Blog > Komentarze do wpisu

Baklava Cheesecake czyli sernik a la Bakława

Bardzo niezwykły sernik inspirowany Bakławą( Baklavą). Złociste ciasto filo skrywa w sobie wilgotny sernik wypełniony masą orzechową, wymieszaną z miodowo- cynamonowym syropem.  Doskonały jesienny sernik z  orzechowo-orientalną nutą. Nie jest wcale taki trudny do wykonania, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać a efekt jest naprawdę rewelacyjny.

sernik bakława/ baklava cheesecake

sernik bakława/ baklava cheesecake

sernik bakława/ baklava cheesecake

English version (click here)

Składniki:

Syrop miodowy

150g cukru
1 szklanka wody
180ml miodu
1/4 łyżeczki cynamonu

W niewielkim garnuszku wymieszać wszystkie składniki poza cynamonem, doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu 20-25 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika i dodać cynamon. Odstawić do ostudzenia.

Masa orzechowa

170g orzechów( ja użyłam 50g laskowych+ 60g włoskich+60g migdałów bez skórek)
3/4 łyżeczki cynamonu
2 szczypty soli

Orzechy podpiec w piekarniku w 1600C około 5-8 minut( każdy rodzaj podpiekałam osobno, z orzechów laskowych po pieczeniu usunęłam skórki). Następnie posiekać je dość drobno, lub zmielić w malakserze/ food procesorze( tu uważać, aby nie zmielić ich na mąkę). Wymieszać z cynamonem i solą, na koniec dodać niepełne 1/2 szklanki syropu miodowego i dokładnie połączyć. Masa ma być gęsta i kleista.

Masa serowa( składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

500g twarogu trzykrotnie mielonego do serników lub serka typu philadephia( sernik z serka philadelphia będzie bardziej kremowy, można je również pomieszać pół na pół,)
250g jogurtu greckiego miodowego lub greckiego naturalnego
3/4 szklanki cukru( 150g )
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Dodatkowo

10-14 płatów ciasta filo
110g masła, rozpuścić
garść orzechów włoskich( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Dno tortownicy( ja użyłam formy o średnicy 18 cm, ale do tej samej ilości składników można również użyć 20cm- sernik będzie niższy) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, aby po zamknięciu blaszki jego krańce wystawały na zewnątrz. Następnie boki oraz dno posmarować odrobiną rozpuszczonego masła.

Połączyć twaróg, jogurt, cukier, sól i wanilię, dodać jajka i dokładnie wymieszać( można użyć malaksera / food procesora).

Na suchej, czystej powierzchni rozłożyć pojedynczy płat ciasta filo i posmarować go z obu stron rozpuszczonym masłem przy pomocy pędzelka( pozostałe płaty ciasta trzymać razem przykryte wilgotną ściereczką, ponieważ ciasto filo ekspresowo wysycha). Złożyć na pół albo po przekątnej na pół, aby rogi się nie pokrywały( próbowałam obie techniki i ciasto złożone po przekątnej lepiej pokrywało i układało się w blaszce). Filo ułożyć w tortownicy, tak aby krańce wystawały za brzegi formy. Czynność powtórzyć z kolejnymi płatami ciasta, aż do zapełnienia tortownicy( ja zużyłam 8 płatów). Ciasto filo, które nam zostało szczelnie owinąć i schować do lodówki. Do przygotowanej w ten sposób blaszki wlać około 1/3 masy serowej i w kilku miejscach łyżką wrzucić masę orzechową. Czynność powtórzyć od wykończenia masy serowej oraz orzechów. Na koniec kawałki ciasta filo wystające ponad blaszkę złożyć na górę sernika.* Jak wyglądał surowy sernik można zobaczyć na moim Instagramie

Piec około 1h - 1h 10 minut**, aż boki będą ścięte, ale sam środek przy poruszeniu blaszką będzie się jeszcze trząść jak galaretka:)  Po tym czasie pozostałe kawałki filo( u mnie 2 płaty) posmarować masłem, niedbale ułożyć na górze sernika, polać kilkoma łyżeczkami syropu miodowego i posypać garścią grubo posiekanych orzechów włoskich. Piec kolejne 10-15 minut do lekkiego zazłocenia dodanych płatów ciasta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić w lodówce( najlepiej całą noc). Przed podaniem obficie polać syropem. Syrop, który pozostanie przelać do sosjerki i podać razem z sernikiem.

Smacznego:)

*Układanie płatów ciasta i wypełnianie ich masą serową należy wykonać dość szybko, inaczej kawałki filo wystające ponad blaszkę zaschną i nie będzie można ich złożyć do środka sernika.
**jeśli pieczemy w większej foremce, sernik będzie niższy i będzie się piec trochę krócej

sernik bakława/ baklava cheesecake

sernik bakława/ baklava cheesecake

Źródła inspiracji: TU i TU

poniedziałek, 23 września 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/09/23 10:42:33
Jesteś czarodziejką!
-
2013/09/23 11:01:35
Swietny pomysl na sernik! Wyglada wprost przepieknie. Juz czuje jak pysznie chrupie i rozplywa sie w ustach...jestem zachwycona :)

Pozdrowienia.
-
2013/09/23 11:23:33
Wspaniale wyszedł! Za mną też chodził on od dłuższego czasu, ale jakoś jeszcze się nie zebrałem do jego przygotowania. Teraz chyba nie mam wyboru, muszę zrobić. :)
-
2013/09/23 11:42:34
ciekawy serniczek.wrzucam do zakładek. Uwielbiam baklave :)
-
2013/09/23 12:08:40
o matko jaki piękny! Genialny pomysł !
-
2013/09/23 12:08:48
Genialne, przepiękne!
-
2013/09/23 13:56:44
Jakie to cudowne<3
-
2013/09/23 16:07:11
zjawiskowy sernik !
-
2013/09/23 16:31:02
mikimama,majazteca,estyka, Gość: Patyska, Gość: Angie,Gość: ankawell- dziękuję bardzo:)
Gość: My man kitchen- mi trochę też zabrało zanim się za niego zabrałam, a okazało się, że wcale nie jest taki trudny:)
magdadajnowska - o to zdecydowanie powinien Ci smakować:)
-
2013/09/23 16:56:18
Napiszę tylko: łał! Koniecznie muszę taki zrobić :)
-
2013/09/23 22:28:41
Musi smakować obłędnie;)
-
2013/09/23 22:38:26
Bardzo fajny pomysł :)
-
2013/09/24 17:25:00
O matko, jaki on jest piękny!!! Ale gdzie ja u siebie ciasto filo znajdę:( Muszę poszukać, koniecznie...
-
2013/09/26 11:35:39
slodka.babeczka -no niestety tu Ci nie pomogę,ale nie sądziłam, że są problemy w Polsce z kupnem ciasta filo?!
-
2013/09/27 22:36:30
O rany! Jaki piękny sernik! Wow jestem pod mega wrażeniem!
-
Gość: Cindy, *.hsd1.ga.comcast.net
2013/10/24 06:08:57
I made this for my fiance's birthday and he loved it! I followed your recipe with the exception of replacing part of the sugar with honey in the cheesecake. I have never worked with phyllo, but it was pretty easy. You're right, though. You MUST keep the sheets covered with a damp cloth. Thank you so much for sharing! Two wonderful desserts became one AMAZING dessert.
-
2013/10/25 18:07:11
I'm really glad that you like it!:)
-
Gość: Ola, *.adsl.inetia.pl
2013/12/26 13:11:51
Zrobiłam ten sernik na święta. Jestem zachwycona! Zrobienie zajęło mi dużo czasu, ale sama wykonałam ciasto filo. Nie dość że pięknie wygląda to jeszcze niesamowicie smakuje.
-
2015/03/11 15:30:20
oj coś czuję, że ,u się nie oprę :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi