Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z karmelizowanymi morelami i marcepanem

Jedna z moich ulubionych tart, w sezonie morelowym robię ją kilka razy, w różnych wariacjach.  Tym razem padło na wersję morelowo- marcepanową. Chyba lepszego połączenia smakowego nie można sobie wyobrazić- te dwa składniki są wręcz stworzone dla siebie! Aromatyczna tarta pachnąca latem:)

Tarta z karmelizowanymi morelami i marcepanem

Tarta z karmelizowanymi morelami i marcepanem

Tarta z karmelizowanymi morelami i marcepanem

Składniki:

Spód

250g mąki
100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
100g cukru pudru, przesianego przez sitko
2 jajka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli

Przygotowanie:

Blaszkę* do tart wysmarować margaryną i oprószyć niewielką ilością mąki.

Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą, dodać pokrojone masło, wymieszać a następnie rozdrabniać masło palcami, aż do uzyskania niedużych grudek- kruszonki. Dodać jajka i dość szybko wyrobić zwarte ciasto( zbyt długo wyrabiane ciasto kruche zrobi się twarde). Masę ukształtować  w dysk, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki, na około 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4** milimetrów i delikatnie przenieść na blaszkę, dno ponakłuwać widelcem. Ponownie schłodzić około 15 minut( opcjonalnie).
Piekarnik nagrzać do 1800C. Na cieście położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową. Następnie obciążyć tartę fasolą do pieczenia i podpiec około 15-20 minut. Po tym czasie usunąć papier razem z fasolą i piec dalsze 7-10 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta. Odstawić do ostudzenia.

*blaszkę 20- 23 cm- ja piekłam w foremce 20cm, zostaje wówczas jeszcze trochę ciasta na kilka kruchych ciasteczek:)

**mi ciasto rozwałkowało się zdecydowanie za grubo:/

Wypełnienie

Około 7 dużych moreli( około 500g)
3 łyżki cukru
1/2 łyżki wody
4 łyżki płatków migdałowych- podprażonych na suchej patelni
100ml gęstej śmietany( użyłam 10%)
1 jajko
2 łyżeczki cukru pudru
1-2 krople olejku migdałowego
1/2 łyżeczki wanilii
szczypta soli
200g marcepanu

Przygotowanie:

Morele pokroić na 16-stki. Na suchą, najlepiej nieprzywieralną, patelnię wysypać cukier i polać wodą, następnie na górze ułożyć kawałki moreli. Podsmażać do lekkiego skarmelizowania, poruszając od czasu do czasu całą patelnią.

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, jajkiem, solą, wanilią oraz olejkiem migdałowym.

Na podpieczoną tartę wysypać równomiernie połowę płatków migdałowych. Marcepan rozwałkować na wielkość środka tarty i przełożyć na ciasto. Na marcepan wyłożyć połowę śmietany a na nią skarmelizowane morele. Owoce przykryć pozostałą częścią śmietany. Górę posypać płatkami migdałowymi. Piec w 1700C około 30 minut. Ostudzić przed pokrojeniem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

 Tarta z karmelizowanymi morelami i marcepanem

Przepis na spód pochodzi z książki: "Ciasta pikantne i słodkie" Michel Roux 

czwartek, 11 lipca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/07/11 11:50:59
Niesamowita!
-
2013/07/11 12:25:09
Wygląda niezwykle smakowicie!:) mam pełną miskę moreli i też muszę z nich coś upiec, niestety tarty to nie mój konik:P Wyglądają pięknie, smakują na ogól pysznie, ale mi jakoś nigdy nie wychodzą:P Pozdrawiam:)
-
2013/07/11 14:28:09
Cudna!
-
2013/07/11 15:12:18
Wygląda pysznie!
-
2013/07/11 16:30:24
Ale przepiękna i jakie cudowne smaki!
-
Gość: westowydom, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2013/07/14 11:47:28
... razem z Zenkiem robimy mniam mniam....
-
2013/08/05 11:12:20
naprawdę cudownie :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi