Blog > Komentarze do wpisu

Delikatny jabłecznik na serku homogenizowanym ( bez jajek)

Puszyste jabłkowe poduszeczki pachnące cynamonem- idealne na jesień. Jabłecznik dosłownie rozpływa się w ustach a swoją niezwykłą delikatność zawdzięcza dodaniu serka waniliowego. Trochę namieszałam w przepisie bo a to zabrakło mi zwykłej mąki- dodałam orkiszowej, a to pomyliłam cukier i wsypałam zwykły zamiast pudru, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne:) Gorąco polecam!

jebłecznik na serku homogenizowanym

jebłecznik na serku homogenizowanym

Ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki( użyłam pół na pół z mąką orkiszową jasną)
250g masła
200g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru( użyłam zwykłego cukru;)
4 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

7- 8 dużych jabłek      
cynamon
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę około 20x30cm* posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostki masło i rozdrobnić rękoma, rozcierając razem z mąką, do uzyskania kruszonki. Następnie dodać serek homogenizowani i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części( jedną trochę większą).
Większą część rozwałkować i przełożyć na dno blachy( lub dysk ciasta ułożyć w foremce i rękoma rozprowadzić masę na całą blaszkę). Na ciasto wyłożyć połówki jabłek( rozcięciem do dołu), posypać obficie cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża. Piec około 55-60 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem( ja oprószyłam również odrobiną cynamonu).

Smacznego!

*w oryginalnym przepisie użyto formy 25x35- jak dla mnie ciasta jest trochę za mało na tak dużą blaszkę, dla spokoju lepiej wykorzystać trochę mniejszą blaszkę( lub nie wypełniać do końca dużej foremki)

jebłecznik na serku homogenizowanym

Przepis podpatrzony na blogu Gotuję, bo lubię

wtorek, 01 października 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/10/01 10:21:31
Świetna propozycja!
-
2013/10/01 10:39:20
Ciekawy przepis!
-
2013/10/01 10:41:17
malwinkanr1, mikimama - naprawdę fajny jabłecznik i robi się go ekspresowo, bo nie trzeba się bawić w drobne krojenie jabłek:)
-
2013/10/01 11:09:11
Wygląda fantastycznie :)
-
2013/10/01 11:22:43
Ale urocze poduszeczki! Taki jablecznik to radosc nie tylko dla podniebienia ale rowniez dla oczu :)

Pozdrowienia.
-
2013/10/01 11:44:42
Wygląda Bosko ! Widziałam to u Kasi ,od tamtej pory za mną chodzi , zmobilizowałaś mnie do upieczenia tego jabłecznika :) Pozdrawiam !
-
2013/10/01 16:02:20
tradycja w nowoczesnej formie - podoba mi się :)
-
2013/10/01 16:18:15
Pięknie wygląda!
-
2013/10/01 21:31:11
Pięknie Ci wyszło i cieszę się, że smakowało :)
Ściskam!
-
2013/10/01 21:43:44
Piekłam i przyznaję, że ciasto jest pyszne :)
-
2013/10/01 22:10:40
jejku... i ja mam ochotę na upieczenie takiego pampucha z jabłkami :)
-
Gość: Zuza, *.sggw.waw.pl
2013/10/07 08:31:12
zgadzam się - jabłecznik był pyszny :)
-
2013/10/18 10:02:55
O rany jakie uroczy ten jabłecznik! Aż oprzeć się mu nie można! Chyba dzisiaj zaszaleje i zrobię... :)
-
2013/11/20 21:35:52
Wygląda przecudnie!:) Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami:) Pozdrawiam!
-
Gość: , *.devs.futuro.pl
2014/02/01 22:02:11
Dla rozpusty w zagłębienie można dodać wisni z konfitur,ale wtedy nie posypywać cynamonem....
-
2014/02/03 17:52:20
Fajny pomysł:) Ja myślałam o dodaniu w zagłębienia rodzynki:)
-
Gość: Marina40, *.in-addr.arpa.czajen.pl
2014/04/01 14:42:33
Robiłam jest przepyszny ;) p.s. jabłuszka boskopy- polecam świetnie się nadają ;))
-
2014/04/01 16:05:01
dobrze wiedziec, bo ja mam zawsze problem jakie wybrac:)
-
Gość: Miśka, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/10/16 10:06:53
Zrobiłam! I jestem zachwycona smakiem i prostotą wykonania. Najdłużej trwa obranie jabłek i dla mnie to największa rekomendacja jeśli chodzi o czas :))) Pyszne i łatwe.
-
2014/10/16 12:07:54
Świetnie, bardzo się cieszę, że tak się spodobało:)
-
2015/02/02 11:17:40
To ciasto jest jednym z ulubionych w naszej rodzinie, przepis przyniosła kiedyś mama od koleżanki. Od lat je pieczemy i nie możemy się nim znudzić ;) Przepis w Piekarniku wisi już od 2010 roku, ale widzę, że niedawno zyskuje nowe życie i coraz więcej osób się nim cieszy. Polecam!
-
Gość: misiamarysia, *.hsd1.nj.comcast.net
2015/06/18 19:03:39
Nie wiem co robie nie tak ale to ciasto strasznie klei sie do rak i pozniej do walka wiecej maki podsypuje by tak nie bylo.Ale fakt faktem ciasto jest superrr.
-
2015/06/20 18:14:13
Mozliwe, ze zalezy to od uzytego serka, ja dodalabym wiecej maki.Ogolnie z tego co pamietam ciasto jest dosc miekkie i przenosilam je na walku, zeby calkiem sie nie porwalo.
-
Gość: stawiamnamleko, *.brzesko.mm.pl
2015/07/04 14:33:51
Dziś pierwszy raz robiłam i wyszło rewelacyjne! Na pewno będę robiła często, ze względu na to, że mam łakomczuchów w domu :) Jednak mam pytanie: ciasto do przykrycia nie wyszło idealne... Rozwałkowałam z odrobiną mąki, żeby się nie przykleiło, ale wyszło dziwnie... Czym przekładasz ciasto na jabłka?
-
2015/07/07 16:35:27
fajnie,ze smakowalo:) Ciasto mi wyszlo bardzo delikatne i faktycznie ciezko przenosi sie je na jablka, ja robie to albo na walku,albo rozwalkowuje na plastikowej podkladce( takiej prostokatnej z ikea) podsypanej maka i zsuwam pozniej ciasto powoli na jablka.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi