżki konfitury pomarańczowej

Konfiturę rozsmarować równomiernie na drugim biszkopcie. Następnie położyć ostatnią cześć ciasta( dno) "skórką " do góry. Nasączyć resztą ponczu.

5. Dodatkowo na górę i boki tortu:

100-120g konfitury morelowej( jak najbardziej gładkiej)
40-50g płatków migdałowych( podpieczonych na suchej patelni)

Konfiturę rozsmarować na górze ciasta, pozostawić 2-3 łyżki( można je lekko podgrzać, aby marmolada zrobiłą się  bardziej płynna) i posmarować nimi równomiernie boki tortu. Górę przykryć odłożonym kołem z marcepanu. Boki natomiast udekorować płatkami( powinny przykleić się do marmolady).

6. Lukier do dekoracji:

biały:

80g cukru pudru
2-3 łyżki rumu

Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru.

czekoladowy:

3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
2-3 łyżeczki rumu

Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru. Przełożyć do woreczka foliowego do mrożenia i odciąć róg, aby powstała mała dziurka lub do małego worka cukierniczego z niedużą końcówką( tyłka nr 2- 3)

Biały lukier rozsmarować równomiernie na kole z marcepanu umieszczonej na górze ciasta. Następnie ciemnym lukrem rysować kółka jak na zdjęciu, lub inny wzór.

Tort schłodzić 1- 1 i 1/2 godzin w lodówce.

Smacznego:)

tort marcepanowy- starowiedenski tort ponczowy



 

środa, 27 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/27 11:03:23
Cudo:-) Przepiękny
-
2013/11/27 11:59:31
Właśnie szukałam przepisu na takie ciasto! Wygląda przepysznie, mam nadzieję, że smakuje równie dobrze jak wygląda :) dzisiaj wypróbuje przepis :)
-
2013/11/27 12:08:58
Właśnie opadłam nieżywa i zaśliniona na łopatki... Rewelacyjny tort! Dlaczego nie masz dla mnie i mojej "figury" litości? Muszę go zrobić, po prostu muszę!
Cudo... eh ;)
-
2013/11/27 13:16:01
Czy jest szansa, że przygotujesz osobnego posta o dekoracji ciast? Takiego pokazującego różne techniki i pomysły krok po kroku?
-
2013/11/27 14:13:23
Gość: Miss Apron- oj przyzam, że chodzi za mną taka seria postów,ale ciężko mi się zdecydować co zrobić, jakie rzeczy pokazać. Póki co mam wielką nadzieję, że uda mi się jeszcze przed świętami pokazać jak ładnie, gładko pokryć ciasto marcepanem lub masą cukrową. A jakieś techniki Cię inetresują szczególnie?

Gość: Magda C- dzięki:) Nie martw się, dla swojej figury też nie mam litości;)

ruletka80- cieszę się,że trafiłam tak dobrze. Daj znać jak smakowało:)

mariola1903- dziękuję:)
-
2013/11/27 14:14:12
Piękny :)
-
2013/11/27 14:15:12
:)
-
2013/11/27 14:21:36
Ślicznie wygląda!
-
2013/11/27 15:16:36
Obłędnie pyszny ten tort. Ślicznie udekorowałaś. Nie mogłam się od niego oderwać, a co dopiero w realu.... Pozdrawiam, Krys
-
2013/11/27 18:52:53
Idealny :)
-
2013/11/27 19:17:35
Przepięknie wygląda. Marcepan bardzo lubię, więc na pewno by mi smakował ten tort!
-
2013/11/27 21:13:53
Przesłodki :)) Marcepan.. mniam mniam :)
-
2013/11/27 22:13:22
Wygląda bajecznie! Zapisuję przepis, jest idealny na specjalne okazje :) Choć wątpię czy kiedykolwiek uda mi się zrobić taki piękny :)
-
2013/11/28 08:46:03
Smakowicie wygląda, mniam :)
-
2013/11/28 20:51:22
na prawdę cieszy oko, dzięki :)
-
Gość: Rena, *.play-internet.pl
2014/01/04 18:53:07
Właśnie się piecze... Mam nadzieję , że będzie tak smakował jak wygląda ...
-
2014/01/04 21:25:26
U mnie tak smakowal;)
-
Gość: Kasja, *.multi-play.net.pl
2014/12/18 22:50:01
Tort wygląda imponująco !!!!!! Trudno mi tylko wyobrazić sobie jak można
biszkopt z 3 jaj przekroić aż na 3 części bo to graniczy chyba z cudem.
-
2014/12/18 23:24:24
Biszkopt nie byl wcale taki niski jak sie moze wydawac:) Owszem jest z 3 jajek ale ma dodatek proszku i jest na mala tortownice-18cm, wiec wyrosl calkiem przyzwoicie, gdzies na moim instagramie jest nawet jego zdjecie( takie porownawcze z biszkoptem, ktory nie wyszedl z innego przepisu) Przecinalam go nitka i calkiem dobrze poszlo, chociaz nie mialam w tym zbytnio wprawy.
-
Gość: maja, *.centertel.pl
2014/12/27 12:12:13
Skąd taka piękna patera?
-
2014/12/27 16:04:03
Niestety, zupelnienie moge sobie przypomniec :/ pamietam jedynie, ze byla kupiona chyba jakies 1,5-2 lata temu w jakims sklepie internetowym.
-
2015/04/19 17:22:32
Trzeba zrobić, by ocenić
Użyłam tortownicy 23 cm,z 7 jajek biszkopt wyrósł cudownieco do tortu to wilgotny ,delikatny w smakudżemu pomarańczowego(Owocowa Rozkosz 500g) użyłam więcej niż wskazuje przepis i żałuję ,że nie rozsmarowałam całego słoiczka;konfitura Materne u mnie nie wymagała podgrzewania-rozsmarowywała się idealnie(nie trzymałam jej w lodówce-stała w temperaturze pokojowej przed przygotowaniem tortu z 3h),nasączenie wykorzystałam tym razem do ostatniej
kropelkiinny w smaku;idealny dla osób które nie przepadają za kremami w tortach.
-
2015/04/28 09:53:09
Skorzystałem z tego przepisu w zeszłą sobotę robiąc tort dla męża i oboje byliśmy zachwyceni, także polecam :-)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2016/04/14 08:28:25
hej czy ten marcepan to jakiś specjalny czy zwykły taki batonik marcepanowy?



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi