Blog > Komentarze do wpisu

Klasyczne Pecan Pie

Amerykańskie Pecan Pie- jedno z najwspanialszych jesiennych ciast. U nas w domu uwielbiane do granic możliwości. Kruche ciasto wypełnione słodkim, kleistym- jak miękki karmel nadzieniem o aromacie syropu klonowego, w którym zatopione są chrupiące orzeszki pecan. Ciasto ma tylko jedną wadę, jest silnie uzależniające i po jednym kawałku rozglądam się już za kolejnym:) Pecan pie warto wypróbować chociaż raz w życiu! Zapraszam na kawałek:)

http://durszlak.pl/wpisy/2013/10/01/counter

pecan pie przepis

pecan pie przepis

Składniki( na okrągłą foremkę o średnicy 22cm):

Spód:

200g mąki( plus ekstra do podsypywania w razie konieczności)
szczypta soli
1 łyżka cukru
120g schłodzonego masła
1 żółtko
1 i 1/2 łyżki lodowatej wody

Przygotowanie:

Blaszkę do tarty wysmarować niedużą ilością margaryny i obsypać odrobiną mąki( opcjonalnie)

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostki masło i rozdrobnić w dłoniach, rozcierając je z mąką, do powstania kruszonki. Żółtko wymieszać z wodą i wlać do mąki i dość szybko wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli masa będzie za sucha i za twarda dodać trochę więcej wody( wlałam dodatkowo 1i 1/2 łyżki), jeśli za luźna dosypać odrobinę mąki. Ciasto można również przygotować w malakserze/ food procesorze. Masę ukształtować w kulkę i rozwałkować na grubość około 3 milimetrów( jeśli ciaso będzie za miękkie- włożyć owinięte w folię na 10-15 minut do lodówki). Ostrożnie przełożyć do foremki i delikatnie docisnąć do wszelkich załamań w blaszce. Nadmiar ciasta odciąć ostrym nożem i wstawić do lodówki na około 5-7 minut.

Piekarnik nagrzać do 1900C.

 Przygotowane dno tarty przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wypełnić fasolą do pieczenia lub ceramicznymi kuleczkami. Piec około 12-15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 1800C i wyjąć folię/ papier razem z wypełnieniem. Piec kolejne 7-10 minut, aż ciasto nabierze delikatnie złotego  koloru.

W czasie pieczenia spodu, przygotować nadzienie.

Nadzienie:

100g masła
125g ciemnego cukru muscovado( można ew. zastąpić brązowym)
85g syropu klonowego
85g złotego syropu( golden syrup)*
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300g orzechów pecan

Przygotowanie:

Wybrać kilkanaście najładniejszych orzechów do dekoracji, pozostałe posiekać na średniej wielkości kawałki.
W garnuszku umieścić masło, cukier, syrop klonowy i złocisty. Roztopić na niedużym ogniu a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować minutę, bez przerwy mieszając! Odstawić, aby nadzienie przestygło. Jajka roztrzepać z wanilią i wlać do ciepłej masy( ale nie gorącej bo wyjdzie jajecznica;). Dokładnie połączyć. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Nadzienie przelać na podpieczony spód. Udekorować odłożonymi orzechami.

Piec około 30- 40 minut, do momentu, aż nadzienie się zetnie( ciasto "dopiecze" się jeszcze po wyjęciu z piekarnika, jak sernik). Wyjąć z piekarnika. Przełożyć z blachy dopiero, gdy ciasto przestygnie. Pecan pie  doskonale również smakuje podane z lodami!:)

Smacznego!

*trafiłam na bardzo ciemny golden syrup, dlatego moje nadzienie wyszło dość ciemne.

 pecan pie przepis

Przepis z książki: "The Great British Bake Off "(edycja 2012)

czwartek, 03 października 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
Gość: Eliza, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/10/03 13:03:05
Świetne ciacho, ciekawi mnie jego smak, bo brzmi co najmniej intrygująco :)
-
2013/10/03 13:21:05
Imponujące, szkoda, że u nas pekany takie drogie :(
-
2013/10/03 13:32:07
Mniam, poproszę o kawałeczek - no dobra, może o większy kawałek :)
-
2013/10/03 14:17:59
Ciasto jest cudowne. Ubolewam jednak nad faktem, że te orzechy są takie drogie u nas w Polsce.
-
2013/10/03 15:46:21
nie mam pojęcia czym jest Pecan Pie ale na tym zdjęciu z przekrojonym - wygląda świetnie :)
-
2013/10/03 16:34:11
Orzechy pecan można ostatecznie zastąpić lekko podpieczonymi orzechami włoskimi( wtedy będzie to raczej walnut pie;) albo pomieszać je pół na pół. Smak będzie trochę inny, bo jednak orzechy włoskie mają intensywniejszy aromat,ale ogólnie ciasto powinno być równie dobre:) U nas pecan najtańsze też nie są, ale staram się je zawsze kupić jak jest jakaś promocja i trzymać na zapas:)
-
2013/10/03 21:21:35
Moje ulubione orzechy <3
Nawet nie chce myslec jak ta tarta pachnie.. o smaku nie wspominajac :P
Cudowna! Musze wyprobowac <3
-
2013/10/03 21:34:14
Pekany odkryłam niedawno, bardzo lubię to, że są miękkie...
-
2013/10/03 23:45:47
Jestem pewna, że by mi smakowało, a jakos jeszcze nie mialam okazji zrobić, ani spróbować ;) Twoje wyjląda idealnie;)
-
2013/10/06 17:10:28
Od dawna chodzi mi pogłowie, teraz narobiłaś mi jeszcze większego apetytu na nie!:)
Piękne!
Pozdrawiam:)
-
Gość: mimi, *.2-3.cable.virginmedia.com
2013/10/13 12:04:14
z włoskimi wyjdzie bardzo dobre - robię ciasto o nazwie pleban i wlasnie ono z wloskimi jest.
dodam ze pecany sa drogie wszedzie - w UK rowniez;(
-
2013/10/14 11:32:39
no niestety zgadza się, wszędzie pecany mają takie ceny:(
-
2013/10/18 09:47:18
Gdyby nie to, że Pecany kosztują majątek to od razu bym to klasyczne ciasto przygotowała :) Ale zapisuję, bo może wkrótce nadarzy się okazja by zaszaleć :)
-
Gość: Ola, *.olsztyn.vectranet.pl
2015/12/31 13:15:27
Witam.
Mam pytanie odnośnie piekarnika :) Pieczesz z termoobiegiem czy może tylko spód? :)
-
2016/01/03 20:35:43
Gora i spod, bez termoobiegu.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi