Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kajmakowy

Idealny sernik dla miłośników masy kajmakowej, ale nie tylko. Przyznaję, że sernik mnie zaskoczył- spodziewałam się, że będzie bardzo przesłodzony a okazało się, że sama masa serowa jest idealnie wyważona, kremowa, ma delikatny posmak kajmaku i nie jest wściekle słodka. Warstwa masy kajmakowej i solonych orzeszków, lub migdałów na górze doskonale uzupełnia smak sernika. Sernik zdecydowanie wart wypróbowania!

sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

Składniki( na tortownicę 20 lub 22-sernik będzie wówczas niższy)

Spód:

50g orzeszków solonych np. fistaszków*
80g ciastek typu petit-burry
30g  rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki spodu zmielić w food procesorze/ malakserze  lub ciastka rozbić wałkiem a orzeszki bardzo drobno posiekać.Dodać rozpuszczone masło i cukier, wymieszać. Jeśli masa byłaby za sucha dodać 10g masłą więcej.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać, lekko wgnieść w tortownicę i wstawić do piekarnika, piec 12 minut.

*jeśli akurat nie macie orzeszków można zastąpić je większą ilością herbatników a do masy dodać trochę soli

Masa serowa:

600 g twarogu trzykrotnie mielonego( użyłam 500g twarogu plus 100g serka typu philadelphia)
400g masy kajmakowej*( użyłam puszki, która ma 510g)
50g masła
100g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej

dodatkowo do polewy: 1-2 łyżki mleka, 2 łyżeczki masła( opcjonalnie), orzeszki solone lub migdały do dekoracji

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać 230 g kajmaku( resztę wykorzystać do polewy) i zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Całość dokładnie połączyć.

Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 1800C. Piec 45-50 minut, ale już po 30 minutach sprawdzić stopień upieczenia- gdyby sernik za bardzo się rumienił-przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa kajmakowa:

170g( lub pozostałą część-ja zużyłam resztę puszki) masy kajmakowej włożyć do garnuszka i podgrzewać cały czas mieszając, aby masa zrobiła się bardziej płynna( można wlać 1-2 łyżki mleka, ja pominęłam). Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać( można pominąć masło). Masą polać całkowicie ostudzony sernik. Dowolnie udekorować- ja polecam posiekane, prażone, solone fistaszki( 2-3 garści) nadają sernikowi lekko snikersowatego charakteru;)
Sernik schłodzić w lodówce minimum godzinę.

Smacznego!

* polecam masę z SM Gostyń( mają mleko słodzone gotowane i masę kajmakową)- jest idelanie gładka, bez grudek, krystalizującego się cukru itp.

sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

Źródło przepisu-White Plate

piątek, 15 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/15 13:05:49
Wygląda wspaniale! Serniki to moje ulubione ciasta :) Koniecznie muszę wypróbować :)
-
2013/11/15 15:13:36
Zachwycający, idealnie gładki... Pyszny musiał być :)
-
2013/11/15 20:19:02
Idealny dla mnie, idealny!
-
2013/11/15 22:04:33
Piękny :) Ja przymierzam się do sernika kajmakowego już dłuższy czas, ale właśnie boję się, że będzie dla mnie za słodki, za mdły....sama nie wiem w sumie czego się obawiam. Gdyby ktoś tak przesłał mi kawałek do spróbowania, wiedziałabym, czy warto się skusić :)
-
2013/11/15 22:45:43
sam widok sprawia, że pragnie się takiego kawałka :) chyba ten sernik będzie śnił mi się po nocach, dopóki go nie zrobię :)
-
2013/11/17 18:40:48
Gość: Hanna-Dziękuję i zapraszam do spróbowania:)

gin86-Dokładnie, pyszniutki był:)

Gość: Angie-dzięki:)

wedelka-Gdyby dało radę to przesłałabym kawałek. Jeśli boisz się, że będzie za słodki to posmaruj mniejszą ilośćią masy na górze, bo sama masa serowa nie jest przesadnie słodka. Mozna użyć do posypania samych solonych orzeszków co również zrównoważy słodyć kajmaku:)

Gość: kuchcikOla-to nic tylko robić!:)
-
2013/11/18 10:13:56
Cudny ten sernik Ci wyszedł! Muszę powiedzieć, że mój tata byłby zachwycony ;)
-
2013/11/20 11:03:07
Wygląda przepysznie! Właśnie kolekcjonuję przepisy, które wykonam na święta i na pewno wykonam ten sernik. Przepis jest trochę trudny, ale mam nadzieję, że sobie poradzę. A i jeszcze mam pytanie, czy lepiej upiec go w piekarniku elektrycznym czy gazowym? Pozdrawiam serdecznie
-
2013/11/21 11:36:50
Jestem pewna, ze sobie poradzisz- przepis nie jest taki trudny:) ja pieke w piekarniku elektrycznym, opcja- gora- dol. Cale wieki nie pieklam sernika w gazowym, ale nie powinno byc raczej problemu, moze dalabym troche nizsza temperature-170 . Powodzenia i pozdrawiam:)
-
Gość: Coolmaggie, *.sta.asta-net.com.pl
2014/01/08 23:53:10
A którą stroną folii przykryć ciasto? :-)
-
2014/01/09 00:05:02
yyyyy... obojetnie:)
-
Gość: rangila, 88.199.105.*
2014/10/09 15:29:12
Mój spód po 10 minutach był mocnooo przypieczony. Boję się, że po 45 minutach w piekarniku będzie całkiem przypalony ;-( Użyłam tortownicy 22 cm ale piekłam w 180 st.C bez termoobiegu.
-
2014/10/09 15:57:57
To jeszcze mi sie nie przytrafilo... Moze pieczenie w niskiej kapieli wodnej uchroni spod przed mocniejszym spieczeniem? Lub jesli masz opcje pieczenia gora-dol to wylaczylambym w polowie pieczenia dolna grzalke. Trzymam kciuki, zeby sie nie przypalilo:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi