Blog > Komentarze do wpisu

Piernik Staropolski, dojrzewający. Robimy?

To już ostatni dzwonek na nastawienie piernika staropolskiego, dojrzewającego.  W zeszłym roku robiłam go po raz pierwszy i byłam zachwycona. Mimo, że z podanego przepisu wychodzi naprawdę olbrzymia porcja, to  piernik zniknął bardzo szybko. Jeśli obawiacie się jednak, że ciasta będzie za dużo, gotowy piernik, pięknie ozdobiony będzie świetnym prezentem dla rodziny czy znajomych. Przepis można wykorzystać również do przygotowania pierniczków. Plusem tego piernika jest również to, że piecze się go kilka dni przed świętami- dzięki temu mamy jedno ciasto mniej do przygotowywania tuż przez Bożym Narodzeniem.  Polecam i zachęcam!

piernik staropolski, dojrzewający

Składniki na 3 duże blaty:

500g miodu
2 szklanki cukru
250g masła
1kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 – 3torebki dobrej przyprawy do piernika ( dałam razem 60g)

Przygotowanie:

Miód, cukier i masło podgrzewać  na średnim ogniu, aż mieszanka będzie gorąca( ale nie doprowadzić do zagotowania). Co jakiś czas mieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Mąkę wymieszać z przyprawami i solą w bardzo dużej misce. Do mąki wlać letni miód( lub odwrotnie do miodu wsypać mąkę, nie powinno to robić różnicy), wbić jajka i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką( można poprosić o pomoc silniejszą rękę, bo porcja jest duża;) Wyrobione ciasto przełożyć do miski lub garnka*. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce( u mnie lodówka) na 5-6 tygodni. Ciasto podczas leżakowania bardzo zgęstnieje i będzie nadawało się do wałkowania.

*moja rada- garnek lub miskę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą, znacznie ułatwi to wyjęcie ciasta do wałkowania

Pieczenie ciasta:

Piernik  należy upiec 3-4 dni przed świętami, aby zmiękł.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Blaszkę 30x 40 cm posmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części*. Każdą część rozwałkować na grubość około 0,5 cm w razie konieczności podsypując mąką. Każdy blat piec przez około 20 minut.

Wystudzone blaty przełożyć np. powidłami śliwkowymi, marcepanem, masą czekoladową lub nugatem. Gotowy piernik przykryć papierem do pieczenia, równomiernie obciążyć i odstawić w chłodne miejsce do skruszenia. Przed podaniem ciasto można polukrować, oblać czekoladą lub udekorować marcepanem.

Smacznego!

Przepis podpatrzony u Słodkiej Babeczki. Pochodzi z książki" W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" M. Lemnis i H. Vitry

*można również upiec 3 blaty w mniejszej blaszce a z pozostałej części zrobić pierniczki:)

piernik staropolski dojrzewajacy

piernik staropolski dojrzewajacy

piernik staropolski dojrzewajacy

niedziela, 17 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/17 13:48:05
właśnie zabieram się do roboty, co by do wigilli dojrzał ;)
-
2013/11/17 16:44:42
Myślę o tym, by zrobić taki piernik!
-
2013/11/17 18:35:46
Gość: jula-akurat idealny czas:)

mikimama- to nic tylko trzeba się zabrać za robienie:)Duzo roboty przy nim nie ma a efekt jest świetny!
-
2013/11/18 10:13:24
Ja też już coraz intensywniej o tym myślę :) Kto wie może dołączę do Ciebie i skorzystam z Twojego przepisu :)
-
2013/11/20 16:16:21
Kurcze, a ja się zawsze tak męczę, żeby wydobyć to ciasto z miski! Jesteś genialna!!
-
2013/11/20 17:42:52
Gość: Magda C- polecam bo warto:)
slodka.babeczka- :)
-
Gość: Syli, *.adsl.inetia.pl
2013/11/25 17:50:36
Mam pytanie czy konieczne jest leżakowanie ciasta 5-6 tygodni? jeśli zrobię je dzisiaj to będzie dojrzewało ok 3 tygodni - czy to wystarczy?
-
2013/11/25 18:15:10
Powinno być ok:) ja w zeszłym roku robiłam go niecałe 4 tygonie przed swietami i smakował świetnie!:)
-
Gość: Mi, *.dynamic.chello.pl
2013/12/01 12:56:13
Jest to piernik z ksiażki "W Staropolskiej KUchni" Lemnis/Vitry i warto to zaznaczyć
-
2013/12/01 19:45:59
Dziękuję bardzo za informację zaraz dopiszę.
-
Gość: ankaran, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/12/15 08:25:06
Ciasto jest rewelacyjne! U mnie stało raptem miesiac, może temu też musiałam dodac 0,5 kg mąki żeby w ogóle dało sie rozwałkowac (kleiło sie przeokrutnie, ale nie było rzadkie jak na poczatku). Zrobilam pierniczki. Wyszły cydowne! Idealnie urosły, pieknie wypieczone a ten smak! Bardzo dziekuje za przepis. Od dziś już co roku bede z niego korzystac :)
-
2013/12/16 11:16:29
To świetnie, że ciasto tak zasmakowało:) Ja wczoraj upiekłam połowę na prezenty a w srode będę piekła dla porcję dla nas:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi