Blog > Komentarze do wpisu
Orkiszowe jagodzianki z kokosowym serkiemPuszyste, mięciutkie i wilgotne orkiszowe jagodzianki. Koniecznie do zrobienia w sezonie jagodowym, chociaż jagody można również zastąpić innymi owocami, np. malinami. Serkowo- kokosowo -jagodowe nadzienie doskonale do siebie pasuje i jest to świetne rozwiązanie, gdy nie mamy za dużo owoców do nadzienia. Idealne na wakacyjny piknik nad jeziorem!:)
Składniki( na 12 niedużych jagodzianek): Ciasto: 1 i 1/4 szklanki maki orkiszowej plus 1/4 szklanki mąki orkiszowej do podsypywania przy wyrabianiu( użyłam jasnej mąki orkiszowej) Przygotowanie: Obie mąki( bez dodatkowej 1/4 szklanki maki orkiszowej) wymieszać z cukrem i solą. Dodać drożdże, mleko, olej i jajko. Wymieszać łyżką a następnie wyrabiać rękoma podsypując stopniowo odłożoną mąką orkiszową, aż do uzyskania elastycznego, ścisłego, ale dość miękkiego ciasta( może lekko kleić się do rąk). Ukształtować w kulkę, posmarować odrobiną oleju, ułożyć w miseczce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, na około 45- 60 minut. Nadzienie: 150g kremowego serka typu Philadelphia lub serka na serniki 3krotnie mielonego dodatkowo: Przygotowanie: Jagody wymieszać ze skrobią i odstawić na bok. Dużą gładką blaszkę wysmarować niewielką ilością oleju. Piekarnik nagrzać do 1700C. Wyrośnięte ciasto dwa, trzy razy delikatnie wyrobić i podzielić na 12 równych części. Kawałki kształtować w okrągłe, nieduże placuszki i układać w nich po łyżeczce serka i jagód. Dokładnie i mocno zlepić jagodzianki. Ułożyć na blaszce( miejscem zlepienia ku dołowi) zachowując odstępy. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, lub aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
wtorek, 06 sierpnia 2013, anahitka9
![]() Komentarze
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/08/06 11:44:34
JAK ONE SMACZNIE WYGLADAJA ;)
2013/08/06 14:33:07
W tym roku jagodzianki robiłam już 3 razy ale nie próbowałam z mąką orkiszową. Będzie 4 raz coś czuję. Piękne zdjęcia!
2013/08/06 15:41:56
Nic dziwnego ,że takie pyszne ;))
|
|
Pozdrawiam serdecznie!