Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka anyżowe- Anyżki

Anyżki- prawie już o nich zapomniałam, ale kiedy robiłam przedświąteczną inspekcję przypraw, natknęłam się na anyż i wspomnienia tych ciasteczek natychmiast do mnie wróciły. Kremowo- białe, dość twarde biszkopciki o charakterystycznej falbance i delikatnym aromacie anyżu. Smakują dokładnie tak samo jak kiedyś- najlepiej maczane w gorącej herbacie, albo po kilku dniach, kiedy robią się bardziej miękkie i trochę kleiste.

Znalazłam dwie metody robienia ciasteczek anyżowych, przetestowałam obie i byłam tak samo z nich zadowolona, dlatego zamieszczę obie wersje- będzie do wyboru, do koloru;) Te anyżki mają dość zbite wnętrze. Jutro zapraszam na przepis numer dwa, w którym ciasteczka są trochę bardziej napowietrzone.

ciasteczka anyżowe anyżki

ciasteczka anyżowe- anyżki

ciasteczka anyżowe- anyżki

Składniki: (na około 100 malutkich, około 1,5- 2 cm średnicy, ciasteczek)

3 jajka( osobno żółtka i białka)
250g cukru pudru
250g mąki
1 łyżeczka mielonego anyżu

Przygotowanie:

Dużą gładką blachę* wyłożyć matą silikonową lub papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać przez sitko razem z anyżem. Żółtka utrzeć/ zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z 2-3 łyżkami piany z białek, aby rozluźnić masę. Następnie dodać pozostałą część białek i ostrożnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Do masy jajecznej wsypywać niewielkie porcje mąki( po 1-2 łyżki) i delikatnie, ale dokładnie mieszać. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką lub grubszego woreczka foliowego( w którym należy odciąć końcówkę). Wyciskać okrągłe kleksy- placuszki dowolnej wielkości na przygotowanej blaszce, zachowując odstępy( ciastka odrobinę się rozleją). Odstawić do wyschnięcia, na całą noc, w temperaturze pokojowej- warunek konieczny do pojawienia się charakterystycznej falbanki.

Następnego dnia piec w temperaturze 1500C, na środkowej półce piekarnika, przez 12-15 minut. Czas pieczenia może się różnić, w zależności od wielkości ciastek i piekarnika, najlepiej obserwować je i gdy falbanka zacznie nabierać lekko złotawego koloru- wyjąć. Im dłużej będą pieczone tym będą twardsze.

Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, no chyba, że chcemy, aby zmiękły:)

Smacznego:)

Ps.
W takich malutkich ciasteczkach falbanka wychodziła czasami nierówna.

*potrzebna będzie więcej niż jedna blaszka, ale ciastka można wycisnąć na matę/papier, odczekać aby wyschły i przenieść delikatnie razem z papierem na blaszkę, gdy będzie wolna

ciasteczka anyżowe- anyżki

Przepis znaleziony: TU

wtorek, 12 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/12 13:08:47
Wyglądają na takie delikatne i rozpływające się w ustach; )
-
2013/11/12 19:31:04
Wyglądają ślicznie i choć nie lubię anyżu, to może zrobię dla męża:)
Pozdrawiam:)
-
2013/11/12 20:54:07
A ja właśnie szukałam przepisów na wykorzystanie anyżu ;)
-
Gość: justyna, *.play-internet.pl
2013/11/12 22:33:16
Kocham anyżki , dziękuję za przepis :) zrobię je już niedługo :)
-
2013/11/13 14:23:47
Wyglądają trochę jak makaroniki :) Urocze są :)
-
Gość: Ama, *.adsl.inetia.pl
2013/11/13 18:58:22
Anyżki wychodzą mi smaczne, ale bez charakterystycznej "falbanki". Trzymam się ściśle przepisu, pilnuję czasu schnięcia przed pieczeniem, a "falbanki" nadal brak. Co mogę robić źle?
-
2013/11/13 23:55:53
Przyznam, ze mi we wszystkich bez wyjatku wyszla falbanka, chociaz w niektorych nierowna. Zauwazylam, ze w wiekszych sztukach falbanka byla ladniejsza. Ja suszylabym je dluzej o 2-3 godziny. A moze sa troche za cieniutkie? Czytalam, ze niestety pogoda i wilgotnosc powietrza maja duzy wplyw na takie wypieki:/ moze tym sposobem sie uda: caketime.blox.pl/2013/11/Ciastka-anyzowe-przepis-II.html
-
2013/11/14 18:05:39
Lepszy sposób dla mnie - muszę koniecznie spróbować je zrobić! Piękne anyżki, domowe... cudowne!
-
2013/11/17 18:48:18
Gość: Angie-rozpływają się w ustach,ale po upieczeniu są dość twarde.
slodka.babeczka- dobrze ma z Tobą mąż:)
aguzja- to akurat się przyda:)
Gość: justyna-mam nadzieję, że będą smakować!:)
gin86- prawda, że podobne. Szkoda tylko, że w makaronikach tak falbanka mi ladnie nie wyrasta:)
-
2013/12/10 10:37:28
Mniam mniam - smakowicie to wygląda!
-
Gość: Anna, *.edica.pl
2014/12/04 15:25:00
Zamierzam je w tym roku upiec, nigdy nie jadłam anyżków, więc to dla mnie będzie prawdziwy eksperyment. :-) Pytanie tylko brzmi, jak długo zachowują one swoją świeżość? Szukam ciastek, które można upiec jak najwcześniej przed świętami, żeby nie zostawiać sobie roboty na ostatnią chwilę. ;-) Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/12/04 15:59:39
Anyżki raczej są twardawo- chrupiące, dopiero po jakimś czasie w wilgotniejszym środowisku robią się trochę bardziej miękkie. Można je spokojnie teraz upiec i trzymać do świąt w puszce lub pojemniku. Mam nadzieję, że będą smakować:)
-
Gość: Lil, *.range86-190.btcentralplus.com
2016/07/27 13:19:49
Popraw blad. 1500C
-
2016/09/13 15:25:15
Ja w swojej przegladarce mam dobrze 150 i male 0 jako stopnie.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi