Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Krawe Serce( uwaga drastyczne zdjęcia;)

Ciasto dla osób o mocnych nerwach. Krwawe, hallowenowe serce robi niesamowite wrażenie na gościach. Niektórzy mogą mieć opory przed jego pokrojeniem, ale zapewniam, że w środku kryje się jedynie ciasto zabarwione na czerwono;) Wykonanie jest niezwykle proste a  efekt przerażający...;)

halloween heart cake/ tort  krwawe serce 

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce 

Składniki:

ciasto biszkoptowe lub ucierane o średnicy 20 cm, zabarwione na czerwono
średni słoiczek wiśni w syropie( ewentualnie wiśnie w alkoholu lub kompocie)
krem maślany( z 1/3 lub 1/2 kostki masła) zabarwiony na czerwono
350-400g sugarpaste( lukru plastycznego/ masy cukrowej) zabarwionej na czerwono
2 łyżeczki golden syrup( złotego syropu)w ostateczności może być też miód 
cukier puder do podsypywania i przyklejania
czerwony i niebieski barwnik spożywczy( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wystudzone ciasto przyciąć w kształt przypominający serce( ciasto można lekko nasączyć słodką herbatą lub jeszcze lepiej nalewką wiśniową). Posmarować cienką warstwą czerwonego kremu maślanego. Na górze ułożyć wiśnie( około połowy) z kompotu, aby otrzymać bardziej przerażający efekt na cieście. Całość przykryć pozostałą częścią kremu.

Z masy cukrowej odciąć około 1/3 i owinąć szczelnie folią. Pozostałą część rozwałkować na 3-4 milimetry, podsypując niewielką ilością cukru pudru w razie konieczności. Masę przenieść na przygotowane ciasto, w górnej części ukształtować krótką rurkę- nazwijmy ją tętnicą;) Odciąć nadmiar sugarpaste ciasta i również owinąć folią. Rękoma wygładzić delikatnie boki ciasta, na górze natomiast palcami wyrzeźbić lekkie zagłębienia w sercu.

Odłożoną część lukru plastycznego rozwałkować na 3-4 milimetry i wyciąć 2 części: prostokątną około 2-3 cm szerokości i 5 cm długości-ukształtować ją w lekko rozszerzoną na krańcach krótką rurkę i przykleić z lewej strony serca przy użyciu cukru pudru z odrobiną wody( gęstym lukrem).
Drugą część przyciąć na szerokości 4-5 cm i długości 5-6 cm. Zagiąć około 4 milimetrów masy z prawej i górnej strony do środka. Krańce posmarować odrobiną cukru pudru z wodą. Odwrócić, aby zagięcia były na spodzie, po lewej stronie. Przykleić z prawej strony ciasta, tak, aby kawałek wystawał poza serce- zwinąć delikatnie tę część w kolejną rurkę.
 

krwawe ciasto na halloween przepis

Wiśnie, które nam zostały, odcedzić i zmiksować blenderem do powstania papki. Dodać około 3-4 łyżki soku i 2 łyżeczki złotego syropu. Całość podgrzać w niedużym garnuszku, tylko do rozpuszczenia syropu i połączenia wszystkich składników. Odstawić do ostudzenia. Aby uzyskać bardziej soczysty kolor do masy można dodać czerwony barwnik i odrobinę( dosłownie  muśnięcie) niebieskiego.
Zimnym syropem posmarować przygotowane serce przy pomocy pędzla do ciast, tworząc lśniącą, krwistą powłokę. Część gęstej pulpy włożyć  do powstałych rurek- żył i tętnicy.

Smacznego;)

Ps. Oczywiście ciasto i krem można pozostawić bez barwienia.

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

halloween heart cake/ tort  krwawe serce

Pomysł zaczerpnięty z książki: "SprinkleBakes: Dessert Recipes to Inspire Your Inner Artist" Heather Baird

środa, 23 października 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/10/23 11:21:36
Widziałem ten przepis na zagranicznych stronach. Twoje wykonanie jest świetne, takie krwiste :D
-
2013/10/23 11:37:36
Przerażające ciacho, ale na Halloween świetne!
-
2013/10/23 13:01:04
Masz rację, wygląda przerażająco strasznie! Ale to w tym wypadku chyba raczej komplement:)
Pozdrawiam!
-
2013/10/23 14:09:50
Oooooooo!!!!! :D Genialne! Podoba mi się :D:D
-
2013/10/23 14:44:47
Przerażająco cudowne :)))
-
2013/10/23 14:50:42
Wygląda naprawdę strasznie, obrzydliwie, ale na pewno jest tak dobre, że nie miałabym oporów przez zjedzeniem go :)
-
2013/10/23 16:22:02
Idealny deser dla Hannibala Lectera :)
-
2013/10/23 17:03:27
Mistrzostwo świata !:) Świetny pomysł i niesamowite wykonanie!:)
-
2013/10/23 19:33:01
O jaaaa, no to pojechałaś po bandzie! Genialne i przerażające!
-
2013/10/23 22:40:26
Świetne to jest, już kilka razy się spotykam z tym serduchem :) U Ciebie ładnie opisane jak po kolei zrobić, więć może i ja się skuszę :)
-
2013/10/24 09:21:58
Bardzo realistycznie Ci wyszło!
-
2013/10/24 16:52:11
ostatnio oglądałam jakis program o dziewczynie, która robi tylko takie ciastka. a tu proszę. równie piękne!
-
2013/10/24 21:20:33
Robi wrażenie :)
-
2013/10/24 21:43:32
Wow, robi wrażenie;)
-
2013/10/25 09:24:04
Wow! Szok! Naprawdę można się wystraszyć tego ciasta! Niesamowicie, przerażający widok :)
-
Gość: Magda, *.2-1.cable.virginm.net
2013/10/26 22:12:47
www.youtube.com/watch?v=rYcrLuXf4bU coś na temat krwawego serca :)
-
2013/10/27 13:29:23
Faaajne:) Założę się, że moje dzieci nie odważyłyby się skosztować, hi, hi:)
-
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/10/27 18:31:10
mistrzowskie wykonanie, ale ciasto nie wygląda zbyt zachęcająco;)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi