Blog > Komentarze do wpisu

Creme brulee

Kremowa, waniliowa masa ukryta pod warstwą chrupiącego karmelu. Prosty deser a ma w sobie coś wybitnie wciągającego. Kiedy jadłam go pierwszy raz we francuskiej knajpce, przyznam szczerze, że mnie nie zachwycił. Natomiast domowa wersja to już zupełnie inna bajka:) Zachęcam do wypróbowania, nawet jeśli nie macie palnika do brulee- można wówczas ramekiny ustawić  jak najbliżej grillowych grzałek w piekarniku i cały czas obserwując poczekać, aż cukier się skarmelizuje.

Creme brulee

Creme brulee

Creme brulee

Składniki( na 4 mniejsze porcje lub 2 normalne-garnuszki na zdjęciach mają 9x7cm, wysokość 4cm, pojemność 100ml):

2 duże lub 3 małe żółtka
1 laska wanilii
30 g białego drobnego cukru
200ml śmietanki 36% ( użyłam UHT)
cukier do posypania na górze

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1200C

Śmietanę wlać do niedużego garnuszka. Wanilię przeciąć wzdłuż, wydłubać ziarenka i wrzucić do śmietany razem z pozostałą częścią wanilii. Zagotować na niewielkim ogniu.Odstawić na około 5 minut. Wyjąć z masy laskę wanilii.
Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem( jak na kogel mogel). Śmietanę wlewać bardzo powoli, cienkim strumieniem do masy jajecznej, cały czas mieszając. Całość dokładnie połączyć. Przelać przez sitko. Następnie uderzyć miską o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza.  Krem przelać do ramekinów lub innych niedużych naczyń. Jeśli na powierzchni będą jeszcze widoczne bąbelki, przebić je wykałaczką.

Remekiny ustawić w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i zalać do połowy wysokości wrzącą wodą. Całość wstawić do piekarnika i piec 30-45 minut lub dłużej- w zależności od tego jakie naczynie użyjemy.  Creme brulee powinien być zupełnie ścięty. Jeśli środek jeszcze lekko się trzęsie, deser można zostawić w wyjętej z piekarnika blaszce z wodą dodatkowe 10 minut.

Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny. Tuż przed podaniem posypać równomiernie cukrem( ile- zależy jak grubą warstwę karmelu chcemy) i przypiec palnikiem lub w piekarniku z opcją grilla.

Smacznego:)

Creme brulee

Creme brulee

Źródło

piątek, 18 października 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/10/18 11:03:12
Co za piękne zdjęcia, podziwiam i wymiękam, czy ja kiedyś takie zrobię?
-
2013/10/18 11:18:36
Ach, jaki piękny. Szukałam ostatnio przepisu na dobry creme brulee i dzisiaj spadłaś mi z nieba: )
-
2013/10/18 15:00:16
Nie dość, że z pewnością świetnie smakuje to i pięknie zostało podane :)
-
2013/10/18 22:17:18
Uwielbiam... Ten deser ma w sobie coś magicznego, zdecydowanie :)
-
2013/10/25 09:06:27
Wygląda pięknie! Creme brulee zawsze mi się kojarzy z tą słodkością, której nie można się oprzeć :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi