Blog > Komentarze do wpisu

Domowe wafle do lodów na trzy sposoby

Piękna pogoda nadal dopisuje a ja dalej "produkuję" domowe lody. Dzisiaj jednak nie o lodach będzie lecz o wafelkach:) Pierwszy raz domowe wafle do lodów robiłam w zeszłym roku( można zobaczyć je TU) i muszę powiedzieć, że były rewelacyjne, naprawdę długo pozostały kruche. Dostałam jednak sporo pytań czy można je zrobić również bez waflownicy, dlatego postanowiłam, że następny przepis postaram się zrobić również w innych urządzeniach. I tak te wafelki zrobiłam w waflownicy, gofrownicy i opiekaczu do panini/ kanapek. Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach. Najmniej spektakularnie wyszły wafelki z gofrownicy, owszem można było je zwinąć i podać w nich lody, ale nigdy nie nabrały takiej chrupkości jak tradycyjne wafle. Rożki z opiekacza były całkiem przyzwoite:) znacznie bardziej przypominały wafelki, chociaż niebyły takie cieniutkie. Mój opiekacz ma płaskie powierzchnie grzewcze, ale sądzę, że w karbowanej wersji również wafelki by się udały.

Co do samego przepisu, to przyznam, że wafelków do lodów z zeszłego roku nie przebija. Około 48h po zrobieniu nie były już takie chrupiące. Natomiast kiedy były jeszcze gorące trochę za mocno, jak dla mnie, było czuć proszek do pieczenia( później ten posmak złagodniał).

domowe wafle do lodów

Składniki:

3 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia( można dodać 3/4 łyżeczki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Zmiksować jajka i cukier na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wanilię, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem i stopniowo dodawać do masy, do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Waflownicę/ gofrownicę/ opiekacz nagrzać( ja piekłam na 4 z 5 możliwych). Dolną i górną grzałkę posmarować odrobią oleju, nałożyć niedużą ilość ciasta( u mnie duża łyżka z górką), zamknąć i piec do uzyskania złotego koloru.. W gofrownicy i opiekaczu można delikatnie obciążyć ręką górną pokrywę( przez rękawicę, żeby się nie poparzyć), aby ciasto bardziej rozeszło się na boki, niż rosło do góry. Jeszcze gorące wafelki zwinąć w kształt rożków i odłożyć do ostudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej obok siebie( wafle włożone jeden w drugi szybciej miękną).

Smacznego:)

domowe wafle do lodów

domowe wafle do lodów

wafelki do lodów

maszynki

Źródło

środa, 17 lipca 2013, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tort na halloween- operacja kolana

    Hallowen tuż, tuż w związku z tym stwierdziłam, że to doskonały moment, aby pokazać trochę nietypowe ciasto: Operacja laparoskopowa kolana. Mam jakoś szczęście

  • Tort na Drutach

    Za oknem zrobiło się już chłodnawo. Nadchodzi doskonały czas na robienieciepłych sweterków, czapek i szalików na drutach. A jeśli ktoś lubi, może również wydzie

  • Tort Hello Kitty2

    Pozostając w kocim klimacie: tort z różowym kotkiem HelloKitty. To juz drugi tort z tą bajkową postacią, pierwszy możecie zobaczyć TU .   ᥿

Komentarze
2013/07/17 11:37:16
Uwielbiam te cukrowe wafle!
-
2013/07/17 11:44:07
ja też:) dlatego zazwyczaj niewielu wafelkom udaje się przetrwać do wykorzystania z lodami;)
-
2013/07/17 15:25:25
Ale ślicznie wyglądają, ale moje serce podbił ten środkowy: )
-
2013/07/17 15:32:38
nigdy nie sądziłam, że w tak prosty sposób mogę zrobić sobie wafle do lodów sama w domu, naprawdę jestem pod wrażeniem
-
2013/07/17 18:42:11
Łoł, jakie by nie były w smaku, wyglądają obłędnie. Chce się spróbować. :)

Pozdrawiam, A.
-
2013/07/17 20:46:28
Wow! Nie wiedziałam, że można takie pyszności zrobić samemu :)
-
Gość: asiulekpk, *.play-internet.pl
2013/07/18 07:46:15
mam pytanie możesz przesłać mi na meila zdjęcia sprzętu na jakim piekłaś gdyż u mnie gofrownica jest głęboka i nie wyjdą takie cieniutku jak u Ciebie i nie wiem.jak upiec a moje dzieci uwielbiają wafelki tak.jak i lody asiulekpk@gmail.com
-
2013/07/18 23:01:27
Świetny pomysł, moim dzieciom z pewnością spodoba się ten patent z gofrownicą i wafelkami :)
-
2013/07/22 21:24:16
Kiedyś też robiłam wafelki w gofrownicy, byłam zadowolona z efektów:) Niestety gofrownica już padła :( i teraz nici.
-
2014/05/07 14:16:01
muszę zrobić, pozdrawiam
-
Gość: ms, *.adsl.inetia.pl
2014/06/10 16:59:21
dzis zobilam te wafelki (chcialam uformowac je na ksztalt miseczki), robilam w grillu elektrycznym karbowanym. wyszly srednio cienkie, ale podczas zawijania zdarzalo sie ze sie lamaly:( co moglam zrobic nie tak?
ps. i tak podalam lody na tych polamanych wafelkach i byly cudne,kruchutkie,pyszne!:)
-
2014/06/10 22:55:53
Mi wafle lamaly sie kiedy juz za bradzo ostygly( chociaz niby caly czas byly gorace), albo za dlugo sie piekly- mozna poeksperymentowac z roznym stopniem zezlocenia. Zazwyzaj zwijam je przez sciereczke natychmiast kiedy zdejme z maszynki albo czasami nawet nawijam czesc jeszcze na gofrownicy. Mam nadzieje, ze nastepnym razem wszystkie beda cale:)
-
2015/05/23 22:21:40
Czy jest jakis sposob by udalo sie w waflownicy upiec wafelki z jakiejs maki bezglutenowej czy wogole wyjda a jesli tak ktora z mak by sie najbardziej nadawala?
-
2015/06/20 18:38:18
Ja osobiscie nie robilam wafli do lodow bezglutenowych, robilam za to gofry z maki owsianej( liczy sie jako bezglutenowa?) i wyszly calkiem dobre,chciaz nie takie chrupiace. Znalazalm 3 calkiem dobrze wygladajace przepisy (w j.angielskim) moze to cos pomoze. Sadze, ze mozna rowniez zastapic zwykla make taka specjalna bezglutenowa ze sklepu.

nurturemygut.com/gluten-free-waffle-cones.html

www.instructables.com/id/Gluten-Free-Ice-Cream-Cones/

www.manitobaceliac.com/gluten-free-ice-cream-cones/



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi