Blog > Komentarze do wpisu

Magiczny sernik z owocami

Magiczny sernik- tak nazwał to ciasto jeden z gości, kiedy dowiedział się, że nie ma w nim ani odrobiny twarogu:) Wypiek doskonale pewnie wszystkim znany pod nazwą Styropian lub Śmietanowiec. To moje najsmaczniejsze odkrycie ostatnich miesięcy, żałuję, że nie zdecydowałam się wypróbować tego przepisu wcześniej. Jestem nim totalnie zachwycona, głównym składnikiem jest tu kwaśna śmietana, ale po upieczeniu ciasto smakuje zupełnie jak mięciutki, wilgotny sernik. Mówię Wam -Magia;) Styropian nie jest pracochłonny i świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezy- bo wychodzi duża blaszka:)

magiczny sernik, styropian, śmietanowiec

magiczny sernik, styropian, śmietanowiec

magiczny sernik, styropian, śmietanowiec

Składniki:

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i  cukrem waniliowym. Dodać masło i posiekać nożem lub rozdrobnić w dłoniach, do powstania kruszonki( można to również wykonać w malakserze/ food procesorze). Następnie wlać żółtka i szybko zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części( jedną trochę większą- na dno i mniejszą- na górę) owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce na 3 godziny lub dłużej( można je również przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić).

Masa śmietanowa:

5 białek, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru
1200g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

dodatkowo:
400 g  owoców np. brzoskwiń z puszki lub wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (rozmrożonych i odsączonych z soku)

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec zacząć dodawać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania, aż powstanie lśniąca, gęsta piana. Do białek przesiewać powoli proszek budyniowy i delikatne mieszać przy pomocy szpatułki. Następnie stopniowo dodawać śmietanę i delikatnie połączyć z masą , aby białka nie opadły.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę o wymiarach 33x 20 cm wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Większą cześć zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na średnich lub grubych oczkach( użyłam food procesora i tarczę ze średnimi oczkami). Jeśli trzecie ciasto ręcznie proponuję zetrzeć je przed przygotowaniem masy serowej! Ciasto rozsypać równomiernie na dno blaszki i lekko docisnąć rękoma. Na przygotowany spód wylać masę śmietankową i wyrównać. Na górze delikatnie ułożyć owoce. Następnie zetrzeć mniejszą część kruchego ciasta i rozsypać na owoce.

Piec około 50-60 minut, ostudzić przy uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

magiczny sernik, styropian, śmietanowiec

Przepis znaleziony TU

piątek, 11 października 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/10/11 11:18:31
Wygląda magicznie :) Zjadłabym kawałek
-
2013/10/11 12:36:09
Bardzo mi odpowiada taka lekkość w tym cieście. Muszę się do niego zabrać. Wygląda niesamowicie na Twoich zdjęciach!
-
2013/10/11 12:36:41
O tak, to ciasto już od dłuższego czasu mnie kusi...
-
2013/10/11 14:13:31
Wygląda bardzo apetycznie:)
-
2013/10/11 15:14:04
Wygląda wspaniale! Już tyle razy o nim myślałam, że chyba w końcu muszę go zrobić!:)
Pozdrawiam:)
-
2013/10/11 16:15:08
Wszystkim, którzy się jeszcze nad tym ciastem zastanawiają- gorąco polecam, nie ma na co czekać, ciasto smakuje lepiej niż niektóre "prawdziwe" serniki:)
-
2013/10/11 19:25:13
Skoro tak zachęcasz to muszę upiec;)
-
Gość: kaja, *.ha.pwr.wroc.pl
2013/10/11 21:04:45
Zamierzam upiec, więc wolę się upewnić, tylko jedna szklanka mąki do ciasta?
Pozdrawiam!
-
2013/10/11 21:31:03
O mamo!! Faktycznie, powinny byc 3 szklanki. Przepraszam najmocniej, tyle razy czytalam ten przepis i nie zauwazylam takiej pomylki! :( juz poprawiam
-
2013/10/11 21:35:54
Jeszcze raz wszystko sprawdzilam i pozostale skladniki sie zgadzaja:)
-
2013/10/11 22:05:47
Najdelikatniejszy sernik, jaki jadłam :) U Ciebie wygląda wspaniale :)
-
2013/10/18 09:38:19
Sernik wygląda genialnie! Koniecznie go wypróbuję na rodzinnym przyjęciu, bo prezentuje się doskonale :)
-
2013/10/19 11:38:13
Twoja opinia zachęciła mnie do zrobienia tego ciasta. Jest przepyszne, nikt nie zgadł, że nie ma w nim sera :D Jakbyś widziała te zdziwione oczy :) Piękne zdjęcia, śliczna zastawa :) Pozdrawiam
-
2013/12/07 19:47:44
Właśnie zrobiłam, jest przepyszny!!!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi