Blog > Komentarze do wpisu

Sernik a la Kinder Bueno ?

Kiedy zobaczyłam ten sernik u Cukrowej Wróżki oczy mi się od niego zaświeciły;) Sernik, który smakuje jak  batonik Kinder Bueno, to musi być coś pysznego:)! W końcu przyszła jego pora...i co...? Jeśli spodziewacie się smaku dokładnie jak batonik, to niestety rozczarujecie się, chociaż może faktycznie odrobinę go przypomina. Jednak ciężko uzyskać taki smak w serniku- zupełnie nie ta konsystencja i składniki:) Nie zmienia to jednak faktu, że sernik nam bardzo smakował. Ma  ciekawy smak, delikatnie nutellowo- orzechowy a do tego jest niesamowicie wilgotny. Ja wykończyłam go dodatkowo bardzo niebezpiecznie uzależniającym kremem a la Kinder Bueno, który doskonale dosładza sernik i dodaje mu charakteru. Świetne smaki na nadchodzącą jesień...

sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

Składniki( na tortownicę 24cm)

Spód:

220 g ciasteczek zbożowych lub maślanych w czekoladzie
60 g masła
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)
 
Masa serowa:

900g twarogu do serników( 3x mielonego, z wiaderka) lub serka kremowego typu philadelphia
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2/3 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki Nutelli
 
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem od pieczenia.

Masło stopić. Ciastka drobno rozkruszyć lub zmielić blenderem/ food procesorem. Dodać mielone orzechy, masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy.

Twaróg utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku. Następnie dodać jogurt, mleko w proszku i Nutellę. Powoli miksować i dodawać śmietanę do uzyskania jednolitej masy. Piec około 1 godziny. Można piec razem z naczyniem napełnionym wodą stojącym obok lub pod blaszką z sernikiem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować np. kremem a la Kinder Bueno.

Krem a la Kinder Bueno:

3/4 szklanki drobno zmielonych orzechów laskowych( im drobniej tym lepiej)
1/2 szklanki mleka w proszku
5-6 łyżeczek cukru pudru( do smaku)
7-10 łyżek śmietany kremówki
20- 25g masła w pokojowej temperaturze

Orzechy wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Wsypać do masła i utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednej łyżce śmietany, aż do uzyskania lekkiego kremu( jeśli masa ma być wyciskana przez rękaw i bardziej trzymać kształt dodać 7 łyżek śmietany). Krem dowolnie udekorować sernik.

Smacznego:)

 sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

sernik a la kinder bueno

Źródło

wtorek, 27 sierpnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/08/27 10:39:14
Sernik doskonały!
-
2013/08/27 11:27:07
Z tym kremem to faktycznie genialny pomysł <3
-
2013/08/27 12:03:03
Ten krem jest genialny!
-
2013/08/27 12:18:26
Musi smakować świetnie, zresztą, dla mnie sernik zawsze jest świetny:) Krem do wykorzystania:)
Pozdrawiam!
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/27 12:33:08
extra
-
2013/08/27 12:59:25
Dodaję do mojej listy do upieczenia :)
-
2013/08/27 15:02:35
fantastyczny:) jestem nim oczarowana!
-
2013/08/27 15:02:44
Wygląda rewelacyjnie :)
-
2013/08/27 15:28:03
Wygląda cudnie :)
-
2013/08/27 16:13:27
Kusi ten sernik, oj kusi ...
-
j_o
2013/08/27 20:07:57
piękne zdjęcia pysznie wyglądającego sernika
-
Gość: Sylwia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/28 13:48:05
Wygląda przepysznie i już mnie korci, żeby go upiec na weekend ;) Mam tylko jedno pytanko, jako początkująca "kuchareczka": piec z termoobiegiem czy bez?
-
2013/08/28 14:02:45
Ja pieklam go beztermoobiegu- tylko gora- dol a obok tortownicy postawilam naczynie z woda. Mam nadzieje, ze bedzie smakowac:)
-
Gość: kradzka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/20 18:33:33
Zrobiłam dziś. Wcale nie jest taki dobry. Jest zjadliwy, ale smakiem nie powala:/ Lepiej zużyć mleko w proszku na blok, a ser na tradycyjny sernik...
-
Gość: wiolaaaaa, 31.182.40.*
2013/12/12 23:25:06
hej :) Twoje wypieki wyglądają perfekcyjnie! Czy, jeśli chcę upiec np. ten sernik w prostokątnej formie, to wystarczy, że jej pole będzie równe polu okrągłej tortownicy, w której Ty robiłaś ciasto?
-
2013/12/16 11:22:58
Wybralabym pewnie foremke 21x21 lub 22x22cm. Tu jest fajna przeliczarka: przeliczarka.heroku.com/ Pozdrawiam:)
-
2015/03/11 15:29:24
zwariowałam! to musi być pyszne <3



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi