Blog > Komentarze do wpisu

Tarta malinowa na wytrawnie czekoladowym spodzie

Tarta o bardzo nietypowym spodzie- jest on kruchutki i tak mocno czekoladowy, że aż prawie wytrawny. Wiem, że pewnie nie wszystkim będzie on smakować, ale dla mnie to zdecydowany hit. Tarta wypełniona jest prostym, lekkim kremem na bazie jogurtu i serka mascarpone oraz słodkimi malinami. Mocno czekoladowy spód doskonale kontrastuje z delikatnym i kremowym, owocowym nadzieniem. Nam ciasto bardzo smakowało, mam nadzieję, że znajdzie grono fanów:)

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

Składniki( na okrągłą blaszkę o średnicy 20cm):

150g mąki
50g kakao do pieczenia*
20g orzechów lub migdałów bardzo drobno zmielonych
1/4 łyżeczki soli
3-4 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła pokrojonego w kostki
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki zimnej wody

*spód jest naprawdę mało słodki i intensywnie kakaowy, jeśli ktoś woli, może dodać 180g mąki, 30g kakao i np. 8-10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Blaszkę wysmarować masłem lub margaryną i obsypać odrobiną mąki.

Mąkę przesiać przez sitko razem z kakao i cukrem pudrem, wsypać mielone orzechy oraz sól, wszystko wymieszać. Dodać pokrojone masło i palcami rozdrabniać je razem z mąką, aż do powstania masy przypominającej kruszonkę( można również zrobić to w malakserze/ food procesorze). Następnie wbić jajko, wlać sok z cytryny i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli masa byłaby zbyt sucha- dodawać po jednej łyżce zimnej wody. Ciasto( gdyby było za miękkie wstawić najpierw do zamrażarki na 10 minut) rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów i delikatnie przełożyć do przygotowanej blaszki. Nadmiar obciąć ostrym nożem( ja z resztek upiekłam kilka ciasteczek:) Dno tarty ponakłuwać widelcem i  wstawić do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 1700C.

Schłodzoną tartę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać na nią fasolę/ ceramiczne kulki do pieczenia i piec 20 minut. Po tym czasie usunąć papier razem z obciążeniem i dalej piec około 10 minut. Upieczony spód tarty całkowicie ostudzić.

Nadzienie:

200g dobrej jakości jogurtu malinowego( w temperaturze pokojowej)
250g serka mascarpone( w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki żelatyny
około 400g malin

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody( około 2-3 łyżek), przestudzić. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone. 2-3 łyżeczki kremu dodać do żelatyny, wymieszać a następnie wlać do pozostałej części kremu malinowego, dobrze połączyć. Dodać 1/3 malin, pokrojonych na pół.
Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem z malinami i udekorować pozostałymi owocami. Schłodzić minimum 2-3 godziny w lodówce.

Smacznego:)

Tarta jogurtowo malinowa na czekoladowym spodzie

ps. po dobrym schłodzeniu krem ładnie sztywnieje, ja niestety byłam niecierpliwa i zdjęcia robiłam już po godzinie chłodzenia:)

 

 

poniedziałek, 19 sierpnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/08/19 11:18:43
Wygląda fantastycznie i na pewno tez tak smakuje. Myslę że się skuszę. Czy mrożone maliny tez można tu wykorzystać?
-
2013/08/19 11:23:50
Fajna, lekka tarta!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/19 11:37:47
Uwielbiam to połączenie!Czekolada+maliny=pycha!
-
2013/08/19 11:39:07
Gość: Justyna- można wykorzystać mrożone( wcześniej rozmrożone i odsączone z nadmiaru soku) chociaż ułożone na górze nie będą już tak ładnie wyglądać:) Jeśli więcej rozmrożonych malin dodałabyś do kremu to dosypałabym może 1 łyżeczkę żelatyny więcej, na wszelki wypadek.

mikimama - badzo fajna:)
-
2013/08/19 11:39:35
Gość: to tak jak ja:)
-
2013/08/19 12:17:04
Spód jest zdecydowanie dla mnie. Lubię takie mocne, kakaowe akcenty: )
-
2013/08/19 14:13:27
To zdecydowanie moje klimaty!!
-
2013/08/19 15:27:03
lato trzeba kochać za te wszystkie owoce, którymi nas obdarza :)
-
2013/08/19 15:55:02
Z moimi kochanymi malinami..biorę w ciemno :)
-
2013/08/22 08:49:58
Wygląda rewelacyjnie! :D i te maliny na górze eh
-
2013/08/22 13:05:15
Pięknie wygląda ! Pewnie równie dobrze smakuje. :)
-
2013/08/23 12:08:49
Ahh musi smakować idealnie <3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi