Blog > Komentarze do wpisu

Tarta czekoladowa z malinami

Prosta do wykonania, ale niezwykle elegancka i bogata w smaku tarta. Kruche ciasto wypełnione soczystymi malinami i aksamitnym kremem z ciemnej czekolady. Połączenie doskonałe. Obowiązkowa propozycja dla takich czekoladoholików jak ja!:) Polecam!

tarta czekoladowa z malinami

tarta czekoladowa z malinami

tarta czekoladowa z malinami

Składniki( na foremkę o średnicy 20cm i głębokości około 2,5 cm)

Ciasto:

200g* mąki tortowej
50g zimnego masła pokrojonego w kostki
50g przesianego cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

* w oryginale podane jest 125g mąki, ale wówczas ciasto jest bardzo luźne

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło i rozdrabniać je palcami razem z mąka, do powstania kruszonki( lub mąkę sól i cukier zmiksować pulsacyjnie w malakserze do uzyskania kruszonki). Następnie dodać jajko i dość szybko wyrobić na gładkie ciasto( jeśli masa byłaby za sucha dodać 1 -2 łyżki zimnej wody). Ukształtować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Formę do tarty wysmarować odrobiną margaryny, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki obsypać mąką.

Ciasto rozwałkować na 2-3 milimetry, podsypując je mąką. Przełożyć do foremki i wyrównać brzeg. Dno ponakłuwać widelcem. Wstawić na kolejne 15-20 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 1900C. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, obciążyć groszkami lub fasolą do pieczenia i piec około 15-20 minut. Następnie  usunąć papier i fasolę, obniżyć temperaturę do 1800C i piec 5-10 minut, lub do uzyskania jasno- złotego koloru. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Nadzienie:

250g malin
200g śmietany kremówki
200g ciemnej czekolady( najlepiej 60-70% kakao)
25g płynnej glukozy lub golden syropu
50g masła pokrojonego w kawałeczki

Czekoladę drobno pokroić. Śmietanę zagotować. Następnie przelać do większej miseczki. Dodać do niej czekoladę oraz glukozę. Odczekać minutę i zacząć powoli mieszać łyżką. Następnie zmiksować na gładką masę. Nadal miksując dodawać po kawałku masła.

Odłożyć około 12-15 najładniejszych malin do dekoracji. Pozostałe pokroić na pół i ułożyć na dnie tarty( rozcięciem ku górze). Na maliny wylać nadzienie czekoladowe i wyrównać, odstawić do ostygnięcia. Zimną tartę wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować odłożonymi malinami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

tarta czekoladowa z malinami

Przepis( z małymi zmianami) pochodzi z książki "Ciasta pikantne i słodkie" Michel Roux

piątek, 09 sierpnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/08/09 11:22:50
Tarta wygląda przepysznie ...
-
2013/08/09 11:36:43
Wspaniała. Chyba znowu muszę zajrzeć do tej książki:)
-
2013/08/09 13:22:02
Jesteś niesamowita!
-
2013/08/09 14:14:59
Przepiękna, ciasto kruche ma śliczny kolor; )
-
2013/08/09 14:53:36
cudnie wygląda, mniam :)
-
2013/08/09 18:49:03
Od razu rozpoznałam, z której książki pochodzi przepis :) A tarta - wyśmienita :)
-
2013/08/09 21:09:50
Piękna :)
-
2013/08/10 09:17:38
Wygląda wspaniale, a pewno smakuje jeszcze lepiej!
-
Gość: Gosia, *.btc-net.bg
2013/08/11 09:45:54
Mam pytanie - gdzie podział się przepis na kolorowy "tort szachownicę"? Czy po prostu nie potrafię go znaleźć czy zniknął on z bloga?
-
2013/08/11 13:00:22
hmmm... to chyba nie u mnie byl ten torcik:)
-
Gość: Gosia, 82.137.67.*
2013/08/11 18:49:47
Och, to bardzo przepraszam :)
-
2013/08/12 11:35:50
ależ nic nie szkodzi:)
-
2013/08/13 08:50:20
zakochałam się w niej!! Piękna :)
-
2013/08/20 21:18:39
Przepysznie wygląda! :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi