Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowo-słodowy z Maltesers wg Nigelli Lawson

Tort dla małych i dużych łasuchów. Sprężyste, czekoladowe ciasto przełożone kremem o bardzo ciekawym smaku napoju słodowego Ovomaltine( lub Horlicks). Przyznam, że jak do kremów maślanych podchodzę z rezerwą, tak ten mogłabym wyjadać prosto z miski. A wszystko przez dodanie napoju słodowego- ten smak ma w sobie coś wciągającego:) Kropkę nad "i" stanowią tu chrupiące Maltesers. Tort jest dość słodki, ale ilość cukru w kremie można zredukować według swoich upodobań. Ciasto polecam, szczególnie fanom Maltesers;)

nigella maltesers cake / tort czekoladowy z maltesers

nigella maltesers cake / tort czekoladowy z maltesers

nigella maltesers cake / tort czekoladowy z maltesers

English version (click here)

Składniki:

Ciasto czekoladowe( na 2 blaty ciasta)*

150g jasnego brązowego cukru
100 g drobnego cukru do wypieków( można zupełnie pominąć)
3 duże jajka( w temperaturze pokojowej)
175ml mleka
150g masła lub margaryny
2 łyżki proszku napoju Horlicks lub Ovomaltine( znane również jako Ovaltine)
175g mąki pszennej
25g kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C.Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia

W niewielkim garnuszku umieścić masło, mleko i 2 łyżeczki proszku Horlicks lub Ovomaltine. Podgrzewać, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca, ale nie gotować. Odstawić na bok.

Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

W oddzielnym naczyniu dość długo ubić jajka z cukrem, aż powstanie bardzo puszysta, ale gęsta, jasna masa. Do ubitych jajek wlewać stopniowo gorące mleko( najlepiej cienka stróżką nie przerywając miksowania). Następnie powoli wsypywać suche składniki. Całość dobrze wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Surowe ciasto rozłożyć równo do przygotowanych foremek. Piec około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem( do przełożenia 2 blatów ciasta)*

250 g masła( w temperaturze pokojowej)
150-250g cukru pudru( w zależności jak słodki krem lubimy)
2 łyżeczki kakao( przesiać przez sitko)
90g  proszku napoju Horlicks lub Ovomaltine
4 łyżki wrzącej wody

dodatkowo: 175g groszków Maltesers( do dekoracji)

Przygotowanie:

Masło utrzeć na puszystą masę z przesianym cukrem pudrem. Dodać kakao i Horlicks lub Ovomaltine i dokładnie zmiksować. Na koniec wlać wrzącą wodę i dobrze połączyć.

Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem. Górę udekorować groszkami Maltesers. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Wyjąć 10 minut przed podaniem, aby masa trochę się ogrzała.

Smacznego:)

*Przepis podany jest na 2 warstwy ciasta, jeśli chcielibyście zrobić 3 warstwy, jak na zdjęciu należy upiec dodatkowy blat ciasta z połowy składników, jak również zwiększyć ilość kremu o połowę. 

**w oryginalnym przepisie kremu jest o połowę mniej, według mnie jak i opinii jakie czytałam, jest go zdecydowanie za mało, dlatego podałam od razu podwojoną ilość

nigella maltesers cake / tort czekoladowy z maltesers

nigella maltesers cake / tort czekoladowy z maltesers

Źródło: "Feast"  Nigella Lawson 

wtorek, 03 września 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
Gość: Fibie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/03 10:30:34
te chorągiewki to robiłaś sama czy kupiłaś?
-
Gość: Aga, *.icpnet.pl
2013/09/03 10:36:31
gdzie dostać taki proszkowany napój słodowy? :)
-
2013/09/03 11:01:46
Gość: Fibie- chorągiewki robiłam sama:)
Gość: Aga- kurcze, nie wiem jak w Polsce z dostępnością Ovomaltine lub Horlicks w sklepach stacjonarnych,ale mozna je dostać na allegro i sklepach internetowych.Ewentualnie znalazłam przepis jak zrobić podobny napój,ale nie wiem jaki jest efekt: www.ehow.com/how_5799293_make-malted-milk-powder.html
Ovomaltine ma bardzo specyficzny smak, trochę jak kawa inka z odrobiną kakao, ale wiadomo to całkowicie nie oddaje oryginalnego smaku
-
2013/09/03 11:25:27
Cudny!
-
2013/09/03 12:01:29
Jaki równiutki! Wygląda smacznie :)
-
2013/09/03 13:22:02
Doskonały!!!
-
2013/09/03 16:11:05
Po prostu IDEALNY ! :)
-
2013/09/03 16:20:56
wygląda ślicznie, gdyby nie dieta rzuciłabym się na monitor
-
2013/09/03 20:10:59
Dla dzieciaków ielka frajda!
-
Gość: Agata, *.dynamic-ra-4.vectranet.pl
2015/12/05 13:26:41
Przepis wzięty z moich wypieków co do joty, a nawet słowem nie wspomniane. Przykre.
-
2015/12/10 00:01:02
Przykre jest to jesli ktos nie czyta dokladnie . Juz sam tytul wskazuje od kogo pochodzi przepis, zrodlo jest rowniez podane pod zdjeciami. Sprawdzilam i na MW zrodlem jest rowniez Nigella. Mam wpisywac oryginalny tekst w jezyku angielskim, zeby udowodnic,ze jest to przepis Nigelli?



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi