Blog > Komentarze do wpisu

Orkiszowe jagodzianki z kokosowym serkiem

Puszyste, mięciutkie i wilgotne orkiszowe jagodzianki. Koniecznie do zrobienia w sezonie jagodowym, chociaż jagody można również zastąpić innymi owocami, np. malinami. Serkowo- kokosowo -jagodowe nadzienie doskonale do siebie pasuje i jest to świetne rozwiązanie, gdy nie mamy za dużo owoców do nadzienia. Idealne na wakacyjny piknik nad jeziorem!:)

orkiszowe jagodzianki z twarogiem

orkiszowe jagodzianki z twarogiem

orkiszowe jagodzianki z twarogiem

Składniki( na 12 niedużych jagodzianek):

Ciasto:

1 i 1/4 szklanki maki orkiszowej plus 1/4 szklanki mąki orkiszowej do podsypywania przy wyrabianiu( użyłam jasnej mąki orkiszowej)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży( 7 g)
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki płynnego  oleju kokosowego, lub rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
1 jajko

Przygotowanie:

Obie mąki( bez dodatkowej 1/4 szklanki maki orkiszowej) wymieszać z cukrem i solą. Dodać drożdże, mleko, olej i jajko. Wymieszać łyżką a następnie wyrabiać rękoma podsypując stopniowo odłożoną mąką orkiszową, aż do uzyskania elastycznego, ścisłego, ale dość miękkiego ciasta( może lekko kleić się do rąk). Ukształtować w kulkę, posmarować odrobiną oleju, ułożyć w miseczce, przykryć  i odstawić do wyrośnięcia, na około 45- 60 minut.

Nadzienie:

150g kremowego serka typu Philadelphia lub serka na serniki 3krotnie mielonego
3 łyżki mleka kokosowego( można zastąpić śmietaną kremówką)
4 łyżeczki cukru pudru
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

dodatkowo:
200g jagód lub borówek
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jagody wymieszać ze skrobią i odstawić na bok.
Do serka dodać mleczko kokosowe, cukier puder skrobię i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać.

Dużą gładką blaszkę wysmarować niewielką ilością oleju. Piekarnik nagrzać do 1700C.

Wyrośnięte ciasto dwa, trzy razy delikatnie wyrobić i podzielić na 12 równych części. Kawałki kształtować w okrągłe, nieduże placuszki i układać w nich po łyżeczce serka i jagód. Dokładnie  i mocno zlepić jagodzianki. Ułożyć na blaszce( miejscem zlepienia ku dołowi) zachowując odstępy. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, lub aż nabiorą delikatnie złotego koloru.

Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

orkiszowe jagodzianki z twarogiem

 

wtorek, 06 sierpnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/08/06 10:57:56
Wyglądają wspaniale, porywam jedną, nie, dwie na śniadanko:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2013/08/06 11:26:32
Polecam do tego jeszcze zimne mleko i sniadanko gotowe:)
-
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/08/06 11:44:34
JAK ONE SMACZNIE WYGLADAJA ;)
-
Gość: czekoladka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/06 12:52:17
Wyglądają cudownie;) Pozdrawiam!
-
2013/08/06 12:52:50
Wyglądają pięeknie!:D
-
2013/08/06 14:33:07
W tym roku jagodzianki robiłam już 3 razy ale nie próbowałam z mąką orkiszową. Będzie 4 raz coś czuję. Piękne zdjęcia!
-
2013/08/06 14:57:41
Ależ one muszą być pyszne...
-
2013/08/06 15:41:56
Nic dziwnego ,że takie pyszne ;))
-
2013/08/06 18:16:48
Zdrowe i pyszne ! :)
-
2013/08/06 19:00:31
A!! Zapomnialam napisac, ze uzylam jasnej maki orkiszowej!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi