Blog > Komentarze do wpisu

Pani Walewska czyli Pychotka

Osławiona i bardzo popularna Pani Walewska, zwana też Pychotką. Warstwy kruchego ciasta zapiekanego z bezą i dżemem porzeczkowym, przełożone kremem budyniowym. Ciasto o delikatnej nucie migdałowej, z cudownie chrupiącymi płatkami migdałowymi na górze. Doskonałe na wszelkie imprezy, pięknie się prezentuje- wygląda jakbyście spędzili pół dnia przy jego robieniu( co zupełnie nie jest prawdą;) Pomimo warstw kwaskowatego dżemu ciasto jest dość słodka, zazwyczaj jeden kawałek w zupełności wystarcza. Przyznaję szczerze, że Pani Walewska to trochę nie moje klimaty, ale goście się rozpływali nad nią, więc polecam:)

Pani Walewska czyli Pychotka

Pani Walewska czyli Pychotka

Składniki( na formę 25 x 33 cm)

Kruche ciasto:

500g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200g  schłodzonego masła lub margaryny
6 żółtek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć je w palcach razem z mąką do powstania kruszonki. Dodać żółtka i szybko wyrobić na gładką masę( całość można przygotować również w malakserze/ food procesorze). Ciasto ukształtować w kulę i podzielić na pół.

Beza:

6 białek
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać po łyżce cukru pudru. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki( 450g)
120g płatków migdałowych

Piekarnik nagrzać do 1750C.Formę wysmarować odrobiną margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i delikatnie przenieść do formy. Ciasto posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na bezę wysypać połowę płatków migdałowych. Piec przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Jeśli nie mamy dwóch takich samych foremek, żeby piec je w tym samym czasie, wówczas najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić( najlepiej upiec je dzień wcześniej).

Masa kremowa:

2 szklanki mleka( 500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
10g cukru migdałowego
200g masła
kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem migdałowym i zwykłym. Resztę mleka dokładnie zmiksować z żółtkami i mąką( można przelać przez sitko, aby sprawdzić czy mikstura jest gładka). Dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić od całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć lub zmiksować na puch. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego.

Na jeden z placków wyłożyć równomiernie masę kremową a następnie przełożyć na nią drugi placek( tu może przydać się druga osoba do pomocy;). Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

Pani Walewska czyli Pychotka

 Źródło

piątek, 30 sierpnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/08/30 10:36:48
To ciasto jest wspaniałe!
-
2013/08/30 11:49:47
To ciasto kojarzy mi się bardzo pozytywnie bo piekłam je będąc jeszcze w liceum i pomimo niezbyt wielkich umiejętności zawsze mi się udawało:)
-
2013/08/30 11:52:26
Prezentuje się wspaniale, cudna paterka! :) ja osobiście jestem wielbicielką Pani Walewskiej :)
-
2013/08/30 14:43:11
U Ciebie, jak zwykle, przepięknie i megaapetycznie!
-
2013/08/30 15:21:00
Idealny kawałek ciasta.
-
2013/08/30 17:39:15
Idealny kawałek ciasta dla mnie... :)
-
2013/08/30 18:48:30
no i co teraz mam zrobić? ciasto wygląda przepysznie, mogę chociaż jeden kawałek?
-
2013/08/30 19:43:29
Mam w domu wszystkie składniki i strasznie mnie kusi to ciasto :)
To w sumie klasyka, ale ja jeszcze nie miałam okazji go nigdy ani piec, ani jeść :)
-
2013/08/30 21:43:50
Mikimama- wiele razy to samo wslyszalam od gosci:)
Wiosenka27- wlasciwie nie ma tu nic co moze sie nie udac, ale wyglada skomplikowanie na pierwszy rzut oka:)
Gosc: bielinka, Gosc: veggie- dziekuje bardzo:)
Gosc: zufik, Gosc: Angie, Gosc: Kasia- jakby dalo rade to przeslalabym kawalek przez monitor:)
Kasiaaaa24- to nie pozostaje nic tylko zrobic:) wychodzi duza blaszka- akurat na weekend;)
-
2013/08/30 22:51:53
Wyszła fantastycznie. Mam cały czas stracha przed tym ciastem, bo wydaje mi sie że łatwo je zepsuć. Ale te zdjęcia tak kuszą... że chyba w końcu będe musiała się przemóc:-)
-
2013/08/31 10:32:17
No właśnie ja nie mam takiej blaszki :( Zawsze piekę w 24x28 albo 25x25. Jak myślisz, zmniejszyć proporcje ciasta i bezy?
-
2013/08/31 11:34:56
Szczegolnie ciasta bym zmniejszyla- jak bedzie za grube ciezko sie bedzie calosc kroic
-
Gość: Kinga, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/02 15:17:17
Hej ;)
Muszę Ci powiedzieć, że cholernie zazdroszczę Tobie umiejętności! Jesteś samoukiem, czy ktoś Ci pomagał? ;)
Piszę również z pewną prośbą ;) Trafiłam na Twojego bloga poprzez notkę, w której zaprezetowałaś piłkę do kosza ;) czytałam komentarze i zauważyłam, że wysyłałaś jednej dziewczynie przepis na przygotowanie oraz ukształtowanie takiego tortu i zastanawiałem się czy byłaby możliwość abyś i mnie wysłała? Byłabym Ci straaaasznie wdzięczna ;)
Mój mail to: kingapodolska92@wp.pl
Z góry ogromnie Ci dziękuję!! ;)
-
2013/09/02 17:52:54
Dzięki:) Widzę, że piłka od kosza cieszy się dużą popularnością:) Może się kiedyś zmobilizuję i zrobię wpis -instrukcję:) Maila z przepisem mogę Ci wysłać, mam nadzieję, że Ci pomoże. Udanego pieczenia:)
-
2013/09/03 15:46:02
Pięknie Ci wyszła :) Też ją kiedyś robiłam..wyszła dobra, ale nie jest to mój faworyt jeśli chodzi o wypieki z kremem ;)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi