Blog > Komentarze do wpisu

Tort marchewkowy

Tort trochę inny, bo marchewkowy. Mała odmiana od bardzo słodkich, klasycznych biszkoptowych tortów. Wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasów, pełne orzechów, przełożone kremem wykonanym na serku typu philadephia. Wiem, że niektórzy nie mogą się przełamać do używania tego lekko słonego serka do słodkich wypieków, ale naprawdę połączenia ciasta marchewkowego z kremem z philadelphią jest idealne! Płaty tego ciasta doskonale nadają się do krojenia na pół, nie kruszą się i nie łamią. Po dobrym schłodzeniu w lodówce nawet 4 warstwy ładnie się kroiły. Polecam!

tort marchewkowy

tort marchewkowy

Składniki( na jedną formę o średnicy 20cm- czyli na 2 warstwy) *

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki drobno posiekanych,  dobrze odsączonych ananasów( użyłam z puszki)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Przygotowanie:

Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1750C.
W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę oraz przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Dobrze połączyć zawartość obu naczyń. Następnie dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krem( do przełożenia 2 warstw)

300g serka philadelphia
6 łyżek masła( w temperaturze pokojowej)
1- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

dodatkowo: 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich( opcjonalnie do dekoracji)

Masło utrzeć mikserem lub ręcznie z serkiem, dodać wanilię i przesiany cukier puder do smaku. Schłodzić 15-20 minut w lodówce.

Całkowicie ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową kremu. Pozostałą część rozsmarować na górze ciasta. Dowolnie udekorować, np. boki oblepić posiekanymi orzechami. Dobrze schłodzić przed podaniem( minimum 2 godziny).

Smacznego!:)

* jeśli chcecie upiec tort 4 warstwowy( jak na zdjęciu), należy upiec 2 blaty ciasta marchewkowego, oraz zwiększyć ilość składników w kremie również x2

tort marchewkowy

Źródło przepisu

czwartek, 19 września 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2013/09/19 10:30:54
Wygląda znakomicie!
-
2013/09/19 10:33:50
Dziękuję:)
-
2013/09/19 11:23:37
Pięknie się prezentuje i pewnie jest pyszny :). Prześliczny, aż szkoda kroić...;)
-
2013/09/19 11:32:25
Super wygląda, uwielbiam takie oryginalne pomysły. Ciekawi mnie bardzo, jak wygląda w środku :)
-
2013/09/19 11:46:15
Uwielbiam ciasto marchewkowe :D
-
2013/09/19 17:42:53
Rany, jak on pięknie wygląda!!
Pozdrawiam ciepło:)
-
2013/09/19 22:42:18
Przepiękny tort.
Musiał smakować obłędnie:)
-
2013/09/20 17:10:43
Bardzo fajny torcik. Ciekawe jak wygląda w środku

Pozdrawiam serdecznie
codojedzenia.pl/przepis-na-ucierane-ciasto-marchewkowe/
-
2013/09/20 17:21:02
Dziękuję ślicznie wszystkim za miłe komentarze:)
Zdjęcia w przekroju nie mam niestety- nie wypadało mi rozcinać tortu, bo nie był dla mnie;) a później już się nic nie załapało na fotografowanie.Środek wyglądał tak jak wygląda na zewnątrz- tylko bez orzeszków na kremie:)
-
2013/09/21 06:08:26
No pięknie to wygląda..

Pozdrawiam :)

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi