Blog > Komentarze do wpisu

Domowa masa marcepanowa

Ten tydzień będzie na blogu  marcepanowy- mam więc nadzieję, że lubicie marcepan.  Zaczynam od podstaw, czyli przepisu na domową masę marcepanową. Przepisów jest wiele, są z surowym jajkiem, alkoholem a nawet takie, co nie mają w składzie migdałów i obok marcepanu nawet stać nie powinny;) Ta masa marcepanowa świetnie nada się do wypieków, można ją również używać do dekoracji ciast lub modelowania ozdób.

domowy marcepan

domowy marcepan

Składniki:

1 szklanka cukru
2 łyżki golden syrup
1/2 szklanki wody
225 g  zmielonych migdałów
220 g cukru pudru
1 kilka kropli aromatu migdałowego

Przygotowanie:

W niedużym garnuszku wymieszać cukier, wodę i golden syrup. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż mieszanka osiągnie temperaturę 1180C( 2350F), czyli tzw. soft ball stage.* Lekko przestudzić.

Zmielone migdały przesiać razem z cukrem pudrem przez sitko. Większe kawałki migdałów, które zostaną na sitku zmielić, np. w młynku do kawy( lub uzupełnić wagę migdałów, drobniejszymi z torebki). Do migdałów z cukrem pudrem wlać gorący syrop, olejek migdałowy i food procesorem lub mikserem zmiksować do otrzymania zwartej kuli. Jeśli masa okaże się zbyt sucha by uformować kulę, dolać o drobinę wody i wyrobić. Gdyby masa była zbyt klejąca- dodać odrobinę cukru pudru. Dowolnie uformować, posmarować równomiernie odrobiną oleju i szczelnie owinąć folią spożywczą( ja zawsze stosuję dwie warstwy folii)

Masa marcepanowa z czasem będzie robiła się coraz twardsza i mniej elastyczna, dlatego do np. pokrycia ciasta najlepiej użyć ją gdy jest jeszcze dość świeża i łatwiej się rozwałkowuje bez pęknięć.

Przechowywać około miesiąca.

Smacznego :)

* soft ball stage - syrop można również przygotować bez termometru cukierniczego; mała kropla syropu opuszczona do lodowatej wody będzie na tyle elastyczna, że można ją uformować palcami.

domowy marcepan

Źródło

A słynne soft ball stage wygląda tak:

soft ball stage

poniedziałek, 25 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/25 10:48:44
Ja też zrobię, tak jak w ubiegłym roku...
-
2013/11/25 12:43:02
Jejku podziwiam za chęci. Ja marce[panu tak rzadko używam, że zawsze kupuję, ale może kiedyś się wezmę za niego. Dlatego zapisuję Twój przepis :)
-
2013/11/25 13:45:23
już niedługo przyjdzie czas i też będę robić. ale mam trochę inny przepis ;)
-
2013/11/25 17:11:16
Już tyle razy zabierałam się za 'swojski' marcepan... no muszę w końcu go zrobić.
Smakowity kawał:)
-
2013/11/25 22:19:13
a czymże jest golden syrup?
*nie wiem czy poprawnie napisałam ;)
-
2013/11/25 22:49:24
Golden syrup to taki gesty syrop cukrowy,o zlotym kolorze i slodkim lekko karmelowym smaku. W internecie dostepne sa przepisy na domowy syrop a w tym przepisie mozna go zastapic sztucznym miodem lub nawet ostatecznie naturalnym miodem , chociaz zmieni to troche smak.
-
2013/11/26 12:23:10
Ostatnio bardzo polubiłam marcepan, więc już nie mogę doczekać się przepisów z nim w roli głównej :) Dziękuję za przepis na domową masę, może odważę się spróbować :)
-
2013/11/26 16:53:11
Bardzo interesujący wpis oraz cały blog. Chyba zacznę częściej tutaj wpadać ;)
-
2013/11/26 18:36:19
Gość: Magda C-w takim razie polecam jutro torcik...

astroastro- dziekuję i zapraszam:)
-
2013/11/26 21:22:42
Przepis bardzo fajny. Z pewnością będę musiał go spróbować w swojej restauracji.
-
2013/11/26 22:14:10
Fajny przepis. Gdzie można kupić taki termometr ?
-
2013/11/27 15:23:28
Fantastyczny przepis. Właśnie kupiłam gotowy marcepan, ale zapisze przepis do wykorzystania na później. Z pewnością zrobię :)
-
2013/11/27 16:29:35
Gość: Kuchnia u Krysi- mam nadzieję, że sie kiedyś przyda:)
-
Gość: Nadrosia -wierna fanka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 14:56:33
A może ma Pani jakiś ciekawy przepis na masę do ciasteczek na bazie marcepanu? uwielbiam jego smak :) a także chciałam zapytać,co Pani sądzi o przepisach Pana Pawła,ze strony Kuchnia Lidla?
-
2013/11/29 00:04:56
Świetny przepis, na święta jak znalazł
-
2013/12/02 10:53:01
Gość: Nadrosia - niestety dobrego przepisu na ciasteczka marcepanowe jeszcze nie zanlazłam, te które do tej pory robiłam, albo smakowo mi nie odpowiadały, albo zupełnie nie trzymały kształtu. Jak coś fajnego znajdę to opublikuję:) A przepisów z tej strony nigdy nie testowałam więc ciężko mi coś o nich powiedzieć poza tym, że wyglądają apetycznie:)Pozdrawiam:)

Gość: Thor-Is-dzięki:)
-
Gość: gajzo, *.dynamic.chello.pl
2013/12/07 00:02:02
już wiem kto wykupił wszystkie foremki z ikea :P
PS cudne zdjęcia :), ślinianki pracują na pełnych obrotach...
-
2014/05/24 20:37:38
Kurcze, chyba spróbuję. Mój brat strasznie się nakręcił na robienie figurek marcepanowych i myślę, że to dobry pretekst do nauczenia się czegoś nowego :)
-
Gość: Paula, *.itcomp.pl
2014/11/07 12:32:43
Czy można pominąć golden syrup czy jest to składnik obowiązkowy?
-
2014/11/07 12:40:06
Bez golden syropu marcepan bedzie mniej elastyczny i moze szybciej sie kruszyc. W ostatecznosci zastapilabym go plynnym miodem albo sztucznym miodem



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi