Blog > Komentarze do wpisu

Blok waniliowy- luksusowy.

Blok waniliowy- luksusowy. A co jest w nim takiego luksusowego? A mianowicie dodatki: orzechy pecan, nerkowce, suszona żurawina i morele oraz migdały.  Wszystkie bakalie  zatopione w kremowej, słodkiej masie z mleka w proszku.  Przyznam, że ta wersja smakowała mi chyba bardziej od klasycznej, kakaowej.  Słodka, biała cegiełka w dodatku pięknie wygląda i znam kilka osób, które bardzo ucieszyły by się z takiego prezentu:)

blok waniliowy- luksusowy

blok waniliowy- luksusowy

blok waniliowy- luksusowy

Składniki( na keksówkę około 25x 12cm)

300g mleka w proszku
100-150g cukru( w zależności jak słodką masę chcemy)
3 łyżeczki cukru waniliowego
110g masła
3/4 szklanki wody

70g suszonej żurawiny
70g orzechów pecan
30-40g orzechów nerkowca
100g suszonych moreli
30g słupków migdałowych( lub migdałów bez skórek, posiekanych)
20g ryżu preparowanego( opcjonalnie)

Dodatkowo: garść orzechów pecan( lub włoskich) i żurawiny do ułożenia na dnie, płatki migdałowe do posypania na górze bloku( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Keksówkę wyłożyć folią spożywcza,  końce zostawić dłuższe, aby łatwo można za nie wyciągnąć blok. Na folię wysypać dodatkowe bakalie: żurawinę i orzechy pokrojone w ćwiartki.

Bakalie pokroić na średniej wielkości kawałki. Wymieszać z mlekiem w proszku. Masło, cukier, cukier waniliowy i wodę wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Odstawić, aby przestygło.

Letnią mieszankę wlać do mleka z bakaliami i szybko, dokładnie wymieszać (uwaga- masa szybko gęstnieje!). Gotową masę przełożyć do przygotowanej foremki. Górę posypać płatkami migdałowymi. Wystające krańce folii założyć na górę bloku i całość dość mocno docisnąć, aby pozbyć się ewentualnych pustych miejsc w bloku. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Smacznego:)

blok waniliowy- luksusowy

Źródło

piątek, 22 listopada 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/11/22 10:09:58
Moje dzieciaki by oszalały, gdybym taki bloczek zrobiła...
-
Gość: jolka, *.37.139.133.inquad.biz
2013/11/22 10:38:24
super. Czy może być mleko w proszku granulowane?
-
2013/11/22 11:04:46
Obledny! Az slinka leci na sam widok :)
-
2013/11/22 12:39:32
Pamietam takie cuda z odleglego dziecinstwa...
Oj, zebym tylko miala gdzie mleko w proszku kupic...
:)
-
2013/11/22 12:54:56
Wow! Ile smakowitych dodatków :) Bosko wygląda :)Lubię białą wersję bloku, ale jednak chyba ta z kakao mocniej się wkradła w moje serce :)
-
2013/11/22 14:16:06
Wow wygląda rewelacyjnie
-
2013/11/22 15:27:18
mikimama - to nic tylko robić:)

Gość: jolka- o kurcze to mnie zagięłaś:/ u mnie jest tylko jeden rodzaj mleka... ja bym zaryzykowała( może z połowy porcji) jeśli granulki są duże to zmieliłabym je lub roztarła łyżką:)

majazteca, jola8000 - dzięki:)

kasia.koczwara- a w jakim kraju nie możesz go dostać?

wedelka - u mnie za kakaowym szaleje mój mąż:)
-
2013/11/22 21:02:37
Wygląda bajecznie, tak zimowo :)
-
Gość: kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/22 21:12:40
imponująco wyglada, zapragnęłam go zjeść :D

Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
-
Gość: Anka, *.itcomp.pl
2013/11/22 21:30:53
Uwielbiam wszystko co jest zrobione z mleka w proszku.
Za to nie lubię suszonych owoców, czy z samymi orzechami też może być???
-
2013/11/22 21:46:39
Pewnie,ze moze byc bez owocow, tylko wowczas dodalabym wiecej orzechow i migdalow:)
-
2013/11/23 00:01:22
Piękny jest! Aż nie mogę się napatrzeć.
-
2013/11/23 14:05:02
Nie no teraz to przesadziłaś... ten blok wygląda - zaje****! Rany, idealny na rozpustę świąteczną i dodatkowe kilogramy, ale... nie no jest genialny ten przepis, kradnę!
-
2013/11/24 11:20:45
Cudny!
-
Gość: Westowydom, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/11/24 20:03:45
Oj wiele osób by się ucieszyło :-)
-
2013/11/25 17:13:06
Mam obawy, że gdybym zrobiła to cudo, to siłą by mnie od niego nie odciągnięto... :)
Pozdrawiam!
-
2013/11/25 23:20:10
Nawet szlachecki, powiedziałabym :D



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi