Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka anyżowe, przepis II

Obiecany wczoraj drugi sposób przygotowania anyżków. Ciasteczka z obu przepisów( pierwszy do zobaczenia TU) smakują prawie identycznie, te anyżki mają troszeczkę bardziej napowietrzoną strukturę. Polecam:)

anyżki- ciasteczka anyżowe II

anyżki- ciasteczka anyżowe II

anyżki- ciasteczka anyżowe II

anyżki- ciasteczka anyżowe II

Składniki:

2 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka zmielonego anyżu

Przygotowanie:

Gładką, dużą blachę* wyłożyć matą silikonową lub papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać razem z anyżem. Jajka wymieszać z cukrem i ubijać na średnich obrotach około 20-30 minut( ważne!). Powoli dodawać niewielkimi partiami mąkę i dalej miksować przez około 5 minut. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wyciskać na przygotowaną blachę średniej wielkości kleksy. Pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej, aby przeschły.

Następnego dnia piec 12-13 min,ut w temperaturze 1600C. Czas pieczenia może się różnić, w zależności od wielkości ciastek i piekarnika, najlepiej obserwować je i gdy falbanka zacznie nabierać lekko złotawego koloru- wyjąć. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

*potrzebna będzie więcej niż jedna blaszka, ale ciastka można wycisnąć na matę/papier, odczekać aby wyschły i przenieść delikatnie razem z papierem na blaszkę, gdy będzie wolna.

anyżki- ciasteczka anyżowe II

Inspiracja

środa, 13 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/13 14:55:00
Ale wspaniałe! Uwielbiam anyżki! Musze koniecznie wypróbować twój przepis, bo nigdy ich nie robiłam :)
-
2013/11/13 15:44:59
o matko domowe. super.
-
2013/11/14 18:04:39
O rany! Jakie cudowne! Koniecznie muszę takie przygotować tylko jak wytrzymać półgodzinne miksowanie?
-
2013/11/17 18:44:58
vegazone- nie są trudne a do tego super smakują, polecam:)
bernadeta75- dzięki:)
Gość: Magda C- nie jest tak źle, ja dałam radę( bo nie chciało mi się stacjonarnego wyciągać;)
-
2013/11/18 16:32:42
Zatem postanowione - w weekend na pewno je wykonam. Jakiego użyłaś cukru? Może być kryształ czy lepiej puder jak do bezy?
-
2013/11/21 11:39:45
Zwykly cukier krysztal, jesli masz pod reka to moze byc troche drobniejszy, ale zdecydowanie krysztal. Udanego pieczenia:)
-
Gość: MrsBaffe, *.adsl.inetia.pl
2013/11/28 14:35:17
A jak długo można je przechowywać? Gdybym chciała upiec na Święta, to kiedy najlepiej?
A z upływem czasu - miękną jak pierniczki, czy wysychają i twardnieją?
-
2013/11/28 15:13:21
Wydaje mi sie, ze mozna je dosc dlugo przechowywac, u mnie ostatnie sztuki staly tydzien i smakowaly rownie dobrze. Miekna jesli nie sa szczelnie zamkniete- w puszce miekna znacznie wolniej. Upeklabym je spokojnie 5-6 dni przed swietami.
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2013/11/29 22:52:48
chciałam sie zapytac , czy te ciasteczka muszą leżec potem w zamknietym opakowaniu zeby zmiekly ..jak tak to jak dlugo ??
-
2013/12/01 19:52:13
Aby zmiękły to zostawiłabym je raczej wystawione na talerzyku, a jak szybko zmiękną zależy głównie od wilgoci w powietrzu:) Zamknięte w pojemniku przechowywałabym tydzień a nawet zaryzykowałabym dwa:)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/12/04 14:43:42
co robić żeby chmurka wyszła równo ??:) Wystarczy je suszyć ok 6 h ??
-
2013/12/04 19:40:37
Rowno to znaczy jak?:) jesli nie ma byc cypka od wyciskania - mozna wilgotnym palcem lekko go docisnac. Ciasteczka powinny w czasie pieczenia sie lekko rozplynac i wyrownac. Ja nie wyrownywalam anyzkow w zaden sposob. A suszenie 6 h powinno wystarczyc o ile w pomieszczenie nie jest bardzo wilgotno.
-
Gość: rybka, *.polineo.pl
2013/12/12 21:21:01
właśnie je zrobiłam i wyszły mi bardzo gęste,z trudem je wyciskałam na blachę :( na razie się suszą ,zobaczymy jutro
-
2013/12/12 22:07:25
moja masa byla rozwniez gesta, wyciskalam duza gladka koncowka(1,5-2 cm srednicy) Mam nadzieje,ze beda smakowac!:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi