Blog > Komentarze do wpisu

Lemon Chiffon Cake- cytrynowa chmurka

Kolejne ciasto lekkie jak piórko. Chiffon cake* to dla mnie trochę łatwiejsza wersja Angel Food Cake. Jest tak samo delikatne, puszyste i bardzo wilgotne, wydaje mi się nawet, że wilgotniejsze niż Angel. Chiffon nie jest wprawdzie tak białe, ale za to nie potrzeba do niego tajemniczego cream of tartar, no i nie używamy 12 jajek! Jednak, tak jak przy Angel Cake, należy trzymać się ściśle przepisu: mąka musi być przesiana minimum 4 razy a białka ubite na naprawdę sztywną i lśniącą pianę. Przyznam, że wśród osób, które degustowały wypiek, ciasto zrobiło furorę. Dlatego z czystym sumieniem polecam:)

* w Polsce spotkałam się z nazwą ciasto szyfonowe

lemon chiffon cake

lemon chiffon cake

Składniki( na formę z kominkiem 21cm)**:

90g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia +1/4 łyżeczki sody( opcjonalnie, w oryginalnym przepisie nie było proszku i sody)
5 żółtek
20g drobnego cukru
60ml oleju np. rzepakowego
50ml wody
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1  dużej cytryny

Masa białkowa:
5 białek
szczypta soli
90g drobnego cukru
10g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej( mąki ziemniaczanej)

**Foremka z kominkiem, taka jak do Angel Food Cake, jest wyższa od standardowych form z kominkiem, a kominek w niej jest też węższy. Blaszka, z której korzystałam ma 21cm średnicy na dnie i rozszerza sie do 25 cm na górze

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C.

Mąkę z proszkiem i sodą przesiać 4 razy przez sitko. Żółtka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać olej, wodę, sok z cytryny, otartą skórkę i dobrze połączyć. Następnie stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Cukier wymieszać ze skrobią. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru wymieszanego ze skrobią. Całość ubijać do uzyskania błyszczącej, bardzo gęstej i sztywnej piany.
1/3 ubitych białek dodać do masy żółtkowej, dobrze połączyć. Następnie dodać pozostałą część białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do foremki z kominkiem do Angel Food Cake nieposmarowanej i niewyłożonej papierem do pieczenia( można użyć zwykłej blaszki z kominkiem-ale większej niż 21 cm- ciasto mocno rośnie lub ewentualnie tortownicy). Piec około 40-45 minut, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry nogami i umieścić na kratce do studzenia w takiej pozycji( ciasto nie powinno wypaść z formy).

Kiedy Chiffon Cake całkowicie ostygnie ostrożnie oddzielić je cienkim nożem od foremki( trzymając się jak najbliżej boku blaszki). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

lemon chiffon cake

Inspiracja

środa, 14 sierpnia 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/08/14 15:17:48
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
Życzę miłego dnia!
-
2013/08/14 15:25:20
Śliczne! i jaki ma piękny kolor, musi być przesmaczne: )
-
2013/08/14 18:02:39
Ale pyszności, takie leciutkie!
-
2013/08/15 07:56:48
Zachwycające ciasto!
-
Gość: montka, *.adsl.inetia.pl
2013/08/15 08:48:57
Ale eleganckie. Od dawna przymierzam się do szyfonowego ciasta, zmotywowałaś mnie.
-
2013/08/15 11:12:32
Piękna struktura ciasta - wygląda jak leciutka chmurka!
-
Gość: Marta, *.dynamic.chello.pl
2013/08/17 15:40:40
Piekny blog, dużo dobrych przepisów. B.pozytywnie :-)
-
2013/08/18 18:52:09
Gość: Angie- rzeczywiście jest super smaczne:)

Gość: zufik-Jak chmurka:)

mikimama- dziękuję:)

Gość: montka-cieszę się bardzo:)

od-kuchni- i dokładnie takie jest:)

Gość: Marta-dziękuję, jest mi bardzo miło:)
-
2013/10/23 15:20:04
Witam,
a ja mam pytanko - czy jak się to cisto upiecze w innej formie, np zwykłej tortownicy bez kominka, albo w takiej z kominkiem na babkę to się uda czy nie?
-
2013/10/23 16:01:39
W formie z kominikiem na babkę powinno bez problemów wyjść( tylko najlepiej jakby nie było wytłoczonych wzorów, bo może być ciężko przy wyciaganiu), w ostateczności w tortownicy a nawet keksówce też wydaje mi się, że wyjdzie. Widziałam na innych stronach tak pieczone, ale sama nie robiłam jeszcze w ten sposób. Oczywiście obojętnie jaką formę użyjemy- nie smarujemy jej niczym i tak samo zaraz po upieczenu odwracamy całą foremkę do góry nogami:)
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/24 19:09:47
Zrobiłam to ciasto i rzeczywiście jest delikatne,wilgotne..jedno ''ale'' można dodać więcej soku z cytryny i skórki aby mieć intensywniejszy cytrynowy smak :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi