Blog > Komentarze do wpisu

Niezawodne ciasto jogurtowe z owocami lata

Doskonałe  ciasto do wykorzystania wszelkich letnich owoców. Wilgotne, nie za słodkie, super proste do przygotowania i do tego pyszne! Wypatrzyłam je jakiś czas temu u Słodkiej Babeczki. Wcześniej eksperymentowałam z jakimś innym ciastem jogurtowym, czego owocem był przepiękny zakalec od góry do dołu:) Dlatego potrzebowałam pewnego przepisu i tym się nie zawiodłam. Ten placek ma tylko jedną wadę-bo za szybko znika! Trzeba go robić z podwójnej porcji, w większej blaszce:) Świetny z kwaskowatymy owocami jak i truskawkami:)

ciasto jogurtowe z porzeczkami, agrestem i jeżynami

ciasto jogurtowe z porzeczkami, agrestem i jeżynami

Składniki( na foremkę 25x 25cm)

Wszystkie składniki powinny być w TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

2 szklanki  mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
25g roztopionego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
2  jaja
1 szklanka gęstego jogurtu
około 500g dowolnych owoców( u mnie mix : agrest, porzeczki  i jeżyny)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, cukier i cukier waniliowy na jasną, puszystą masę. Dodać ostudzone masło, jogurt i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę i wymieszać, tylko do połączenia składników( tak jak przy robieniu muffinek). Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać, na górze ułożyć owoce. Piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

ciasto jogurtowe z porzeczkami, agrestem i jeżynami

Źródło

czwartek, 22 sierpnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/08/22 09:57:25
jak piszesz jest niezawodne, lato jest moją ulubioną porą roku właśnie ze względu na świeże owoce :) jak ja lubię je jeść i robić z nimi potrawy
-
2013/08/22 10:08:58
ja w lato moglabym zywic sie jedynie owocami( i ciastami z owocami;)
-
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/08/22 10:24:34
jestem zakochana w ciastach jogurtowych ;)
-
2013/08/22 10:30:01
Ale się cieszę, że i Tobie się spodobało. Prawda, że jest przepyszne? No i bez zakalca:) Pięknie Ci wyrosło!
Pozdrawiam:)
-
2013/08/22 11:30:06
slodka.babeczka- dzięki za taki niezawodny przepis:) Zniknęło w ciągu jednego dnia( na 2 osoby;)!

Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com- ja lubię jogurtowce,ale jakoś nie szalałam za nimi, ale to ciasto wybitnie mi smakuje:)
-
2013/08/22 11:45:58
Oszałamiające:)
-
2013/08/22 15:53:06
Uwielbiam takie ciasta! :)
-
2013/08/22 17:18:44
Ja akurat nie mam szczęścia do zakalców, lubią mnie wszystkie ucierane. A ciacho wygląda obłędnie, tyle pysznych owoców na wierzchu mmmm :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2013/08/22 18:35:06
Zakalec się robi zazwyczaj, kiedy zaczynam kombinować, np. z twarogiem, owocowym sokiem....
-
2013/08/22 22:58:29
Ale pięknie wygląda! Chętnie wypróbuję przepis :)
-
Gość: Zaciekawiona, *.adsl.inetia.pl
2013/08/28 12:45:26
Czy może bvć to jogurt grecki? ;)
-
2013/08/28 13:02:09
Moze byc:)
-
Gość: Zaciekawiona, *.adsl.inetia.pl
2013/08/28 14:27:39
Ciasto jest już w piekarniku. Z jeżynami i malinami. Jestem ciekawa, czy wyjdzie, ponieważ jestem osobą, której najczęściej wychodzą zakalce ;( niestety. Ale mimo wszystko, warto próbować;)
-
2013/08/28 19:02:01
Mam nadzieje, ze zakalec sie nie zrobil:)
-
Gość: niki, *.szczecin.mm.pl
2013/08/31 21:31:03
WLaSnie upiekłam :)
zrobiłam ze śliwkami. Wyszło pyszne: puszyste i pachnące. Nie trzymałam się zbyt ściśle przepisu, ale i tak się udało.
pozdrwaiam:)
-
2013/08/31 23:09:33
To swietnie! Ze sliwkami tez musze upiec!:) pozdrawiam
-
Gość: m, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/07 15:20:34
niestety poległąm, nie poszlo ;( - w smietniku :(
-
2013/09/07 16:33:14
Uuuuu to szkoda:( a co nie tak poszlo?
-
2013/09/17 10:11:32
Robiłam je kolejny raz, tym razem bez miksera, ze zwykłym naturalnym jaogurtem i owocami z kompotu- wyszło bez problemu, równie dobre:)
-
Gość: Kinga, *.adsl.inetia.pl
2013/09/17 15:11:29
Pyszne ciasto! Polecam!
Od razu się w nim zakochałam, kiedy go spróbowałam. Potem sama go zrobiłam i jest pyszzzzzne :)
-
2013/09/23 11:22:20
Wow wygląda przepysznie, aż ślinka leci :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/09/29 12:18:00
Witam! Czy masła jest na pewno 25 g czy może 250g?
-
2013/09/29 16:35:13
tak, tak 25 g:)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/09/29 17:40:11
Wyszło super! Dzięki
-
2013/09/29 18:53:48
To swietnie!:)
-
Gość: , *.itfutura.com
2013/10/06 12:13:32
najgorszy przepis na placek nic nie wyrósł a mam wrażenie że jeszcze się skurczył
-
Gość: Ola, *.opera-mini.net
2013/11/09 18:36:37
wyszło przepyszne :) zrobiłam z mrozonymi truskawkami i malinami, znając moją rodzinę od razu z podwójnej ilości składników, zniknie w moment ;))
-
2013/11/11 17:49:56
też uważam,że lepiej je robić z podwójnej ilości składników!:)Pozdrawiam
-
Gość: , *.olsztyn.mm.pl
2013/12/13 13:21:30
ja dodaję do tego ciasta krem budyniowy (budyń z połowy mleka + ok. 50-70 gram margaryny lub masła). kładę ten krem na wierzch, pomiędzy owoce i do piekarnika. niebo w gębie. ciasto świetnie też smakuje z jabłkami i ananasem. robiłam i, z jednym i, z drugim owocem.
-
2013/12/16 11:17:38
O!! Ale rewelacyjny pomysl z budyniem. Koniecznie zrobie po swietach!:)
-
Gość: janka, *.19-1.cable.virginm.net
2014/02/12 12:14:27
Czy jogurt ma vyc naturalny czy owocowy??
-
2014/02/12 12:27:22
Naturalny :)
-
Gość: Magda, *.finemedia.pl
2014/02/28 21:18:50
Czy ciasto ma szanse się udać z mrożonymi owocami?
-
2014/03/03 17:02:39
Powinno wyjść, owoce trzeba jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.
-
Gość: , *.w90-63.abo.wanadoo.fr
2014/04/26 17:06:43
Zrobilam to ciacho i jest przeeeeeepyszne! Nic dodac nic ujac!
Dziekuje za fantastyczny przepis:-)
-
Gość: , *.icpnet.pl
2014/05/01 17:01:11
Zrobiłam te ciasto przed chwileczką, a że jestem łakomczuchem to skosztowanie już ciepłego i.... palce lizać :) polecam
-
2014/05/05 10:54:48
Ja tez niedlugo znowu zabieram sie za to ciasto:) Milo mi, ze smakowalo!
-
Gość: Karola, *.bb.sky.com
2014/05/10 19:34:15
Hej. Wyszedł mi zakalec w połowie ciasta i ogólnie jest troche gumowe. Co mogło to spowodować? Włożyłem zbyt duzo owoców czy moze to ze piekłam w termoobiegu bo w moim piekarniku nie ma opcji bez termoobiegu :(
-
2014/05/10 20:40:52
Uu to mi sie jeszcze z tym ciastem nie przytrafilo:( termoobieg nie powinien miec tu wplywu, ( Jesli nie masz opcji bez termoobiegu temerature pieczenia mozna odrobine obnizyc ( o 5-10 stopni)obstawialabym raczej, ze owoce puscily za duzo soku lub ciasto moglo troche dluzej posiedziec w piekarniku.
-
Gość: Karola, *.bb.sky.com
2014/05/10 20:45:29
Ciasto było w piekarniku pełna godzinke a temperaturę zmniejszylam do 170. Na ostatnie 10 min zwiększylan do 180 stopni. A włożylam do niego jagody i kilka brzoskwiń.
-
2014/05/10 22:14:29
To faktycznie zdecydowanie wystarczajaco sie pieklo a owoce to raczej nie z takich co maja az tyle soku. Jesli skladniki byly w temperaturze pokojowej, maka przesiana i wszystko mieszane tylko do polaczenia skladnikow- to nie mam pomyslu dlaczego wyszedl zakalec:( moze przykrycie ciasta folia aluminiowa pod koniec pieczenia, cos by pomoglo?
-
Gość: Karola, *.bb.sky.com
2014/05/11 00:13:16
Spróbuje jeszcze raz i tym razem bardziej przypilnuje temperatury składników moze jogurt był zbyt zimny. Dziękuje bardzo za porady :)
-
2014/05/11 10:37:34
Mam nadzieje, ze nastepnym razem wyjdzie bez zakalca! Pozdrawiam:)
-
Gość: Agu, 78.8.106.*
2014/06/06 19:17:04
pyszne ciasto :) polecam, jedyne zastrzeżenie to smak po dodaniu ekstraktu z wanilii jest nieco chemiczny, następnym razem nie dodam do ciasta. Poza tym świetny przepis!
-
Gość: , *.superkabel.de
2014/06/10 19:38:01
wyszło, wyszło ;-) to moje 3 podejście pod jogurtowe i wyszło ;-) Twój przepis jest niesamowity, nigdy więcej jogurtowych na oleju :P
-
2014/06/10 22:57:20
Do 3 razy sztuka jak to mowia:)dobrze, ze ten przepis okazal sie szczesliwy:)
-
Gość: , 212.180.202.*
2014/09/10 16:29:51
Niestety - wyszedł zakalec. Ale to nie przeszkadza, bo ciasto wyszło pyszne ;)
będę próbować
-
Gość: ann., *.play-internet.pl
2016/08/25 20:09:10
Czy jogurt rzeczywiście ma być w temp pokojowej? ile czasu ma stać po za lodówką, żeby się nie zepsuł?
-
2016/09/13 15:16:58
30min do 1 h nic mu nie powinno byc. Ja czasami wstawiam pojemnik do cieplej ( ale nie goracej) wody jesli zapomne i nie mam tyle czasu



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi